ANP Igazgatóság
ANPI logo

Apácalúd a Taktaközben

Közzétéve
2021. március 19.

2021. március 14-én délelőtt, a Taktaköz területén lévő belvízfoltokon tartózkodó vízimadarak megfigyelése során egy apácalúd került távcső elé! 

Ez a tengeri vagy fekete ludak közé tartozó libafaj alkalmi kóborlóként vetődik el csak Magyarországra az őszi és a tavaszi vonulások idején. Minden évben megfigyelnek néhány egyedet. Általában nagy lilik, vagy vetési lúd csapatokhoz csatlakozik.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén még nincs bizonyított adata a fajnak!

Ez a megfigyelés Szerencs és Prügy között, a Taktaköz Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó területén, a két Igazgatóság határától légvonalban számítva alig 400 m-re történt, de erről ez a liba mit sem sejt…

Apácalúd a Taktaközben - videó

1220 nagy lilik tartózkodott a műúthoz közeli belvizes vetésen, ebben a csapatban volt az apácalúd. Délután már nem látták a területen, s addigra a lilikcsapat nagyobbik fele is tovább állt. Ha Északnak repült - márpedig ez tavasszal elég valószínű - akkor legalábbis átrepült a Zempléni Tájegység felett !

Az apácalúd nagy területen, Amerika, Európa és Ázsia sarkvidéki részein, a tundrán fészkel, tengerpartokon, szigeteken. Nevét jellegzetes fekete-fehér tollazatáról kapta. A többi lúdhoz hasonlóan legelő életmódot folytat, gyepeken, vetéseken táplálkozik, a talajon költ, telepesen fészkel, tollpihéivel béleli melegre a fészkét, és egy életre szólóan választ párt magának. Védett madár 25.000 Ft-os természetvédelmi értékű.


Szöveg és film: Serfőző József

természetvédelmi őrkerület-vezető

Apácalúd
Apácalúd


envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelmi tájékoztató
Akadálymentesítési nyilatkozat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság