Tavaszt váró darvak a Bodrogközben

Közzétéve
2021. március 19.

Talán kevésbé ismert, hogy nem csak a Hortobágyon vonulnak a darvak. 

A Bodrog és a Tisza közötti térség északi része, a Bodrogköz is az egyik megálló helye ezeknek a madaraknak.

Tavaszt váró darvak a Bodrogközben - videó

Javában folyik a tavaszi daruvonulás az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén is, de a napok óta tartó viharos szél feltartóztatja a nyugtalan vándorokat. A Bodrogközben az elmúlt napokban több ezer daru torlódott össze az igazi tavaszi időjárásra várva.

A daru, a gólyákhoz hasonlóan a felszálló meleg légáramlatokon felkörözve, vitorlázó repüléssel szeret vonulni. A hideg és erős északi szélben csak izomerőből képesek repülni, ami rengeteg energiát von el, az út pedig hosszú, s aztán rögtön költésbe kell kezdeni. Ezért inkább várnak néhány napot, pár hetet, amíg az idő kedvezőre fordul, és a meleg déli légáramlatok hátán tovább tudják folytatni a nagy utat a költőterületekre. Addig is a tavaly késő őszi és a téli csapadék következtében kialakult belvizeken, gyepeken, szántatlanul maradt kukoricatarlókon, szántásokon, keresgélnek növényi és állati eredetű táplálékot (elhullott kukoricaszem, giliszta, pocok, stb.). Több helyen fasorok, facsoportok, erdősávok, elhagyott épületek szélárnyékába húzódva várják a böjti szelek elcsendesedését. Reméljük már nem tart sokáig a kellemesebb idő érkezése!

A felvételen, egy szintén északra tartó vándormadár, a kékes rétihéja hímje is a kukoricatarlón vadászik a darucsapat előterében. 

Szöveg és videó: Serfőző József

természetvédelmi őrkerület-vezető

Darvak a Bodrogközben
Darvak a Bodrogközben