ANP Igazgatóság
ANPI logo

Tiszta karszt = tiszta ivóvíz!

Közzétéve
2020. december 21.

Befejeződött az Aggteleki Tájegységben, az Aggtelek községhatárban található, úgynevezett „Katonaút-Nagyfa” mintaterület hulladékmentesítése.

A projekt a „Tisztítsuk meg az Országot!" kampány I. ütemének keretén belül valósult meg. A helyszínen 43,72 köbméter szemetet raktak le illegálisan, amelyek összetételére leginkább sitt (építési törmelék) és kommunális (lakossági) vegyes hulladék volt a jellemző. A helyszín különlegessége, hogy a Világörökség részét képző Baradla-Domica-barlangrendszer vízgyűjtő területén található, továbbá része a nemzetközi jelentőségű Ramsari Egyezmény hatálya tartozó vizes élőhelynek. A hulladékok elszállítását és ártalmatlanítását követően Igazgatóságunk rendezte a területet, amelynek során 65 darab facsemete került elültetésre. A megtisztított területeken a további illegális hulladék elhelyezés megakadályozása érdekében a természetvédelmi őrök fokozott figyelemmel, és különböző technikai eszközök (kamerák, drónok) felhasználásával járnak el. Az illegális hulladéklerakás a tett súlyosságától függően lehet szabálysértés, amely esetben akár 150.000 Ft-tal is sújtható az elkövető. De nagyobb mennyiség, illetve veszélyes hulladék esetén bűncselekmény is, ami jelenleg 3 év szabadságvesztéssel is járhat. A nemzeti park igazgatóságok előzetes felmérésük alapján országosan összesen 155 védett természeti területről, mintegy 82.000 köbméter illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését, elszállítását és kezelését végzik el az év végéig.

Képgaléria


envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelmi tájékoztató
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság