Új gépjármű beszerzések

Közzétéve
2021. március 31.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósuló 4 projekt során összesen 14 db terepjáró járművet szerzett be nyílt, uniós közbeszerzési eljárás eredményeként, összesen nettó 123 millió Ft értékben.

Az Igazgatóság 433.889 ha kiterjedésű működési területén egy nemzeti park, két tájvédelmi körzet és 16 természetvédelmi terület található. A KEHOP projektek célja az Igazgatóság működési területén a természetvédelmi kezelést igénylő védett, illetve Natura 2000 élőhelyek ökológiai állapotának javítása élőhely-fejlesztési és területkezelési tevékenységekkel, továbbá a területi jelenlét és a természetvédelmi őrzés hatékonyságának javítása, az eszközpark és infrastruktúra fejlesztésével. 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területe az egyik legváltozatosabb a nemzeti park igazgatóságok közül, fő tömegét tekintve mészkő, illetve vulkanikus alapú hegységek, melyek mellett az agyagos talajú dombvidékektől az árterekig - a futóhomokot leszámítva - szinte minden terepviszony előfordul, így a területek nagy része csak megfelelő terepjáró autóval közelíthető meg. Ezek a területi tulajdonságok komoly igénybevételnek teszik ki a járműveket, ezért a védett természeti és Natura2000 területek megközelítéséhez, a terepi munkák és ellenőrzések, adatgyűjtések elvégzéséhez szükség van a terepi és időjárási viszonyokhoz jól alkalmazkodó terepjárókra, melyek egyaránt alkalmasak személyek és eszközök szállítására, hatékonnyá téve a természetvédelmi kezelési tevékenységet. 

A 14 terepjáróból 7 db terepjáró a területkezelésben dolgozó munkatársak területre jutását, a munkaeszközök, szerszámok, esetenként erdészeti csemeték területre szállítását, valamint a monitorozási feladatok ellátását szolgálja, melyből 3 db az Aggteleki Tájegységben, 4 db pedig a Zempléni Tájegységben segíti munkánkat.

6 db terepjáró a természetvédelmi őrök napi területi jelenléti feladatainak ellátását szolgálja mindkét tájegységben. A Natura2000, illetve védett területek általános ellenőrzési, hatósági őrzési feladatai mellett ezek a járművek biztosítják az egyes egyéb természetvédelmi kezelői feladatok ellátását is, mint például a hatósági táblák kihelyezése, pótlása, sérült állatok szállítása.

1 db terepjáró pedig a több mint 200 hucul ló tartásának mindennapos feladat ellátásához nélkülözhetetlen, ez esetben olyan jármű beszerzésére volt szükség, mely alkalmas nehéz utánfutó, 2-es és 4-es lószállító utánfutó vontatására, és mivel a kanca telep magas hegyi legelőn található, ahova csak sziklás földúton van lehetőség kijutni, a jó terepjáróképesség itt is elengedhetetlen.

A sikeres terepjáró beszerzés, a járműpark korszerűsítése az Igazgatóság természetvédelemmel, védett természeti területek kezelésével, ellenőrzésével kapcsolatos feladatellátásának minőségi javulását eredményezi.

Képgaléria