A denevérek csodálatos világa

Érdekesség
Közzétéve
2024. március 20.

Kedves Természetbarátok!

Ma nagyon különleges lények, a denevérek világába kalauzolunk Benneteket. Szeretnénk felhívni a figyelmeteket arra, hogy lassan véget ér a bőregerek telelése, mely életük talán legnehezebb és legérzékenyebb időszaka.

Gondoltátok volna, hogy már közel öt hónap óta nem táplálkoznak ezek az állatok? Igen, jól olvastátok, és ha az elkövetkező hetekben egy komolyabb lehűlés következik be, akkor még hetekig nem is fognak tudni érdemben enni. Az elmúlt hónapok energiaigényét az ősz folyamán felhalmozott zsírtartalékból fedezték, és az elkövetkező hetekben a túlélése szempontjából kulcskérdés lesz, hogy a denevérek raktárai milyen mértékben ürültek ki.

A mérsékeltövi denevérek téli energiafogyasztása akkor a legkisebb, ha teljesen lelassítják életfolyamataik és mély álomba, un. hibernációba merülnek. Kedvezőtlen lehet az, ha nem tudnak megfelelően lehűlni, de az is, ha megzavarják őket a telelésben, és felébredve felfűtik magukat. Mindkét folyamat komoly tartalékvesztéssel jár, ami ha többször megismétlődik, tavaszra egyszerűen éhen hal az adott állat.


A telelés szabályozása, a tartalékok beosztása egy rendkívül érdekes biológiai folyamat, de denevérvédelmi szempontból is nagyon érzékeny téma. A telelés megzavarását ugyanis nagyon sokszor emberek okozzák, amit odafigyeléssel el lehet kerülni (pl. nem világítunk telelő denevérekre, nem megyünk telelőhelyül szolgáló pincékbe, barlangokba stb.).

Hihetetlen, de igaz, hogy a denevérek ideális körülmények között akár 300 napot is túlélhetnek élelem nélkül, telelő állapotban. Extrém hidegben egy automatikus riasztórendszer gondoskodik az állat felébredéséről a megfagyás előtt, és barna zsírszövetből felépülő „szervük” segíti őket abban, hogy a legkeményebb teleken is megfelelően meleg vér áramoljon testükben (ez a mechanizmus egyébként csecsemőkorban az emberben is jelen van).


Kérünk benneteket, hogy legyetek figyelmesek a természet különleges és érzékeny teremtményeivel.

Köszönjük figyelmeteket és együttműködéseteket!


Szöveg, kép:

Serfőző Márió