ANP Igazgatóság
ANPI logo

Két fiatal parlagi sas térhet vissza a természetbe

Közzétéve
2020. október 30.

A parlagi sasok magyarországi állománya bíztatóan növekszik, ugyanakkor a nem természetes eredetű pusztulási ok, mint a mérgezés, még mindig komoly veszélyforrást jelentenek. Eseti jelleggel megjelennek olyan, az élővilágot egészét fenyegető problémák tünetei is, mint a műanyag szennyezés: a gondatlanul hátrahagyott bálazsineg több más madárfajnál okozott már sérülést, vagy pusztulást. https://www.mme.hu/balazsinegek-es-balesetek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) munkatársai a nyár derekán találtak egy bajba jutott fiókát az egyik jászsági parlagisas-fészekben. A fióka lábára bálamadzag tekeredett, amely szinte csontig hatolt szerencsétlen madár csüdjébe. Gyors mérlegelést követően sérült fiókát Jászberénybe vitték, ahol a Sasközpont állatorvosai látták el. Ezt követően a gyógyulás elősegítése érdekében modern fizikoterápiás kezelésben részesült a Fővárosi Állat és Növénykert (FÁNK) állatorvosainak köszönhetően. A példamutató összefogás eredményeként teljesen visszanyerte az erejét, így hamarosan visszatérhet otthonába.

A másik bajbajutott példányt az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) természetvédelmi őre találta a Hernád-völgyben augusztus 18-án . A nemrég kirepült fiatal parlagi sas komoly mérgezéses tüneteket mutatott, így sürgős beavatkozás nélkül hamarosan elpusztult volna. A gyors segítségre szoruló madarat Jászberénybe szállították,és a Sasközpont állatorvosai rögtön ellátták. A vizsgálatok megerősítették, hogy rágcsálóirtószeres mérgezést szenvedhetett az állat, ami az utóbbi időben egyre gyakrabban okoz problémát parlagi sasoknál.https://parlagisas.hu/hu/content/mar-megint-tomeges-sasmergezes-de-most-mashogy

Néhány nap kezelést követően a madár túljutott az életveszélyes állapoton és a gyógyulást követően mostanáig a Sasközpontban erősödött.

A Sasközpont újonnan épült, nagy belmagasságú kondicionáló röpdéjének köszönhetően az utóbbi hetekben mindkét madár erősíthette szárnyizmait. Az állapotuknak megfelelően az aggteleki madarat október 18-án engedték el a szakemberek, míg a jászsági madár előre láthatóan november elején nyeri vissza szabadságát.

A madarak sorsát az elengedést követően GPS jeladók segítségével fogják nyomon követni.

Köszönjük Herczeg Ferenc (ANPI), Vencel Edit (Vet-Medic Kft.), Juhász Tibor (HNPI), Sós Endre (FÁNK) Zelenák Attila (MME) és Deák Gábor (MME) segítségét!


Szerzők: Árvay Márton és Horváth Márton (MME)

Fotók: Isza Ferenc, Mihályi Janka (a galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)


envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelmi tájékoztató
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság