ANPI logo

Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban

Pályázatok
Text.Published
2021. július 1.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatala közös, határon átnyúló projektje 1.616.098 EUR vissza nem térítendő támogatásban részesült az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében kiírt pályázati forrásból. 

A projekt 2017 novembere és 2021 júliusa között valósult meg. 

Az Igazgatóság 2021. július 1-jén ünnepélyes sajtónyilvános zárórendezvény keretében mutatta be a projekt eredményeit Jósvafőn.

Dr. Rácz András

Az esemény díszvendégei Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár (Agrárminisztérium), Michal Kiča államtitkár, Környezetvédelmi Minisztérium - Szlovák Köztársaság) és Dusan Karaska, igazgató (Állami Természetvédelmi Hivatal - Szlovák Köztársaság )voltak.

Dusan Karaska
Michal Kiča

A vendégeket Veress Balázs igazgató (Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság) köszöntötte.

Veress Balázs

A bevezető után Gruber Péter, általános igazgatóhelyettes, a projekt szakmai vezetője (ANPI), és Dr. Gaál Lajos, projektmenedzser (Szlovákiai Barlangok Igazgatósága) részletesen bemutatták a projektet és a kutatási eredményeket.

Gruber Péter
Gruber Péter, Gaál Lajos

Köszöntőt mondott Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője.

Riz Gábor


Vendégeink

A program folytatásaként a vendégek megtekintették a barlang terápiás szakaszát a Baradla-barlang ún. Róka-ágában.

Terápiás terem

Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai közül a Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebb képviselője a 30 km-t meghaladó Baradla–Domica-barlangrendszer, melynek 22 km-es szakasza Magyarország, és mintegy 8 km-es szakasza Szlovákia területe alatt húzódik. A projekt célja a Baradla-Domica-barlangrendszer klímaterápiás gyógyhatásának vizsgálata, objektív mérésekkel való igazolása, a Béke-barlang minősítésének megújítása, és a szolgáltatás nyújtásához a megfelelő infrastruktúra kiépítése volt.  


A barlangi klíma és a légzőszervi megbetegedésben szenvedő betegek állapotának javulása közötti összefüggéseket a XIX–XX. században kezdték el tudományosan kutatni, amely napjainkra bizonyítottá vált, és mára a barlangterápia, a barlangi klíma gyógyhatásának hasznosítása jelentős turisztikai és egészségmegőrzési lehetőséget tartogat.

 A barlangi klímára jellemző a hőmérséklet viszonylagos állandósága, ugyanis az évi hőingás általában nem haladja meg az 1°C-ot, a levegő nagyfokú tisztasága, hiszen a barlangok felszíntől szinte teljesen elzárt részei por-, pollen- és csíramentesek, jellemző továbbá a felszínhez képest magasabb szén-dioxid-mennyiség, valamint a levegő nagyon magas relatív páratartalma. Emellett minden barlang egyedi sajátosságokkal is rendelkezik, ilyen lehet a pára kémiai összetétele, valamint egyes barlangokban megjelennek olyan penészgomba alfajok, amelyek antibiotikumot termelnek, így járulnak hozzá a kedvező hatáshoz. 


A Baradla-barlang kutatói már régen felfigyeltek annak különleges klímájára, mely a levegő higiénés-mikrobiológiai állapotából adódóan gyógyhatással rendelkezik, azonban minősítése még nem történt meg. A projekt keretében elvégeztük a Baradla-barlang gyógybarlanggá minősítéséhez szükséges megalapozó vizsgálatokat, a komplett engedélyezési dokumentáció a projekt végén kerül benyújtásra az engedélyező hatóság részére. A minősítés megszerzése után nyújthatók a klímaterápiás szolgáltatások a gyógyulni vagy pihenni vágyók részére. 

A Domica-barlangban, mely jelentős geomorfológiai értékekkel rendelkezik, 2010-ben elindult a klímaterápiás helyiség fejlesztése a Demek-lápai táró aljában, azonban végleges kialakítása nem történt meg, ennek fejlesztését végezte el partnerünk a projekt során. 


A fejlesztés keretében szakértők bevonásával nyomjelzéses, geofizikai, hidrológiai, mikrobiológiai, sugárfizikai, valamint barlangi klíma méréseket végeztünk a Baradla-Domica barlangrendszerben, a Béke-barlangban, valamint felszíni vízgyűjtő területeiken Magyarország és Szlovákia területén egyaránt. 

Továbbá a Baradla-barlangban tüdőgyógyász szakorvosok irányításával engedélyezett barlangi próbaterápiát folytattunk a barlangi klímának, mint természetes gyógytényezőnek légzőszervi betegekre gyakorolt hatásának megállapítására.  

A projekt keretében kialakítottuk a majdani gyógyterápiás szolgáltatások nyújtásához szükséges infrastruktúrát, amely jelenti a megfelelő infrastrukturális körülmények kialakítását a Baradla-barlangban és a Domica-barlangban, továbbá beszereztük a szolgáltatás nyújtásához szükséges barlangi gyógyterápiás eszközöket (úgymint kezelőágyak, hálózsákok, overálok, relaxációs készülékcsomag stb.) 

A barlangi gyógyhatás ismertetésére és népszerűsítésére is hangsúlyt fektetünk, ennek keretében többek között megújult az Igazgatóság turisztikai honlapja (www.anp.hu), amely több nyelven is olvasható, továbbá a barlangokról oktatási, ismeretterjesztési célú, online elérhető bemutató előadás készült. 


Fotók: Pogány Péter (ANPI)

Képgaléria fotók: Pelsőczy Csaba


Képgaléria:

Képgaléria


envelope

Text.NewsletterCallTitle

Text.NewsletterCallSummary
Text.NewsletterCallSummary
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
Text.ANPHeadquarter
Text.HeadquarterAddressText.HeadquarterAddressValue
Text.HeadquarterPhoneText.HeadquarterPhoneValue
Text.HeadquarterEmailText.HeadquarterEmailValue
Text.ANPPark
Text.ParkPhoneText.ParkPhoneValue
Text.ParkEmailText.ParkEmailValue
Text.Directions
Text.PrivacyPolicy
Text.HandicapPolicy
Text.CookiePolicy