Meghaladta a 30 km-t a Baradla-Domica-barlangrendszer hossza

Friss hír
Közzétéve
2020. augusztus 29.

Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban című Interreg-projekttel kapcsolatos tegnapi sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a barlangrendszer teljes feltárt hossza meghaladta a 30 kilométert


A Baradla-Domica barlangrendszer feltérképezése folyamatosan zajlik a határ mindkét oldalán. A fejlesztéshez kapcsolódó járulékos kutatások során újabb barlangszakaszokat térképeztek fel.


A Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban című Interreg-projekttel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartottak Aggteleken.


Gruber Péter, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese bevezetője után kutatók és barlangász szakemberek mutatták be a kutatás és fejlesztés részleteit. Felszólalt Székely Kinga, Szabó Zoltán és Polacsek Zsolt, valamint a Szlovák Barlangok Igazgatósága részéről Gaál Lajos.


A rendezvényen bejelentették, hogy a barlangrendszer teljes feltárt hossza meghaladta a 30 kilométert.


A Domica-barlang hossza 8127 m, a Baradla-barlang 22027 m, vagyis összesen 30154 m.


A közös magyar-szlovák projekt az Aggteleki cseppkőbarlang és a Domicai cseppkőbarlang fejlesztését célozza. A projekt célja a barlangrendszer felkészítése a gyógyászati kezelések folytatására, azaz a különböző vizsgálatok elvégzésével, azok eredményeit felhasználva, az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangrendszerében, a határon átnyúló hálózattal rendelkező, évente mintegy 250 ezer látogatót fogadó Baradla–Domica-barlangrendszerben gyógyturisztikai fejlesztések megvalósítása, ezek által a határtérség egyedülálló természeti értékei iránti figyelem további növelése, a határtérség vonzerejének és az idelátogató turisták számának növelése.


Gruber Péter elmondta, hogy az idei év elején elkezdték a gyógybarlanggá minősítéshez szükséges próbaterápiákat. A téli terápiás szakasz rendben lezajlott, s nagyon jó eredmények születtek, minden mérési eredmény pozitív volt.

A tavasszal a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztaniuk a második terápiás szakaszt, de a járványhelyzet normalizálódása után nyáron meg tudták tartani a terápiát. A harmadik szakaszt szeptember közepére, októberre tervezik, ezzel teljessé válik a próbaterápiás időszak.


Az eredmények kiértékelése, illetve a geofizikai, hidrológiai, mikrobiológiai és klimatológiai mérések feldolgozása után elkezdődik az engedélyeztetés. Ezután már csak az egészségügyi hatóságokon múlik, hogy mikor válik hivatalosan is gyógybarlanggá a Baradla-Domica-barlangrendszer.


(Forrás: ANPI, ma7.sk, nemzeti.net)