Közlemény

Közzétéve
2020. november 11.

A Kormány a 2020. évi CIX. törvény felhatalmazása alapján, a 484/2020. (XI.10.) Korm. rendeletében meghatározta a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második ütemét.

A Kormány értékelte Magyarország járványügyi helyzetét és az eddig meghozott intézkedéseket, ennek alapján megállapította, hogy az eddig meghozott intézkedések fenntartása mellett újabb védelmi intézkedések bevezetése vált szükségessé. Az ökoturisztikai létesítmények üzemeltetését az alábbiak érintik:

- Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.

- Mindennemű rendezvény megtartása tilos.

- A szabadidős létesítmények használata tilos.

A barlangok tömegturisztikai, valamint kalandturisztikai hasznosítási engedélyében (B-A-Z Megyei Kormányhivatal BO/16/3356-1/2016 sz. határozat, BO/16/2350-1/2016 sz. határozat, BO/16/2258-1/2016 sz. határozat, BO/16/1271-1/2016 sz. határozat, BO/16/1270-1/2016 sz. határozat, BO-08/KT/3145-2/2017 sz. határozat) foglaltak, valamint a barlangok üzemeltetési szabályzatai alapján a nyitva tartás rendjét igazgatói utasítás szabályozza.

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány további terjedése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet alapján a múzeumokat, bemutatóhelyeket zárva kell tartani.

Mindezen szempontokat figyelembe véve, 2020. november 11-től 30 napra elrendelem a barlangok látogatásának tilalmát.*

A látogatási tilalom kiterjed a tömegturisztikai-, a kalandturisztikai szolgáltatásokra, az alkalmi rendezvény megtartására (barlangi esküvő, koncert), valamint a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény alapján a barlangok látogatásához, barlangi búvármerüléshez, valamint barlangban végzendő filmforgatáshoz szükséges vagyonkezelői hozzájárulásokra, a korábban kiadott hozzájárulások visszavonásra kerülnek,

A látogatási tilalom nem terjed ki a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 51.§. (4) bekezdés a) pontja szerint a barlangban, barlangszakaszban végzendő kutatáshoz, kísérlethez, gyűjtéshez szükséges vagyonkezelői hozzájárulásokra.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által korábban meghirdetett ökoturisztikai, környezeti nevelési és egyéb kulturális programok elmaradnak.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett bemutatóhelyek nem látogathatók, ezek területére belépni tilos:

Információs iroda (Aggtelek)

Kúria Oktatóközpont (Jósvafő)

Kúria Hucul Lovasbázis (Jósvafő)

Kessler Hubert Emlékház (Jósvafő)

Mohos Ház (Kelemér)

Szalamandra Erdei Iskola (Szögliget)

Művészetek Magtára (Bódvaszilas)

Zempléni Tájegység sárospataki bemutatóhely (Pavletits-ház)

Long-erdei-ház 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett szálláshelyek (Kövirózsa Apartmanház – Aggtelek, Szalamandra-ház – Szögliget) zárva tartanak.



Jósvafő, 2020. november 11.


Veress Balázs

igazgató




*A kormány a védelmi intézkedéseket továbbra is fenntartja.