ANP Igazgatóság
ANPI logo

Sajtóközlemény

Közzétéve
2021. május 19.

TERMÉSZETVÉDELMI ERDŐ- és GYEPKEZELÉSEK AZ AGGTELEKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁGNÁL

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság új erdészeti eszközöket szerzett be uniós projektje keretében (KEHOP-4.1.0-15-2016-00051), amely a védett természeti területek kezeléséhez szükséges eszközpark fejlesztését célozza. A projekt még 2016-ban indult összesen 363 millió forinttal a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. A fejlesztésnek köszönhetően az Aggteleki Tájegységben hatékonyabbá válik az erdőket és gyepeket érintő kezelési tevékenység. 

A projekt keretében vásárolt gépek – teherautó, erdészeti kivitelű erőgép, szárzúzó, pótkocsik és egyéb eszközök - segítségével az Igazgatóság munkatársai 1.426 hektár erdő- és 1.685 hektár gyepterületen kezdik meg a munkát. A természetvédelmi területkezelés célja, hogy megőrizzék az élőhelyeket, elősegítsék az eredeti, őshonos növényfajok visszatelepülését és kiszorítsák a nem őshonos fajokat.

Az elmúlt évtizedekben egyre több problémát okoz a nemzeti park egyes értékes élőhelyein a nem őshonos, intenzíven terjedő fafajok agresszív térhódítása, a tisztások beerdősülése, az állományszerkezeti változatosság degradálódása, a korábban nem a természetvédelmi rendeltetésnek megfelelő erdőművelési eljárások alkalmazásának következményei, továbbá az éghajlatváltozás (melegedés, vízellátás csökkenése) és az abból továbbgyűrűző kedvezőtlen folyamatok láncolatának hatása. Ezek a folyamatok a biológiai sokféleség csökkenéséhez, valamint a természetes élőhelyek és fajok életterének visszaszorulásához vezethetnek.

Az Igazgatóság munkatársai a nem őshonos fafajjal fertőzött erdőrészletekből kitermelik a nemkívánatos egyedeket, és helyükre őshonos fajokból álló, a terület természetes állapotára jellemző élőhelyeket alakítanak ki. Az őshonos fajokból álló életközösségek létrehozása mellett a beerdősülő tisztásokon segítenek visszaállítani a valós művelési ágnak (gyep, legelő) megfelelő, eredeti állapotot. Emellett a védett gyepterületeken az idegenhonos inváziós növényfajok (elsősorban a kanadai és a magas aranyvessző, a japánkeserűfű) vegyszeres visszaszorítása és mechanikai gyengítése is zajlik.

Az új erdészeti eszközparkot Bódvaszilason, 2021. május 18-án mutattuk be az érdeklődők számára, melyet a kezeléseket bemutató szakmai előadás egészítette ki. 
envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság