ANP Igazgatóság
ANPI logo

Természetvédelmi Erdő- És Gyepkezelések Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál - projektzáró

Közzétéve
2021. szeptember 7.

Sajtóközlemény

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 2016. novembere - 2021. szeptembere között sikeresen megvalósította „A természetvédelmi erdőkezelést és a becserjésedéssel veszélyeztetett védett gyepek rehabilitációját elősegítő infrastruktúra fejlesztése az ANPI területén” című projektjét a megítélt 363,3 millió Ft vissza nem térítendő támogatás felhasználásával.

Az Igazgatóság 2021. szeptember 7-én a bódvaszilasi Művészetek magtárában sajtónyilvános projektzáró rendezvény keretében mutatta be a projekt eredményeit, melyen részt vett Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára is.

Dr. Rácz András

Veress Balázs igazgató köszöntő beszéde után a projekt szakmai felelőse, Juhász Zsolt osztályvezető, az Aggteleki Tájegység vezetője részletesen ismertette a fejlesztés elemeit és eredményeit.

Veress Balázs
Juhász Zsolt

A rendezvényen díjátadóra is sor került. A Föld Napja alkalmából, korábban odaítélt miniszteri elismerést, a Pro Natura Emlékplakettet Dr. Rácz András államtitkár adta át Bartók Katalin az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közönségszolgálati munkatársa részére, az Információs Iroda működését segítő szervező-, valamint az Aggteleki-karszt értékeinek népszerűsítése terén végzett több évtizedes tevékenységéért,

valamint

Szmoradné Tóth Erika az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelési munkatársa részére, a környezeti nevelés és természetvédelmi szemléletformálás, valamint az Aggteleki-karszt értékeinek népszerűsítése terén végzett tevékenységéért.

A rendezvényt a Magtár udvarán gépbemutató zárta.

A projekt célkitűzése az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő, az Aggteleki Tájegységben található erdők és gyepek természetvédelmi célú fenntartása, ezzel összefüggésben az őshonos, védett növény és állatfajok védelme.

 

Az elmúlt évtizedekben egyre több problémát okoz a nemzeti park egyes értékes élőhelyein a nem őshonos, intenzíven terjedő fafajok agresszív térhódítása, a tisztások beerdősülése, az állományszerkezeti változatosság degradálódása, továbbá az éghajlatváltozás (melegedés, vízellátás csökkenése) és az abból továbbgyűrűző kedvezőtlen folyamatok láncolatának hatása, mely folyamatok a természetes élőhelyek és fajok életterének visszaszorulásához vezethetnek.

A projekt keretében megkezdett rekonstrukciós munkák célja 1.426 ha védett, fokozottan védett és Natura 2000 erdőterületen, illetve erdei élőhelyen, valamint 1.685 ha védett gyepterületen a természetes vagy természetközeli élőhelyek megőrzése, az eredeti, őshonos növényfajok visszatelepülésének elősegítése, a nem őshonos fajok kiszorítása.

 

A projekt során beszereztük a szükséges speciális eszközöket és gépeket, úgymint erdészeti tehergépjármű, erdészeti kivitelű erőgép, erdészeti szárzúzó, hasító és aprítékoló gép, kötélpálya, pótkocsik, és egyéb kézi eszközök. Az Igazgatóság munkatársai megkezdték a nem őshonos fafajjal fertőzött erdőrészletekből a nemkívánatos egyedek kitermelését, és helyükön őshonos fajokból álló, a terület természetes állapotára jellemző élőhelyek kialakítását. A beerdősülő tisztásokon a valós művelési ágnak (gyep, legelő) megfelelő, eredeti állapot visszaállítása is megkezdődött. Emellett a védett gyepterületeken az idegenhonos inváziós növényfajok (elsősorban a kanadai és a magas aranyvessző, a japánkeserűfű) vegyszeres visszaszorítása és mechanikai gyengítése történt meg. Természetesen a kitűzött célállapot csak több évig tartó következetes munkával érhető el.

A projektről bővebb információt a http://anp.nemzetipark.gov.hu/elohely-fejlesztes-az-aggteleki-tajegyseg-teruleten-kehop-410-15-2016-00051 oldalon olvashatnak.

Képgaléria (megnyitáshoz kattintson a fehér négyzetre):

Képgaléria


envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mail
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság