ANP Igazgatóság
ANPI logo

BARLANGOK ÉS KARSZTOK NEMZETKÖZI ÉVE

Közzétéve
2022. május 16.

Szabó-pallagi-zsomboly

FÖLDRAJZI ELHELYEZKEDÉS

A Szabó-pallagi-zsomboly, más néven Baglyok-szakadéka, az Alsóhegy fennsíkján a Szabó-pallagi vadászháztól nyugati irányban, attól kb. 300 méterre nyílik közvetlenül a fennsíkra felvezető út jobb oldalán.

Az aknabarlang jelenleg ismert hossza 950 méter, horizontális kiterjedése csupán 51 méter, vertikális kiterjedése 151 méter

LEGFŐBB BARLANGTANI ÉRTÉKEK

Az Alsó-hegy második legmélyebb barlangja, egyben a térség legfejlettebb zsombolya. Képződményekben gazdag aknák, változatos, oldott járatok sokasága.

A BARLANG ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE

Nagyméretű, látványos tájképi értékkel bíró bejárata ősidők óta nyitott volt. Első bejárói 1927-ben -63 méter mélységig jutottak le a zsomboly mélyére. A rendkívül látványos aknabarlang hosszát, és mai mélységét 1992-re érte el. A középső-triász időszaki wettersteini mészkőben kialakult döntően függőleges, nagyméretű aknákkal bíró járatrendszer, több jelentős törés kereszteződésében alakult ki. A barlangnak két egymástól független mélypontját ismerjük. A bejárati -65 méter mélységű akna alján, egy szűkületen átcsúszva érhetjük el a -76 méter mélységben található „régi” végpontot.

Az 1978-ban feltárt „Ablak”-on keresztül kisebb aknákon juthatunk a Mozdony nagyméretű leszakadt, cseppkövekkel díszített, jellegzetes kőzettömbjéhez. Innen két útvonalon a Sáros-aknán, illetve a Drúz-aknán juthatunk az aknák „közös ” talpára, mintegy -121 méteres mélységbe. Innen további 30 métert ereszkedve juthattunk el a zsomboly -151 méter mélyen levő mélypontjára, azonban a biztosító ácsolat összeszakadása miatt, ez jelenleg már nem érhető el. A Mozdony és a mélypont között több óriási kürtő nyúlik a magasba. A barlang falai képződményekkel gazdagon borítottak, cseppkőképződményei rendkívül látványosak. Az aknák falait mindvégig változatos alakú és színű cseppkőlefolyások, álló- és függőcseppkövek, cseppkőzászlók, tömeges borsókő kiválások díszítik. A képződmények színe döntően vörös, elsősorban a ráfolyó és már a képződés közben is beépülő vörösagyagnak köszönhetően. Mivel az egész barlang képét többnyire a vörösagyag uralja, a taposásos szennyezés kevésbé szembetűnő, mint az Alsó-hegy többi zsombolyában. A barlang kialakulása döntően a tektonikának, majd a leszivárgó vizek oldó hatásának köszönhető. A barlangképződés szempontjából nem elhanyagolható az a földtani sajátosság sem, hogy a kőzettömeg rétegei itt csaknem függőlegesen hatolnak a mélybe. A Szabó-pallagi-zsomboly méretei és járatainak összetettsége alapján a térség legfejlettebb zsombolya. Jelenlegi ismeretink szerint a bonyolult felépítésű zsombolyt legalább egy tucatnyi akna szövevénye építi fel. Ezek általában kisebb nagyobb ablakokkal csatlakoznak egymáshoz. Kialakulásukban, jelenlegi formájukban az utólag bekövetkezett omlások is jelentős szerepet játszottak. A döntően észak-déli preformáltság által létrejött hasadékok több helyen összeolvadva jellegzetes L és E keresztmetszetet formálnak. Néhány helyen a kürtőket, aknákat csak néhány deciméternyi „válaszfal” választja el egymástól. Genetikailag rendkívül érdekes a Drúz- és Sáros-aknák aljára becsatlakozó Szent-akna zónája. Ennek képe eltér a barlang többi részétől. Ezen járatszakaszban olyan formakincsek tanulmányozhatók, amelyek inkább egy erősen lejtő, patakos barlangot idéznek elénk. A falak formakincse, így az üstös oldásos formák erről tanúskodnak. Kialakulása a zsombolytól feltételezhetően függetlenül történt, „találkozásuk” véletlenszerű.

ÉLŐVILÁGA

Denevérek jelentős téli szálláshelyeként és szaporodóhelyeként nyilvántartott barlang. A megfigyelési adatok igen sokféle denevérfaj előfordulását mutatják, melyek közül legnagyobb számban kis és nagy patkósorrú denevér, valamint közönséges denevér fordul elő. A barlang bejárati aknájában korábban évtizedekig egy bagolypár fészkelt.


FELSZÍNI TERÜLETE

Bejárata egy, a tájra jellemző jelentős méretű, egykor fenyves erővel borított, mára tarra vágott környezetű töbör oldalában, jellegzetes sziklaalakulatok között, jelentős méretű, látványos szádával nyílik.


HASZNOSÍTÁS

A fokozottan védett barlang, az Igazgatóság vagyonkezelői hozzájárulásával, kizárólag kötéltechnikában jártas barlangászok számára látogatható, barlangi túra- vagy kutatásvezetővel


Gruber Péter

Fotó: Egri Csaba, Polacsek Zsolt

envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság