Sturmann Bertalan (1965 Rozsnyó - 2020 Rozsnyó)

Közzétéve
2020. december 21.

Hosszan tartó, de türelemmel viselt betegség után, fiatalon itt hagyott minket a rozsnyói barlangkutatók (Speleo Rožňava) szeretett elnöke Sturmann Berci.

Mindenki csak Bercinek ismerte őt. 1989-ben, amikor barátjával (Bacso Attila) fényképezni ereszkedett le a Vaddisznós-zsombolyba, fellángolt szívében a barlangok világa iránti kiolthatatlan szeretet tüze. 

1991-ben csatlakozott a Speleo Rožňava barlangász csoporthoz. Lelkesedésével és tudásszomjával rövid időn belül a csapat megbecsült tagjává vált. Szabadidejének minden percét a Szlovák-karszt barlangjaiban töltötte, a barlangok bejárása, majd az ismeretlen világ kutatása a szenvedélye lett. A rozsnyói csoporttal bejárta a környező országok karsztterületeit és barlangjait, részt vett több külföldi barlangkutató expedíción, mint a lengyel Snežná, vagy a szlovén Brezno pri Gamsovi glavici barlangokban. Társaival gyakran felkereste a Gömör-Tornai-karszt határral elválasztott magyar oldalán található barlangokat, zsombolyokat. Igen jó kapcsolatban volt az Aggtelki Nemzeti Park Igazgatóság, azon belül is a Baradla munkatársaival.

1997-ben, Bolacsek András elnöksége mellett, a Rozsnyói barlangász csoport alelnökévé választották. Nagy energiát szentelt kedvenc barlangjára a krasznahorkai Buzgó-barlangra, amely kutatása szíve csücskévé vált. Sokat foglalkozott a gombaszögi és a berzétei barlangok kutatásával. Bekapcsolódott a helyi barlangi mentőszolgálat munkájába. Részt vett a Rozsnyó környéki régi felhagyott bányatárókban elveszet emberek felkutatásában. 2002-ben a bódvarákói Rákóczi-barlangban rekedt búvár kimentésnél társaival jelentős szerepet vállalt. A mentésben való helytállásáért kitüntette Rozsnyó város polgármestere, valamint a Szlovákiai Magyar Konzul is. 2013-ban Kassa Megye Önkormányzata tüntette ki a 2009-ben megrendezett EU-HUNEX Decathlon Nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlaton végzett kiemelkedő munkájáért. A térség szinte minden rendezvényén részt vett, 2007. december 21-én Aggtelken a schengeni határnyitást Bercivel és Rozsnyó barlangászokkal együtt ünnepeltük.

2014-ben Bolacsek András sajnálatos elhunyta után, a Rozsnyói barlangász csoport elnökévé választották. Vezetése alatt fedezték fel a Gombaszögi-barlang jelentős hosszúságú és szépségű új részeit. A montenegrói barlangász expedíciók alkalmával, Berci részvételével jelentős új barlangokat kutattak és tártak fel. Részt vett az UNESCO világörökségi helyszín Szlovák-karszt oldalának dokumentálásában.

Elment közülünk fiatalon. Kivételes személy volt, aki életét a barlangoknak szentelte. A több mint 60 éves Speleo Rožňava csoport nagy hagyományait méltán őrizte.

Itt hagyott egy jó barát egy kiváló barlangkutató.

Felesége és két leánya mellett gyászolják a Szlovák és Magyar barlangkutató barátai.

Kedves barátunk Berci nyugodj békében!

Adamkó Péter - Gruber Péter - Repaszky Miklós