ANP Igazgatóság
ANPI logo

„Nyílt határok a vadon élő állatok számára a Kárpátokban”című projektről

Közzétéve
2021. május 11.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság részt vesz a „Nyílt határok a vadon élő állatok számára a Kárpátokban” című projekt megvalósításában.

A projekt időtartama 30 hónap, befejezési dátuma 2022. 03. 31.

A projektet finanszírozza az ENI CBC (2014-2020) Határokon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna, 2014-2020. A projekt partnerei között megtalálhatók WWF-Romania – Máramarosi fiókja, mint kedvezményezett vezető, a Szlovákiai Ornitológiai Társaság/BirdLife, a RachivEcoTur Szervezet (Ukrajna) és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (Magyarország).

A projekt során a szomszédos országok projektpartnereivel közösen kidolgozott, és elvégzett módszertan eredményeként feltérképezzük az államhatárokon átnyúló kulcsfontosságú ökológiai folyosókat, a folyosókat használó nagyragadozókat, fajokat. A projekt további célja, hogy megteremtse az ökológiai folyosók hosszú távú megőrzéséhez szükséges feltételeket. Az ökológiai folyosók fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában az által, hogy az élőhelyek közötti kapcsolatot biztosítják. A projekt időszakában végzett képzések segítségével várhatóan növeljük a helyi közösségekben a biológiai sokféleség fontosságának tudatosítását. 

Az Aggteleki Nemzeti Park a barlangjairól vált ismertté, de azt kevesen tudják, hogy itt az Aggteleki-karszton és a Zempléni-hegységben – a szlovák-magyar államhatár közeli stabil populációkra visszavezethetően – természetes körülmények között, élnek és szaporodnak farkasok. Folyamatosan jelen van a hiúz, és egyre gyakoribbak a barna medvével kapcsolatos megfigyelések is. Ennek fő oka, hogy a térség háborítatlan erdeiben megfelelő kiterjedésű és minőségű élőhelyet találnak, melyek a legfontosabbak a nagyragadozók számára. 


envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság