Befejeződött a próbaterápia a Baradla-barlangban

Pályázatok
Közzétéve
2020. október 1.

Három évszakban, a téli, nyári és őszi időszakban is lezajlottak a próbaterápiás kezelések.

A Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki-és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban (SKHU/1601/1.1/035) c. projekt keretében a háromszor 3 hétig tartó, napi 3 órás próbaterápia a Baradla-barlang ún. Róka-ágában kialakított terápiás helyiségében az edelényi Koch Róbert Kórházzal együttműködésben történt.


A projekt célját, tartalmát és a lezárult vizsgálati eredményeket Dvorszky Zsuzsanna, az Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály vezetője sajtótájékoztató keretében mutatta be.

Az Aggteleken rendezett tájékoztatón elmondta, hogy a terápián résztvevő, légúti megbetegedésben szenvedő betegek saját tapasztalatai, az egészségügyi szakszemélyzet vizsgálatai és a műszeres mérések is igazolták, hogy a barlang levegője egyértelműen pozitív hatással van a légzőszervi problémákra, a betegek állapotában jelentős javulás állt be.


A gyógybarlanggá minősítéshez szükséges vizsgálatok lezárása után lehetővé válik a szükséges dokumentumok és a engedélykérelem benyújtása az egészségügyi hatóság felé.