„Nyílt határok a vadon élő állatok számára a Kárpátokban”című projektről

Közzétéve
2021. május 11.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság részt vesz a „Nyílt határok a vadon élő állatok számára a Kárpátokban” című projekt megvalósításában.

A projekt időtartama 30 hónap, befejezési dátuma 2022. 03. 31.

A projektet finanszírozza az ENI CBC (2014-2020) Határokon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna, 2014-2020. A projekt partnerei között megtalálhatók WWF-Romania – Máramarosi fiókja, mint kedvezményezett vezető, a Szlovákiai Ornitológiai Társaság/BirdLife, a RachivEcoTur Szervezet (Ukrajna) és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (Magyarország).

A projekt során a szomszédos országok projektpartnereivel közösen kidolgozott, és elvégzett módszertan eredményeként feltérképezzük az államhatárokon átnyúló kulcsfontosságú ökológiai folyosókat, a folyosókat használó nagyragadozókat, fajokat. A projekt további célja, hogy megteremtse az ökológiai folyosók hosszú távú megőrzéséhez szükséges feltételeket. Az ökológiai folyosók fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában az által, hogy az élőhelyek közötti kapcsolatot biztosítják. A projekt időszakában végzett képzések segítségével várhatóan növeljük a helyi közösségekben a biológiai sokféleség fontosságának tudatosítását. 

Az Aggteleki Nemzeti Park a barlangjairól vált ismertté, de azt kevesen tudják, hogy itt az Aggteleki-karszton és a Zempléni-hegységben – a szlovák-magyar államhatár közeli stabil populációkra visszavezethetően – természetes körülmények között, élnek és szaporodnak farkasok. Folyamatosan jelen van a hiúz, és egyre gyakoribbak a barna medvével kapcsolatos megfigyelések is. Ennek fő oka, hogy a térség háborítatlan erdeiben megfelelő kiterjedésű és minőségű élőhelyet találnak, melyek a legfontosabbak a nagyragadozók számára.