Denevérvédelmi projekt zárórendezvény

Pályázatok
Közzétéve
2020. október 8.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 2016 novembere és 2020 októbere között sikeresen valósította meg a „Kipusztulással veszélyeztetett Natura 2000 jelölő denevérfajok in situ megőrzését szolgáló gyakorlati védelmi beavatkozások az ANPI működési területén” című projektjét a megítélt 172,1 millió Ft vissza nem térítendő támogatás felhasználásával.

2020. október 8.-án a jósvafői Tengerszem Hotelben került sor az ünnepélyes projektzáró rendezvényre.

Dr. Rácz András


Dr. Rácz András az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára bevezető beszédében kiemelte, hogy az állami természetvédelem szervezete - a világon talán egyedülálló módon - a 10 nemzeti park igazgatóság révén hazánk teljes területét lefedi. Országos ügyekben és az egyes területeken is gyümölcsöző együttműködés zajlik a természetvédelemben dolgozó egyéb szervezetekkel és külön kiemelte a történelmi egyházakkal kötött nagyszámú együttműködési megállapodást, amely nemcsak helyi, de globális hatását tekintve is kiemelten fontos ügyek mentén segíti a természetvédelem ügyét.

Dr. Semjén Zsolt


Az esemény díszvendége, Dr. Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes örömét fejezte ki, hogy állami és egyházi szervezetek is elkötelezettek arra, hogy a természetvédelem, teremtésvédelem ügyét képviseljék. A denevérekkel szemben kialakult évezredes előítéletek ellenére, egy rendkívül hasznos és az egész ökoszisztémára hatást gyakorló faj életlehetőségeinek javításával, ismeretterjesztéssel, tevőlegesen is szükséges segíteni állami, egyházi és egyéni eszközökkel egyaránt.

Pásztor Dániel
Juhász Ferenc
Juhász Géza


A magyar történelmi egyházak részéről Pásztor Dániel püspökhelyettes, a Magyarországi Református Egyház Tiszáninneni Református Egyházkerület-, Juhász Ferenc, a Magyar Katolikus Egyház Egri Főegyházmegye Érseki Hivatala-, valamint Juhász Géza, a Magyar Katolikus Egyház Miskolci Egyházmegye képviseletében egyaránt kiemelte az együttműködés fontosságát, a teremtett világ egyetemes értékeinek tevőleges védelmét, a ránk bízott értékek megőrzésének nemes szolgálatát.


Riz Gábor


Riz Gábor országgyűlési képviselő kiemelte, hogy mind a munkahelyteremtésben, mind a térség turisztikai potenciáljának növelésében, mind a természetvédelemben és ismeretterjesztésben összefogásra van szükség. Teremtett világunkat, egyedi természeti értékeinket ajándékba kaptuk és kötelességünk, hogy ezeket unokáink számára is megőrizzük.


Veress Balázs


Veress Balázs igazgató, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője személyes elkötelezettségéről beszélt, hiszen felmenői révén erős kötődése van a térséghez, családja régmúltban élt jeles képviselője, Baksay Dániel, a 48-as szabadságharc huszárőrmestere, Aggtelek református gyülekezetét 54 évig szolgáló lelkipásztora évtizedekig maga is a Baradla-barlang gondnoka volt, így már a 19. században is jó példát mutatott a természetvédelem és az egyház kapcsolódására, együttműködésére.

Megköszönte az állami vezetés és az egyházak képviselőinek a projekthez nyújtott támogatást és reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is sok sikeres közös fejlesztésre lesz lehetőség.


dr. Boldogh Sándor András


dr. Boldogh Sándor András, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense, a projekt természetvédelmi szakmai felelőse szintén személyes példával kezdte előadását, hiszen a jelenlegi denevérvédelmi projekt egy több mint 30 éves álom és kemény munka egyik betetőzése. Első szakmai megfigyelését rögzítő jegyzőkönyvi bejegyzése egy épületlakó gyöngybagolyról 1988-ban született. Azóta elkötelezett kutatója a denevérfajoknak, baglyoknak.


Dr. Rácz András, Vitális Csaba


Az ünnepi rendezvény során került sor barlangi túravezetőnk, Vitális Csaba sok évtizedes áldozatos munkájának elismeréseként a Pro Natura Emlékplakett átadására, amelyet Dr. Rácz András államtitkár nyújtott át kollégánknak.


dr. Boldogh Sándor András


A hivatalos projektzáró rendezvény második részeként a Szinpetri református templom denevérvédelmi célú felújításának és a denevéreket bemutató kiállítás megtekintése következett. A helyszínen dr. Boldogh Sándor András érdekfeszítő előadás keretében mutatta be a hazai denevérkutatás történetét, a vizsgálati módszereket, a jelen projekt eredményeit.

Kiemelte, hogy a barlanglakó denevérek számára nincs alternatíva, nincs más hely, a túlélésükhöz elengedhetetlenül fontos, hogy életteret biztosítsunk nekik templomainkban, épületeinkben.


Mező Arnold


Mező Arnold helyi református lelkipásztor megköszönte a támogatók, a nemzeti park és a gyülekezet tagjainak áldozatos munkáját, amelyet a templom felújítása érdekében tettek. A rendezvényt hálaadó imádság zárta.


(Az ismeretterjesztést segítő kiállítási tablók a templomban kerültek elhelyezésre, amelyek bejelentkezés után a későbbiekben is megtekinthetők az érdeklődők, iskolás csoportok számára.)


A most zárult projekt keretében összesen 6 helyszínen zajlottak denevérvédelmi célú intézkedések az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területén.

A projektről bővebben a http://anp.nemzetipark.gov.hu/denever-2 oldalon olvashatnak.