ANP Igazgatóság
ANPI logo

Meghaladta a 30 km-t a Baradla-Domica-barlangrendszer hossza

Friss hír
Közzétéve
2020. augusztus 29.

Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban című Interreg-projekttel kapcsolatos tegnapi sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a barlangrendszer teljes feltárt hossza meghaladta a 30 kilométert


A Baradla-Domica barlangrendszer feltérképezése folyamatosan zajlik a határ mindkét oldalán. A fejlesztéshez kapcsolódó járulékos kutatások során újabb barlangszakaszokat térképeztek fel.


A Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban című Interreg-projekttel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartottak Aggteleken.


Gruber Péter, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese bevezetője után kutatók és barlangász szakemberek mutatták be a kutatás és fejlesztés részleteit. Felszólalt Székely Kinga, Szabó Zoltán és Polacsek Zsolt, valamint a Szlovák Barlangok Igazgatósága részéről Gaál Lajos.


A rendezvényen bejelentették, hogy a barlangrendszer teljes feltárt hossza meghaladta a 30 kilométert.


A Domica-barlang hossza 8127 m, a Baradla-barlang 22027 m, vagyis összesen 30154 m.


A közös magyar-szlovák projekt az Aggteleki cseppkőbarlang és a Domicai cseppkőbarlang fejlesztését célozza. A projekt célja a barlangrendszer felkészítése a gyógyászati kezelések folytatására, azaz a különböző vizsgálatok elvégzésével, azok eredményeit felhasználva, az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangrendszerében, a határon átnyúló hálózattal rendelkező, évente mintegy 250 ezer látogatót fogadó Baradla–Domica-barlangrendszerben gyógyturisztikai fejlesztések megvalósítása, ezek által a határtérség egyedülálló természeti értékei iránti figyelem további növelése, a határtérség vonzerejének és az idelátogató turisták számának növelése.


Gruber Péter elmondta, hogy az idei év elején elkezdték a gyógybarlanggá minősítéshez szükséges próbaterápiákat. A téli terápiás szakasz rendben lezajlott, s nagyon jó eredmények születtek, minden mérési eredmény pozitív volt.

A tavasszal a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztaniuk a második terápiás szakaszt, de a járványhelyzet normalizálódása után nyáron meg tudták tartani a terápiát. A harmadik szakaszt szeptember közepére, októberre tervezik, ezzel teljessé válik a próbaterápiás időszak.


Az eredmények kiértékelése, illetve a geofizikai, hidrológiai, mikrobiológiai és klimatológiai mérések feldolgozása után elkezdődik az engedélyeztetés. Ezután már csak az egészségügyi hatóságokon múlik, hogy mikor válik hivatalosan is gyógybarlanggá a Baradla-Domica-barlangrendszer.


(Forrás: ANPI, ma7.sk, nemzeti.net)envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailnaturinform.anp@gmail.com
Megközelítés
Adatvédelmi tájékoztató
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság