ANP Igazgatóság
ANPI logo

Megújult a Szádvár

Közzétéve
2021. május 23.

2021. május 23-án ünnepélyes keretek között megtörtént a megújult Szádvár átadása.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget község határában, a 460 méter magas Várhegyen található Szádvár a tatárjárás utáni várépítési korszak után a 13. század második felében épült. A kalandos évszázadok, gyakori tulajdonosváltások, bővítések, átalakítások után a vár sorsa 1685-ben pecsételődött meg, amikor a császári udvar parancsára a bástyákat felrobbantották, a várat felégették.

A közeli Derenk település lakosságának a pestisjárványban történő pusztulása és a lengyel gurál földművesek betelepítése után az épülő falu számára a kövek nagy részét elhordták, a vár romjai az enyészetté lettek. A trianoni diktátummal a terület a határsávba került, 1945 után pedig lezárt, tiltott zóna volt.

Ünnepélyes szalagátvágás a felújított Szádvárban

A 2007-ben megalakult Szádvárárt Baráti Kör lelkes amatőrei, a Hermann Ottó Múzeum szakmai támogatásával kezdték el azt a munkát, amely a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram támogatásával most meghozta gyümölcsét: a 316 millió forintos kormányzati támogatással, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházásában és a Salisbury Régészeti Kft. kivitelezésében új turisztikai vonzerővé fejlesztették a romokat. Az egyre népszerűbbé váló kirándulóhely biztonságosan bejárható, a Szalamadra-háztól 1 órás sétával megközelíthető.

Az ICOMOS-díjjal kitüntetett turisztikai célpont Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Riz Gábor országgyűlési képviselő és Glázer Tamás, a NÖF ügyvezető igazgatója jelenlétében ünnepélyes keretek között történt meg. Az állófogadásra a Szalamandra-ház udvarán került sor.

Képgaléria
envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság