Vakok és gyengénlátók
 

Főoldal

Idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját az Aggteleki Nemzeti Park, az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai pedig 20 éve nyerték el a Világörökség címet. Ebből az alkalomból május 23-án közönségnapot tartunk.

Az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett XVII. Bükk - Aggtelek kerékpártúra 2015. május 23-án, szombaton kerül megrendezésre.

Kutatókból és a természetvédő biológusokból álló csoport vagyunk, akik a barna medve ökológiai, védelmi és megfigyelési projekben dolgozunk együtt Lengyelországban. Székhelyünk a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézetében Krakkóban és a Tátrai Nemzeti Parkban található. 2009-2011-ben készítettük elő a „Lengyel Barna Medve Védelmi és Menedzsment Projekt”-et a Környezetvédelmi Minisztérium számára.

2015-05-08 09:17:45

2015. május 3-án egy Lengyelországban GPS jeladóval ellátott barna medve jött át az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánál. A nyomkövetős állat jelenleg is a térségben tartózkodik Rudabánya közelében. Aggódni, félni nem kell, a jeladóval a szakemberek folyamatosan követik a medve mozgását, és néhány egyszerű szabály betartásával még akkor is elkerülhető a konfliktus, ha ember és állat összetalálkozik.

2015-05-12 12:29:52

Májusban gyalog és kerékpáros túrákkal, kórusfesztivállal, közönségnappal várjuk kedves látogatóinkat.


2015-05-22 11:23:58

3D-s vetítéssel egybekötött barlangtúrára várjuk az érdeklődőket, csak május 23-án és 24-én a Vörös-tói barlangbejárathoz.

Harminc évesek lettünk, húsz éve a Világörökség része az Aggteleki-karszt barlangjai. A dupla ünnep alkalmából ünnepi árakkal várjuk kedves látogatóinkat.

Ismét tarolt a fostos bugybóka! A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979 óta hirdeti ki az év madarát. Az idei győztes, a fekete rigót és a vörösbegyet megelőzve harmadszorra is (1989, 1990, 2015) a búbos banka lett.

 

Idén a mezei szegfűgomba után a sötét trombitagomba lett az év gombája.

 

A VADONLESŐ Program, a támogató szakmai szervezetekkel egyeztetve, 2015-ben másod ízben hirdeti meg az „év emlőse” rendezvénysorozatot, mely minden évben más és más őshonos emlősállatunkra irányítja a figyelmet, elősegítve azok jobb megismerését és hatékonyabb védelmét. Az „év emlőse” program második faja az ürge (Spermophilus citellus) lett.


 

Idén huszadik alkalommal került kihírdetésre az év fája. Az online szavazáson 1694 szavazattal a kocsányos tölgyet (Quercus robur) választották a szavazók a 2015-ös év fájának.

 

Ismét szól a zene, kórus dala tölti be a Hangversenytermet! 

 

92 éves korában, 2015. április 30-án elhunyt Dr. Dénes György, jogász, történész, geográfus, nyugdíjas tudományos tanácsadó, barlangkutató, az Aggteleki­-karszt kutatója, tudósa, szerelmese, korunk egyik utolsó polihisztora.

 

2015. április 16-án Ing. Milan Boroš a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatal (Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky -  ŠOP SR) igazgatója és Veress Balázs az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója aláírta a két szervezet együttműködési megállapodását.

 

A Vadonleső Program valamint a tíz hazai nemzeti park igazgatóság a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi
Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve, 2015. AZ ÜRGE ÉVE alkalmából pályázatot hírdet.

 

Teljesítménytúra részben a Baradla-barlang vörös-tói szakaszán keresztül jubileumi távokon.
A Vasutas Természetjáró Baráti Kör (Bánréve) és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közös szervezése.

 

A Költészet napján rendezett, zártkörű jótékonysági rendezvény az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Fruktárium Kft. összefogásában, az ANPI egészségturisztikai fejlesztési céljai érdekében került megrendezésre.

 

Kétnapos program az Aggteleki Nemzeti Parkban profi fotós és profi túravezetők kalauzolásával.
A Földművelésügyi Minisztérium, a Varázslatos Magyarország és az ANPI közös programja.

 

A ridegen tartott jósvafői hucul ménest kutathatjuk fel csobogó patakok és csilingelő források mentén a szemet gyönyörködtető tavaszi pompába öltözött természetben.

 

A Föld Napja – V. Tudományfesztivál idén is rendkívül színes, tartalmas és interaktív programokkal várja a látogatókat 2015. április 22-23-án, Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

 

A beruházásról, a vállalt célkitűzésekről, annak várható eredményeiről és jelentőségéről 2015. március 24-én civil fórum keretében nyújtanak tájékoztatást a megvalósítók.

 

2015-ben is folytatódik az Ifjú Kócsagőr program, amire idén is várjuk a tettre kész fiatalok jelentkezését!

 

Március a barlangok hónapja
Ebből az alkalomból az Aggteleki-karszt barlangjaiba kedvezményes belépést biztosítunk látogatóink számára.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park 1985. január 1-én alakult meg a Gömör-Tornai-karszt hazánkra eső területén.

 

Film készült a Gömör-Tornai Karszt farkasainak életéről. "Végre egy filmünk, ami nem teljesen eszköztelenül készült! Na nem is úgy, ahogy a természetfilm csatornákon látható művek, de mi azért nagyon jól éreztük magunkat!" Kezdi a forgatásról szóló élménybeszámolóját Gadó György Pál.

 


Újabb rekordot döntött a Magyar Nemzeti Parkok látogatottsága tavaly: jócskán meghaladta az 1,4 millió főt a regisztrált látogatók száma. Mintegy 42 ezerrel többen keresték fel 2014-ben a látogatóközpontokat, tanösvényeket, barlangokat, bemutatóhelyeket, különböző szakvezetéses túrákat, rendezvényeket és ökoturisztikai szálláshelyeket mint az azt megelőző évben. Hazánk nemzeti parkjainak kínálata évről-évre egyre népszer&a

 

Február 07-én közel harminc fős lelkes csapat vágott neki a meghirdetett túrának. Erről készült ez a képes élménybeszámoló.

 

A hideg évszakban is változatos programokat kínálnak a Magyar Nemzeti Parkok

 

Születésnap! Ma 30 éve, 1985. január 01.-én alakult meg az Aggteleki Nemzeti Park...

 

Túravezetőnk segítségével a téli erdőben hallgatózva, életjelek után kutatva, a hóban fellelhető nyomokat olvasva megmutatkozik a karsztvidék élete ebben a zord évszakban.

 

Megkezdődött a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság farkas védelmét szolgáló kutatói együttműködése. Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó a WWF farkasvédelmi programjának arcaként áll ki a természetvédelem fontossága mellett.

 

December 19-én kihirdettük a Green-Go Rövidfilmverseny nyerteseit. Az idei nyertes videók elsősorban vicces, tanulságos és szemléletformáló hatásúak.

 

2014. november 27. és december 7. között ismét járt a Baradlában a Mikulás.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (Jósvafő) határozatlan időre szóló kormány- tisztviselői jogviszony mellett felvételt hirdet erdészeti szakreferensi munkakör betöltésére. (Határidő: 2014. december 19.)

 

Burger Barna fotográfus most megjelent, Kékvándor című kötete minden tekintetben rendhagyónak mondható: szubjektív módon mutatja be az Országos Kéktúrát; útleírás, valamint fotóalbum egyben, és a sorok közül filozofikus gondolatok köszönnek vissza. A könyv bemutatóján a megismételhetetlen kalandról, az élmények formába öntéséről és Rockenbauer Pál örökségéről is szó esett.

 

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) és a Magyar Földtani Védegylet Egyesület (MFV) közös fotópályázatot hirdet „Az ezerarcú Kárpát-medence” címmel.

 

A tanácskozás célja: A viszonylag tágas tematikus mező (nevesen a „Bódva-völgy irodalmi tradíciói”) lehetőséget adhat a kulturális köztudatban markánsan számon tartott szerzők és művek vizsgálata mellett a manapság kevésbé reflektált, elfeledett alkotások és alkotók „újrafelfedezésére”. Emellett a kulturális kapcsolatépítésre.

 

A Molyvás-hegycsoport tagjai közt vezet utunk Aranyospusztáig. A túra során érintjük az Aranyos-völgyi Természetvölgyi Területet is. A téli tájban találkozhatunk a harkályfélék megannyi képviselőjével, illetve megpillant-hatjuk egyik védett bagolyfajunkat, az urali baglyot is.

 

December 30-án a Baradla-barlangban, a Kék Duna Koncert Szalonzenekar és Sztárvendégei c. gálaműsoron, részleteket hallhatunk Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Szirmai Albert, Huszka Jenő, Zerkovitz Béla, Strauss, Brahms, Offenbach legszebb dalaiból.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett barlangok, szálláshelyek, bemutatóhelyek, Tourinform Iroda és Ajándékbolt 2014. évi ünnepi nyitva tartása.

 

A CEEweb idén is meghirdeti a Green-Go rövidfilm-versenyt.

 

Adventi játszóház a Művészetek Magtárában 2014. december 3-án.

 

 Az aggteleki Baradla-cseppkőbarlang föld alatti világa - fotó workshop

 

Állandósulni látszik a farkas jelenléte az Északerdő Zrt. kezelésében lévő zempléni állami erdőkben - tájékoztatta ma a társaság vezérigazgatója az MTI-t.

 

Az idén 30 éves Zempléni Tájvédelmi Körzet logójának elkészítésére nyílik lehetőség. A logónak minél jobban ki kell fejeznie, hogy mi is az a Zempléni TK.

 

Márton napi Játszóház

 

Rajzpályázat díjkiosztó és kiállítás megnyitó ünnepség (Herman Ottó Emlékév)

 

Szavazzon a Szallas.hu Év Szállása 2014 versenyen Tengerszem Szálló Jósvafő szálláshelyre!

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság "Vizes élőhelyek vízpótlásának javítása a Bodrogzug területén" című projektjének keretében 829,26 MFt értékben valósul meg a Bodrogzug vízellátásának javítása, valamint szabályozhatóvá tétele.

 

Különleges akcióval várjuk a barlangot kedvelő látogatókat október 23. és november 02. között.

 

Idén hetedik alkalommal került megrendezésre hazánk területén, több helyszínen a minden évben nagysikerű rendezvénysorozat, a Geotóp Napok. Az idei évtől két szombat is a földtudományi értékeké volt, október 4-én és 11-én is.

 

Az előadás után Virág Tamás, az ”Edelényi Hegyek Közösségének” elnöke mutatja be az Edelény-Császtai Szőlőhegyet, borkóstolással egybekötve.

 

A tájvédelmi körzet megismerésére nyílik lehetőség előadások, illetve kézműves és természetismereti foglalkozások keretében.

 

A program a témához kapcsolódó előadást, foglalkozást és vetélkedőt foglal magába.

 

Telkibánya térségében vezetett geotúra keretében bejárjuk a Tájvédelmi Körzet geológiai értékeit.

 

Előadást tart Dr. Harrach Balázs és Dr. Benkő Mária, az MTA doktorai. Előadásuk címe: „Egy valódi ’hungarikum’, az egyik legrégebb óta ismert víruscsalád (az állati adenovírusok) kutatása”. A gyerekeket gyereksarokkal várjuk.

 

Az ANPI illetékességi területén geotúrák várják az érdeklődőket.

 

2014. A keleti sün éve alkalmából kiírt „Titokzatos sün-történetek”  című mese- és képregényíró pályázat eredményhirdetése megtörtént.

 

Augusztus végén nagy sikerrel zajlott le a VI. Jósvafői Hucul Lovasnapok. A részletekről képekkel frissített leírást közlünk.

 

Képes összefoglaló, eredményekkel frissítve!

 
Aggteleken és Jósvafőn október 4-én én 6-án rendezvényekkel várjuk az érdeklődőket.
 

Az ANPI és a MME Helyi csoportja által szervezett madárgyűrűző táborban madármegfigyelés, túra az ideiglenesen létesített tanösvényen

 

A feladat tanösvénytakarítás, a jutalom előadáson és foglalkozáson való részvétel.

 

Kézműves foglalkozások az őszi állatbehajtáshoz, terménybetakarításhoz kapcsolódóan.

 

Az őszi színes lombú erdők egyedi hangulatú pillanatai a hűvös őszi estéken a szarvasbikák bőgése.

 

Mikor szántottak ördögök Aggtelek határában? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kap választ az, aki részt vesz túránkon.

 

Tudomány közérthetően, érdekesen, izgalmasan. A téma a Herman Ottó Emlékévhez kapcsolódik.

 

A VI. Gömöri Gyümölcsfesztivál 2014. szeptember 13-án kerül megrendezésre Aggteleken.

 

A zempléni ősz elmaradhatatlan eseménye a szarvasbőgés.

 

A Vadonleső Program valamint a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve, 2014. A KELETI SÜN ÉVE alkalmából.

 

Augusztus 22-től 24-ig az Aggteleki Nemzeti Park által a jósvafői önkormányzattal karöltve kerül megrendezésre a VI. Jósvafői Hucul Lovasnapok, Falunap és III. Nemzetközi Patkolókovács Verseny. (Programmal frissítve)

 

Ahogyan a természet elcsendesedik, csendesedjen el lelkünk is. A tiszteletes által vezetett, július 18-ai és augusztus 23-ai séta a református templomig tart.

 

Július és augusztus szombatjain a Baradla-tető kilátópontjáról gyönyörködhetünk a naplementében, megtapasztalhatjuk az elalvó és egyben ébredő természet hangjait, neszeit.

 

Immáron második alkalommal adott otthont szombaton Hernádnémeti a Borsodi Vágtának. 

 

NYEREMÉNYJÁTÉK, AKCIÓK, AJÁNDÉK! A játék folytatódik, de ezúttal a két kisebb - villanyvilágítással ellátott - látogatható barlangot felkereső látogatók részesülnek ajándékban! 
 

 

A júliusi túránk beszámolóját itt olvashatják.

 

Tripadvisor értékelése alapján.

 

Idén is megrendezésre kerül Aggteleken, a Baradla-barlang Hangversenytermében.

 

Képek a júniusi Tengerszem Szalon rendezvényről, melynek témája Herman Ottó régészeti tevékenysége volt.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda szeretettel és tisztelettel várja Önt táborának nyitó Szentmiséjére.

 

A Barlangok Napját minden év június 25-én ünneplik. Ennek alkalmából nyílt napok keretében lehet megismerkedni az Aggteleki-karszt föld alatti kincseivel június 25-29. között!

 

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2014 rendezvény keretében június 16-22. között változatos programok, kedvezmények várják a természeti élmények iránt érdeklődőket.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság is képviselteti magát munkatársaival, illetve az érdeklődők meghallgathatnak egy előadást a Zempléni Tájvédelmi Körzet bagolyfajairól is.

 

Idei beszámoló a tiszavirágzásról.

 

Felkerültek a képek az idei kerékpártúráról!

 

Képekkel frissítve!

 

A múlt héten megrendezésre került IV. Országos Fedeles Fogathajtó Bajnokság döntőjében a szirmabesenyői Balogh-Liget Lovas Klubban.

 

Megszülettek az első rókák, elhagyták kotorékukat és önálló életet kezdtek az Aggteleki Nemzeti Park területén. A kis rókákról képek is készültek, melyek megtekinthetőek a cikkben.

 

A középkori erődítésekkel foglalkozó civil szervezet Szögliget Önkormányzata és a Szádvárért Baráti Kör meghívására választotta a Szádvár romjai alatt fekvő falut rendezvénye helyszínéül.

 

Ez alkalomból, az Aggteleki Nemzeti Park különféle programok segítségével mutatja be tevékenységét és védett értékeit.

 

Kessler Hubert, a Baradla-barlang egykori igazgatójának, emlékére különböző programokkal és kedvezménnyel kedveskedünk az ide látogatóknak, május 23-25. között.

 

A Madártani Egyesület az Aggteleki Nemzeti Parkkal együttműködésben egy közel 120 főt megmozgató nagyszabású vetélkedőt szervezett a bódvaszilasi Művészetek Magtárában.

 

 Melyeken bemutatkozik a Gömör-Tornai-karszt.

 

Immár negyedik  alkalommal kerül megrendezésre az országos önkéntes szemétszedési akció május 9-11. között.

 

 Idén ismét Vitézlő teljesítménytúra május 2-3-án!

 

Április 26-án keresse fel az Aggteleki-karszt és a Zempléni Tájvédelmi Körzet határán fekvő Boldogkőváraljai Tájházakat, szakvezetés, kézműves foglalkozások színesítik helyszínenként a látogatást.

 

Az Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület szervezésében 2014. április 26.-án kerül megrendezésre.

 

A tavaly 40 éves Hortobágyi Nemzeti Park, 2013-ban elhatározta, hogy létrehozza az „Ifjú Kócsagőr” programot, tekintettel a fiatalok kiemelkedő szerepére a természetvédelemben. 

 

Ezen az ünnepi hétvégén is érdemes ellátogatni az Aggteleki-karszt barlangjaiba!

 

A tavaszi lombfakadás idején megmutatjuk vendégeinknek a harsogó tavaszi színeket, friss illatokat, pompás fényeket és az ébredő természetet: virágzó fákat, bokrokat, pompázó virágokat, sütkérező gyíkokat, libbenő lepkéket, csivitelő madarakat. (Április 12.)

 

Először hirdeti meg az Év Emlőse rendezvénysorozatot a Vidékfejlesztési Minisztérium által működtetett VADONLESŐ Program.

 

 A „Barlangolás” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. Ennek keretében számos kedvezménnyel és programmal várja a látogatókat az Aggteleki-karszt barlangjaiban.

 

 Március 15-én keressük együtt a tavasz nyomait.

 

 A tavalyi évben meghirdetett, "Hasznos növények" című projekt pályázatra beküldött legjobbak munkák egy projektnap keretén belül kerülnek bemutatásra. Továbbá ezen a napon kerül sor a Pannon Magbank című Life projekt keretében készült „Magban az erő” kiállítás megnyitójára. (Március 13.)

 

Befejeződött a védett természeti értékű gyepek megőrzését segítő beruházás az Aggteleki Nemzeti Parkban (ANPI), ahol a fejlesztésnek köszönhetően új gépek és adaptereik munkába állításával megindulhat a természetvédelmi célú területkezelés.

 

Egyes szolgáltatásainkból 10% kedvezményt biztosítunk a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az International Student of Semmelweis University és a Fénypont kedvezménykártyák tulajdonosainak.

 

 Az idei év első családi téli túrájának beszámolója.

 

 „Legyünk büszkék arra, amik voltunk, s igyekezzünk különbek lenni annál, amik vagyunk.”

 

A világörökségi címet viselő Baradla teljes barlangrendszer és vízgyűjtő területe 2001 óta a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmét rögzítő Ramsari egyezmény hatálya alá tartozik. A túrára a Vizes Élőhelyek Napja alkalmából kerül sor.  (Időpont: 2014. 02. 01.)

 

Mély fájdalommal emlékezünk Szablyár Péterre, az Aggteleki Nemzeti Park Tanács tagjára, a Jósvafői Tájház alapítójára. 

 

 A 2011-ben alakult Gömör–Tornai Hagyományos Termék- és Szolgáltatásfejlesztési Klaszter tagjai két év munkája után a Miskolcon megnyílt új üzletben mutatják be minőségi helyi és biotermékeiket.

 

 A Világörökség részét képező Baradla-barlangban idén is megrendezésre kerül az Óévbúcsúztató gála.

 

 A Baradla-barlang Jósvafői rövidtúra szakaszán óvodás és kisiskolás csoportok egy különleges barlangtúrán találkozhatnak a Mikulással, aki természetesen csomaggal kedveskedik a résztvevőknek.

 

Vidékfejlesztési Minisztérium célja a helyi termelők támogatása és a magyar termékek népszerűsítése.

 

Természetvédelmi területkezelés a védett természeti értékű gyepek megőrzése érdekében.

 

 A Boldogkői Vár, 2013. november 1. – november 17.-ig 10.00-15.30 között várja az oda látogató kedves vendégeket.

 

Az Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület fotópályázatot hirdet. (Határidő: október 31.)

 

Rögtönzött színjáték (Aggtelek, 2013. 11. 09. szombat)

 

GEOTÓP NAP - a földtudományi természeti értékek napja 2013. október 12-én.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje tiszteletére megemlékezésre és ünnepi szentmisére került sor.

 

A Tengerszem Szálló főszezoni árai 2013. május 1-től 23%-kal csökkentek felnőttek esetében!

 

Oktober 12-én, egész nap bemutatók és vásárlási lehetőség a térség kézműves, népi kismesterségek termékeiből.

 

Az Állatok Világnapja alkalmából az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság különleges eseményt szervez 2013. október 5-én Aggtelek közelében a Szent Ferenc kegyhelynél.

 

 Mozgalmas napokon vannak túl lovasaink és munkatársaink az OMÉK és a Nemzeti Vágtának köszönhetően.

 

 A Visegrádi Lovastúra képes beszámolójának hívatott blog folyamatos feltöltés alatt áll! Érdemes gyakorta meglátogatni!

 

 Az augusztus 27-én útjára indult Visegrádi Lovastúra célba ért a múlt héten.

 

Az edelényi tájház bővítése a "Borsodi Földvár interaktív bemutatóhely és gasztropince látogatóközpont" kialakításával az ÉMOP-2.1.1/B-09-2009-0023 jelű projekt keretében épült.

 

Szeptember 20-án kezdődik a fesztivál, mely 21-én érkezik Aggtelekre.

 

Földtudományos forgatag - interaktív geokiállítás és vásár Budapesten szeptember 28–29-én. A rendezvényen az AGGTELEKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG önálló kiállítással vesz részt.
 

 

 A Kúria Oktatóközpont is érdekes programmal várja a kutatókat!

 

2013-ban is megrendezésre kerül Gömöri Gyümölcsfesztivál Aggteleken!

 

Aggtelekről kedden délelőtt 11 lovas vágott neki a 400 kilométeres távnak.

 

 A Nemzetközi Visegrádi Alapítvány alapjából valósul meg ez a lovastúra, melynek célja a hucul lovak ismertségének elősegítése, a fajta ügyességének bemutatása.

 

Meseszép útvonal a Baradla-barlang járataiban és az Aggteleki-karszt, kihívásokkal teli erdeiben.

 

 TeSzedd 2013 - Önkéntesen a tisztább Magyarországért - 2013. szeptember 14.

 

Az Orvos-muzsikus Koncert-sorozat következő állomása, szeptember 7-én Aggteleken a Baradla-barlang hangversenytermében kerül megrendezésre.

 

 Idén is megrendezésre került az V. Jósvafői Hucul Lovasnapok és II. Nemzetközi Patkolókovács Verseny. (Frissítve: 08. 27.)

 

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2013 nyitórendezvényen ünnepélyes keretek között került sor az oklevelek átadására.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság nyáron is tart oktató-bemutató, szemléletformáló, környezeti nevelési programokat.

 

Aggteleki Nemzeti Parki Termék Védjeggyel kapcsolatos pályázatok elbírálása megtörtént. 

 

Aggteleki Nemzeti Park Park Igazgatóság (ANPI) védekezésbe bevont természetvédelmi őrei besegítettek a kollégáknak Mohács térségében. Az ártéren találkoztak a vízen úszva, az árból menekülni próbáló néhány vaddisznóval.

 

Még lehet jelentkezni a természetismereti tábor júliusi turnusába!

 

 2013. július 6-án 18:00 órától Aggteleken a Baradla-barlang Hangversenytermében.

 

A tábor nyitóprogramja, a június 30-án Böjte Csaba által celebrált szentmise lesz a Baradla-barlangban.

 

Magyar Nemzeti Parkok Hete során (2013. június 10-16.) 50% kedvezménnyel látogathatók bizonyos barlangszakaszok.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park is képviseltette magát a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozóján.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság "Törékeny szépségek"  túrát szervez június 14-én.

 

A bódvaszilasi Művészetek Magtára kézműves programmal várja az érdeklődőket.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság pályázatot hirdet „gazdasági ügyintéző” munkakör betöltésére.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet kíván adományozni a felhívásban megjelölt jellegzetes helyi termékeknek.

 

Megszületett az idei első hucul kiscsikó az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál.

 

A Forrás Kamarakórus és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közös zenei rendezvénye 2013. május 10-12-én kerül megrendezésre.

 

Az Esztramos barlangjai - új kisfilm a NAKVI jóvoltából.

 

Tóth Viktória túranaplóját ajánljuk minden kezdő és haladó túrázónak.

 

Nemzetközi Romanapot szerveznek Bódvalenkén 2013. április 5-én.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 2013. április 20-án (szombaton) délelőtt 11 órától, délután 14 óráig kézműves foglalkozást szervez (csipesz állatok készítése).

 

2012. december 11-én családias hangulatú rendezvénynek adott otthont a Művészetek Magtára.

 

 Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kökörcsin túrát szervez április 5-én.

 

Húsvéti barlangtúrák Croodék világában.

 

A Gömör-Tornai Klaszter helyi termék bemutatót tart Jósvafőn és Perkupán 2013. március 26-án.

 

A 2012. őszén rendezett madárvonulás-kutató tábor szakmai értékelése.

 

A Szádvár megmentésére civil és szakmai szervezetek fogtak össze.

 

Újjászületés a természetben címmel az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola tematikus földrajzi hetet szervez. A sorozatban március 1-én az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa tart előadást Karsztvizeink címmel.

 

Zöldhullám: Hiúznyomon - a nagyragadozók egy példányát nyomkövető nyakörvvel szerelnék fel a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság idén ősszel október 28-31. között szervezi meg a már hagyományosnak mondható őszi lovastáborát.

 

Európai Madármegfigyelő Napok 2012. október 6-7-én. A kétnapos madárgyűrűzési bemutató során kézközelből ritka és érdekes madárfajok figyelhetők meg.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kilenc versenyzővel vett részt Regietówban a nemzetközi hucul versenyen.

 

Sikeres rendezvénynek adott otthont Jósvafő, ahol a IV. Jósvafői Lovasnapok és Nemzetközi Patkolókovács Verseny zajlott augusztus 17-19-én.

 

A szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola projekt csoportja a Comenius pályázat keretében megtekintette a bódvaszilasi Művészetek Magtárát.

 

Mesés barlangtúra a Baradla-barlang jósvafői szakaszán, elsősorban óvodások, kisiskolások számára.

 

A gyermekek legnagyobb örömére megérkezett a Mikulás Jósvafőre, a Baradla-barlangba!

 

Az Állatok Világnapja rendezvényei az Aggteleki Nemzeti Parkban 2012. október 4-én.

 

A Baradla-barlang Jósvafői rövidtúra szakaszán óvodás és kisiskolás csoportok egy különleges barlangtúrán vehetnek részt, ahol találkozhatnak a Mikulással.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 2012. október 13-án szüreti kézműves foglalkozást szervez Aggteleken.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Kutatók Éjszakáján 2012. 09. 27-én szívesen látnak minden kedves érdeklődőt, akik kíváncsiak munkájukra, tevékenységükre, eredményeikre.

 

"Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon." Pályázat és tanösvény-takarítási akció az Aggteleki Nemzeti Parkban.

 

Barlangi komolyzenei koncert Aggteleken 2012. 09. 21-én.

 

Az Európai Együttműködési Napja alakalmából szervezett koncerten megtelt Baradla-barlang Hangversenyterme

 

Az Aggteleki Nemzeti Parkból indult hazánk nemzeti parkjait kerékpártúra során bejáró Caprine túra.

 

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013“ keretében elnyert támogatással.

 

ZENÉS BARLANGLÁTOGATÁS, "GYÓGYÍTÓ VARÁZSLÁS" iráni művészekkel 2012. szeptember 15-én, szombaton

 

Vezetett túrák a Szádvárhoz és a Martonyi kolostorromhoz a Kulturális Örökség Napjai alkalmából 2012. szeptember 15-16-án.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park hazánk nemzeti parkjai közül az egyetlen, ahol a farkas és a hiúz állandóan jelen van és szaporodik. A nagyragadozó fajok jelenléte nem új keletű, több mint 20 éve folyamatosan jelen vannak a Nemzeti Parkban, sőt bizonyítottan szaporodnak is.

 

Örökségturizmus és örökségvédelem hazánk világörökségi helyszínein című szakmai konferencia 2012. 06. 15-én Bódvaszilason, a Művészetek Magtárában.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 268.942.169 Ft európai uniós támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott KEOP-3.1.2/2F/09-2009-0015 azonosító számú pályázati program keretében.