Piros madársisak

Érdekesség
Közzétéve
2020. július 21.

Egy tűlevéllel sűrűn borított fenyves alatt járva alig-alig botlunk értékesebb növényfajokba. Egy-két ritka védett faj azonban néha túlélhet itt. Ilyen például a piros madársisak is...

Egy tűlevéllel sűrűn borított fenyves alatt járva alig-alig botlunk értékesebb növényfajokba. Az 1950-es években az országban kezdődött kopárfásítások során a tokaji Kopasz-hegy fátlan területeit több helyen tájidegen fekete fenyővel telepítették be. A fenyves alatt az eredeti élőhelyek fajkészletének nagy része elvész. Egy-két ritka védett faj azonban néha túlélhet itt. Ilyen például a piros madársisak is.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a KEHOP-4.1.0-15-2016-00028 Komplex élőhelyfejlesztés a Zempléni tájegység területén c. pályázaton belül célul tűzte ki ezeken a területeken a feketefenyő eltávolításával az eredeti lejtőgyepek, bokorerdők és melegkedvelő tölgyes élőhelyek helyreállítását. A terület regenerálódását szerencsére a környező fajgazdag gyepek és bokorerdők közelsége elősegíti, hiszen innen a fajok vissza tudnak települni a letermelést követően.