ANP Igazgatóság
ANPI logo

Piros madársisak

Érdekesség
Közzétéve
2020. július 21.

Egy tűlevéllel sűrűn borított fenyves alatt járva alig-alig botlunk értékesebb növényfajokba. Egy-két ritka védett faj azonban néha túlélhet itt. Ilyen például a piros madársisak is...

Egy tűlevéllel sűrűn borított fenyves alatt járva alig-alig botlunk értékesebb növényfajokba. Az 1950-es években az országban kezdődött kopárfásítások során a tokaji Kopasz-hegy fátlan területeit több helyen tájidegen fekete fenyővel telepítették be. A fenyves alatt az eredeti élőhelyek fajkészletének nagy része elvész. Egy-két ritka védett faj azonban néha túlélhet itt. Ilyen például a piros madársisak is.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a KEHOP-4.1.0-15-2016-00028 Komplex élőhelyfejlesztés a Zempléni tájegység területén c. pályázaton belül célul tűzte ki ezeken a területeken a feketefenyő eltávolításával az eredeti lejtőgyepek, bokorerdők és melegkedvelő tölgyes élőhelyek helyreállítását. A terület regenerálódását szerencsére a környező fajgazdag gyepek és bokorerdők közelsége elősegíti, hiszen innen a fajok vissza tudnak települni a letermelést követően.

envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság