Apácalúd a Taktaközben

Közzétéve
2021. március 19.

2021. március 14-én délelőtt, a Taktaköz területén lévő belvízfoltokon tartózkodó vízimadarak megfigyelése során egy apácalúd került távcső elé! 

Ez a tengeri vagy fekete ludak közé tartozó libafaj alkalmi kóborlóként vetődik el csak Magyarországra az őszi és a tavaszi vonulások idején. Minden évben megfigyelnek néhány egyedet. Általában nagy lilik, vagy vetési lúd csapatokhoz csatlakozik.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén még nincs bizonyított adata a fajnak!

Ez a megfigyelés Szerencs és Prügy között, a Taktaköz Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó területén, a két Igazgatóság határától légvonalban számítva alig 400 m-re történt, de erről ez a liba mit sem sejt…

Apácalúd a Taktaközben - videó

1220 nagy lilik tartózkodott a műúthoz közeli belvizes vetésen, ebben a csapatban volt az apácalúd. Délután már nem látták a területen, s addigra a lilikcsapat nagyobbik fele is tovább állt. Ha Északnak repült - márpedig ez tavasszal elég valószínű - akkor legalábbis átrepült a Zempléni Tájegység felett !

Az apácalúd nagy területen, Amerika, Európa és Ázsia sarkvidéki részein, a tundrán fészkel, tengerpartokon, szigeteken. Nevét jellegzetes fekete-fehér tollazatáról kapta. A többi lúdhoz hasonlóan legelő életmódot folytat, gyepeken, vetéseken táplálkozik, a talajon költ, telepesen fészkel, tollpihéivel béleli melegre a fészkét, és egy életre szólóan választ párt magának. Védett madár 25.000 Ft-os természetvédelmi értékű.


Szöveg és film: Serfőző József

természetvédelmi őrkerület-vezető

Apácalúd
Apácalúd