ANP Igazgatóság
ANPI logo

Átadásra került a Szalamandra-ház

Hírek
Közzétéve
2020. június 24.

A Téry Ödön programban megvalósult fejlesztésnek köszönhetően megújult a szögligeti szálláshely, amely egyben erdei iskolai bázishely is.

Két év alatt három turistaház újul meg az Aggteleki Nemzeti Park területén. A korszerűsített Szalamandra-házat 2020. június 23-án adta át Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A Szögliget külterületén, érintetlen természeti környezetben található szálláshely megnyitójánVeress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatója köszöntötte a vendégeket és ismertette a sikeresen befejeződött projekt részleteit.

Riz Gábor, országgyűlési képviselő köszöntőjében méltatta az elindult fejlesztési folyamatot, amely a térségben nem csak szálláshelyfejlesztést, de további turisztikai projekteket is jelent (pl. a közeli Rakacai-víztározónál induló nagyszabású turisztikai beruházást).

Révész Máriusz a rendezvényre egy nagy csapat kerékpáros gyerekkel érkezett, maga is kerekezve egy több napos vándortábor keretében.

Megnyitó beszédében kifejtette a Téry Ödön programban rejlő lehetőségeket, ismertette az országos fejlesztések jelentőségét. Az aktív turizmus nagyszabású támogatásával közelebb kerülünk ahhoz a kormányzati célhoz, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legélhetőbb országa legyen. Hazánk egyedülálló természeti adottságai kiváló feltételeket biztosítanak ehhez.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság eddig 56,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében 3 turistaszálló megújítására. A „Szalamandra-ház és Erdei Iskola, Kemping és Turistaszálló, korszerűsítésére” című projekt megvalósítására 2018-ban 34 millió, a NOMÁD Baradla Kemping és Turistaszálló korszerűsítésére 6 millió Ft, míg a Kövirózsa Apartmanházkorszerűsítésére 2020-ban 17,5 millió forint támogatást nyújtott az Aktív Magyarországért Kormánybiztosi Iroda.

A fejlesztés helyszínéül szolgáló Szalamandra-ház és Erdei Iskola, Kemping és Turistaszálló Szögligeten a Ménes-völgy bejáratánál, a Szádvár lábánál, festői környezetben helyezkedik el. 1953-ban laktanyaként épült a határvédelem érdekében, az épületet az 1990-es években átalakították. 2002-től az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) kezelésében ökoturisztikai bázishelyként működik. A 2,5 ha területtel rendelkező erdei iskola bázishely 60 fő befogadására alkalmas szálláshellyel, társalgó-étkezővel, illetve felszerelt konyhával rendelkezik. Alkalmas táborok, terepgyakorlatok, osztálykirándulások szálláshelyéül, valamint egyéni vendégek elhelyezésére is.

A beruházásnak köszönhetően megtörtént az épület fűtéskorszerűsítése, költségmegtakarítást eredményező elosztó és fűtőberendezések beépítésével, a melegvíz-rendszer átalakításával, valamint modern és akadálymentes vizesblokkok, tisztálkodó helységek rekonstrukciójával. A fűtési energia szükséglet termelését és hatékonyabb elosztását új generációs fatüzelésű kazánok beépítésével, radiátorok teljes cseréjével oldottuk meg. Az energiafelhasználás hatékonyságának növelését jól szabályozható, víztakarékos, hőtárolós tartályok beépítésével biztosítjuk.

A fejlesztés megvalósításával az ide érkező látogatók, turisták részére egy modern, a jelenkor igényeinek megfelelő szálláshely elérésére nyílik lehetőség.

A járványhelyzet enyhülésével a megújult Szalamandra-ház júliusban megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
Fax+36 48 / 506 001
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailnaturinform.anp@gmail.com
Megközelítés
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság