Elhullott állatot fogyasztó gatyásölyv

Közzétéve
2021. február 2.

Bár az idei tél eddig összességében enyhe volt, azonban a téli madárvendégek most sem maradtak el. A gatyásölyv Magyarországon rendszeresen, de évenként változó egyedszámban megjelenő madárvendégünk. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén is minden évben megfigyeljük. Elsősorban a mezőgazdasági területeken és a gyepeken tölti a telet, de vonuláskor a Zempléni-hegység belső területei felett is többször láttuk már. 

Az egerészölyvnél összességében világosabb, kissé nagyobb méretű, annál hosszabb szárnyú, lomhább röptű madár, fehér tövű, fekete végszalaggal ellátott faroktollairól ismerhetjük fel legkönnyebben. Fészkelni a sarkvidéki területekre vonul tavasszal, ahol a tundra és az erdős tundra jellegzetes nappali ragadozómadara. Nálunk nem költ. Fészkelési területén főként kisemlősökre, különböző lemming fajokra vadászik. Hazánkban leginkább a mezei pocok szerepel a zsákmányai között. Az élő táplálékot előnyben részesíti, de előfordul, hogy elhullott állatot is fogyaszt. 

A Bodrogköz, Taktaköz, Harangod, Hernád-völgy kistájakon találkozhatunk leginkább áttelelő példányaival Tájegységünkben. Szeptember és április között lelhetünk rá a fátlan pusztákon, nyílt szántóföldeken, egy-egy „pocokfertőzött” lucernatáblán 4-5 példány is összegyűlik. Ilyen területeken T-alakú ülőfák kihelyezésével segíthetjük a sikeres pocokvadászatban, bár pont ez a faj szívesen és sokat vadászik egyhelyben lebegve (szitálva) a vadászterület felett. Gyakori még, hogy egyszerűen a talajon ülve les áldozatára. Védett madár – természetvédelmi értéke 50.000 Ft.


(A felvételek a Harangod kistájon, Megyaszó határában készültek.)

Szöveg és fotó-video:

Serfőző József

természetvédelmi őrkerület vezető