Fehér gólya felmérési eredmények a 2002-2021 közötti években, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Zempléni Tájegységében

Közzétéve
2021. szeptember 6.

A fehér gólyák nagy többsége elhagyta költőterületét és úton van telelőhelye, Afrika felé. 

Megtörtént az idei felmérési adatok összesítése is a Zempléni Tájegységben, melyeket néhány grafikon és egy térkép segítségével mutatunk be nagy vonalakban. Fotókon, és egy kis filmen a zempléni gólyákról, a veszélyeztető tényezőkről, védelmi munkákról látható rövid összefoglaló. 2021-ben 104 felmért községhatárból 53-ban, összesen 360 db fészekben, 217 gólyapár lakott, melyekből 175 párnak volt sikeres költése, amiből 518 példány fióka repült ki. A kirepülő fiókák száma közepes, a fészekaljméretek átlagos évet mutatnak. A fészkek száma az elmúlt 20 év átlagában növekedő, a párok száma viszont enyhe csökkenő trendet mutat. Mindez jól mutatja, hogy nem elég – bár elhanyagolhatatlan - a fészkek karbantartása és új műfészkek telepítése, hanem a táplálkozóterületek kezelése, fenntartása, a gólyákat veszélyeztető tényezők csökkentése is fontos a fészkelőállomány megőrzése érdekében. Az elmúlt évtizedekben jelentősen lecsökkent a legeltetett háziállatok létszáma a Zempléni Tájegységben is. Ez magával hozta a rét-legelő művelési ágú területek csökkenését és a hozzájuk kötődő élőlények - így a gólyapárok számának fogyatkozását is.


A meglévő gyepterületek fenntartása kulcsfontosságú a gólyavédelemben. A veszélyeztető tényezők közül kiemelkedik a 20 KV-os középfeszültségű vezetékhálózat okozta áramütések és vezetéknek ütközések köre. Ma már sokféle műszaki megoldás létezik ezek elhárítására, de egyedül a földkábelre történő átalakítás biztosít hosszú távú és teljes körű megoldást. „Modern kori” veszély, hogy egyre több gólya szokik rá a szeméttelepeken történő táplálkozásra, ami több egyed pusztulásához vezet az emészthetetlen, mérgező, veszélyes anyagok elfogyasztásával. A fehér gólya a hosszútávú vonuló madárfajok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy telelőterületének nagyobbik része a Szaharától délre található. Életének több mint felét vándorlással és teleléssel tölti, aminek során több ezer kilométeres utat tesz meg és számos környezeti és emberi hatás tizedeli eközben. Ezzel magyarázzák a madártani kutatók, a Szaharán túl telelő fajok fészkelő állományának néhány évenkénti erős kilengéseit. 2021-ben egy enyhe felszálló ágban van a Zempléni állomány.

A fehér gólya 1901 óta védett, 1997 óta fokozottan védett madárfajunk. Természetvédelmi értéke 100.000 Ft.





Fehér gólyák - VIDEÓ

Fehér gólyák a Zempléni tájegységben - FOTÓ-VIDEÓ


Szöveg, fotók és kisfilm: Serfőző József

természetvédelmi őrkerület-vezető