ANP Igazgatóság
ANPI logo

Sasszinkron 2021

Közzétéve
2021. január 25.

2021. január 15. és 17. között zajlott le a 18. országos sasszinkron a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervezésében, melyhez idén is csatlakozott az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI).

A szinkron lényege, hogy azonos időben, különböző területeken, több megfigyelő segítségével összeírásra kerülnek a tél közepén hazánkban tartózkodó ragadozómadarak (elsősorban a sasok). Így képet kaphatunk a telelő állomány nagyságáról, annak évenkénti változásairól és megismerhetjük a legfontosabb sas-telelőhelyeket. A Zempléni Tájegység területén, illetve az Aggteleki Nemzeti Park térségében, összesen 16 fő végezte a megfigyeléseket (11 fő ANPI munkatárs és 5 fő MME tag). Összesen 142 db 2,5x2,5 km-es UTM négyzetben (megközelítőleg 900 négyzetkilométeren) folyt adatgyűjtés a telelő sasokról és a többi nappali ragadozómadárról.


A helyi adatok összesítése alapján a leggyakoribb megfigyelt sasfaj a parlagi sas volt. Minimum 12, maximum 14 különböző egyed – főként öreg madarak lettek megfigyelve ebből a fajból. Távcső elé került még 8 példány rétisas és 2 szirti sas is. 7 további nappali ragadozómadárfaj került fel még a listára, a szinkron során. Gyakorisági sorrendben: egerészölyv 225-259 példány, kékes rétihéja 24 példány, vörös vércse szintén 24 példány, gatyásölyv 15 példány, karvaly 4 példány, kissólyom 2 példány és vándorsólyom 1 példány.


Az előző évhez képest több madár lett megfigyelve, ami feltehetően a szokásosnál enyhébb télnek és a jó látási viszonyoknak is köszönhető. Az országos eredmény összesítéséről a beszámoló február végére várható.

Szöveg és fotó: Serfőző József

Fotó: Telelő öreg parlagi sas pár


envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelmi tájékoztató
Akadálymentesítési nyilatkozat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság