ANP Igazgatóság
ANPI logo

Sturmann Bertalan (1965 Rozsnyó - 2020 Rozsnyó)

Közzétéve
2020. december 21.

Hosszan tartó, de türelemmel viselt betegség után, fiatalon itt hagyott minket a rozsnyói barlangkutatók (Speleo Rožňava) szeretett elnöke Sturmann Berci.

Mindenki csak Bercinek ismerte őt. 1989-ben, amikor barátjával (Bacso Attila) fényképezni ereszkedett le a Vaddisznós-zsombolyba, fellángolt szívében a barlangok világa iránti kiolthatatlan szeretet tüze. 

1991-ben csatlakozott a Speleo Rožňava barlangász csoporthoz. Lelkesedésével és tudásszomjával rövid időn belül a csapat megbecsült tagjává vált. Szabadidejének minden percét a Szlovák-karszt barlangjaiban töltötte, a barlangok bejárása, majd az ismeretlen világ kutatása a szenvedélye lett. A rozsnyói csoporttal bejárta a környező országok karsztterületeit és barlangjait, részt vett több külföldi barlangkutató expedíción, mint a lengyel Snežná, vagy a szlovén Brezno pri Gamsovi glavici barlangokban. Társaival gyakran felkereste a Gömör-Tornai-karszt határral elválasztott magyar oldalán található barlangokat, zsombolyokat. Igen jó kapcsolatban volt az Aggtelki Nemzeti Park Igazgatóság, azon belül is a Baradla munkatársaival.

1997-ben, Bolacsek András elnöksége mellett, a Rozsnyói barlangász csoport alelnökévé választották. Nagy energiát szentelt kedvenc barlangjára a krasznahorkai Buzgó-barlangra, amely kutatása szíve csücskévé vált. Sokat foglalkozott a gombaszögi és a berzétei barlangok kutatásával. Bekapcsolódott a helyi barlangi mentőszolgálat munkájába. Részt vett a Rozsnyó környéki régi felhagyott bányatárókban elveszet emberek felkutatásában. 2002-ben a bódvarákói Rákóczi-barlangban rekedt búvár kimentésnél társaival jelentős szerepet vállalt. A mentésben való helytállásáért kitüntette Rozsnyó város polgármestere, valamint a Szlovákiai Magyar Konzul is. 2013-ban Kassa Megye Önkormányzata tüntette ki a 2009-ben megrendezett EU-HUNEX Decathlon Nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlaton végzett kiemelkedő munkájáért. A térség szinte minden rendezvényén részt vett, 2007. december 21-én Aggtelken a schengeni határnyitást Bercivel és Rozsnyó barlangászokkal együtt ünnepeltük.

2014-ben Bolacsek András sajnálatos elhunyta után, a Rozsnyói barlangász csoport elnökévé választották. Vezetése alatt fedezték fel a Gombaszögi-barlang jelentős hosszúságú és szépségű új részeit. A montenegrói barlangász expedíciók alkalmával, Berci részvételével jelentős új barlangokat kutattak és tártak fel. Részt vett az UNESCO világörökségi helyszín Szlovák-karszt oldalának dokumentálásában.

Elment közülünk fiatalon. Kivételes személy volt, aki életét a barlangoknak szentelte. A több mint 60 éves Speleo Rožňava csoport nagy hagyományait méltán őrizte.

Itt hagyott egy jó barát egy kiváló barlangkutató.

Felesége és két leánya mellett gyászolják a Szlovák és Magyar barlangkutató barátai.

Kedves barátunk Berci nyugodj békében!

Adamkó Péter - Gruber Péter - Repaszky Miklós
envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság