BARLANGOK ÉS KARSZTOK NEMZETKÖZI ÉVE

Közzétéve
2022. december 15.

Ördög-gát-lyuk


FÖLDRAJZI ELHELYEZKEDÉS


Az Ördög-gát-lyuk bejárata, a Rudabányai-hegység Telekes-patak völgyében lévő Őrdög-gáttól ÉNy-ra, mintegy 500 m-re a völgytalp felett 10 m magasan, a völgy jobb oldalán (folyásiránnyal szembe) nyílik.

A barlang 3 természetes bejárattal rendelkezik és feltehetően ősi víznyelőként és forrásként is működhetett.

LEGFŐBB BARLANGTANI ÉRTÉKEK

A megkülönböztetetten védett barlang kiemelkedő értékét a benne talált régészeti leletek adják.

A BARLANG ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE

A barlang középső-triász steinalmi mészkőben alakult ki, 82 m hosszú. A kettős bejárat a barlang legnagyobb termébe vezet. A harmadik, meglehetősen nehezen járható bejárat, egy hasadék mentén vezet le a vízszintes járatrendszerbe. A bejárati terem aljzatát nagyméretű leszakadt kőtömbök alkotják, mivel a völgy kedvelt kirándulóhely, ezért a barlang ezen részén sok szemét található. A terem közepén két oldaljárat csatlakozik be, azonban mindkettő, jóval alacsonyabb a főágnál. A főágban tovább haladva egy törmelékdombra kell felmászni, mely rendkívül csúszós agyagos, földes. A barlang egész bejárati részére jellemző a fekete korombevonat, mely az aljzattól egészen a főtéig megfigyelhető. Az oldalfalakat a barlang ezen részén gömbüstök díszítik. Törmelékes lejtőn haladhatunk tovább, azonban a barlang méretei hirtelen megváltoznak. A főte lealacsonyodik és a további járatok kizárólag kúszva járhatóak az ember számára. A kuszoda egy hasadékszerű fülkébe vezet, melyből egy kürtőszerű hasadék indul el felfelé, azonban 2,5 m után összeszűkül.

A bejárati terem jelentősége az előkerült régészeti leletekben rejlik. A barlang század eleji bejárása során ritka leletek láttak napvilágot, bronzkori lándzsahegy, tű és csüngő, szkíta kori kétgombos fülű edénytöredék, kelta kori birkanyíró vas olló, valamint késő bronzkori pilinyi és Kyjatice kultúrájú cserépdarabok. A bejárati teremből balra lévő oldalág egy hasadék mentén alakult ki. A hasadék egy kürtőben végződik, mely hamar összeszűkül. A barlang igazán jelentős részét a jobb oldali ág járatrendszere képviseli. Egy szűk omladéklejtő vezet be az oldalágba, mely ezután felveszi az átlagos magasságát, melyben négykézláb kényelmesen járható. A folyosó meanderező formát mutat, mely annak köszönhető, hogy gömbfülkék és gömbüstök sorozatából áll, melyet gyöngyfüzérszerűen felfűzött az egykor itt folyó víz. Több helyen a járatot keresztirányú hasadék keresztezi, melyek mentén kis oldalfülkék, hasadékék alakultak ki. Egy gömbfülke oldalából keskeny, kúszva járható járat indul felfelé. A járat hirtelen lefelé indul, és egy agyagcsúszda vezet be a belső gömbfülkébe, melynek alján egy kisméretű tó található. A külső járatban továbbhaladva folytatódnak a gömbfülke és gömbüst füzérek, majd kettéágazik a járat. Ezen a részen a főte felmagasodik és megközelíti a felszínt, melyet gyökérsztalagtitok jeleznek. A bal oldali ág egy kettős gömbfülkéből összenőtt terembe vezet, melyből ember számára eléggé járhatatlanul összeszűkülő, meanderező járat visz tovább. A járat irányából arra lehet következtetni, hogy a 3. bejárattól nem messze lévő kis felszakadáshoz tart. A jobb oldali ág vezet tulajdonképpen a harmadik bejárathoz. Rögtön jobb oldalt egy kürtő látható, mely 3 méter magasságban összeszűkül. Innen egy omladékos hasadék visz a felszínig, ahol egy igen szűk keresztmetszetű kijáraton hagyhatjuk el a barlangot.

ÉLŐVILÁGA

Kisszámú kis és nagy patkósorrú denevér megfigyelési adatai ismertek, a bejárat közelében barlangi keresztespókok élnek.

FELSZÍNI TERÜLETE

A Telekes-völgy oldalában található, erdőben. Az egész barlang néhány méterrel helyezkedik el a jelenlegi patak szintje felett.

HASZNOSÍTÁS

A megkülönböztetetten védett barlang szabadon látogatható.

Gruber Péter

Fotó: Nyerges Attila, Kovács Richárd, Gruber Péter