BARLANGOK ÉS KARSZTOK NEMZETKÖZI ÉVE

Közzétéve
2022. május 27.

Széki-zsomboly

FÖLDRAJZI ELHELYEZKEDÉS

A fokozottan védett Széki-zsomboly az Aggteleki-karszt területéhez tartozó Alsó-hegy fennsíkján a Szabó-pallagi vadászháztól északi irányban attól kb. 400 méterre nyílik, kb. 100 méterre a magyar-szlovák államhatártól.

LEGFŐBB BARLANGTANI ÉRTÉKEK

Az Alsó-hegy jelentős méretű zsombolya. A Nagy-terem kialakulása és morfológiája egyedi a területen. Jelentős méretű cseppkőlefolyások, és függőcseppkövek, nagyméretű, áttetsző heliktitek.

A BARLANG ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE

Az aknabarlang horizontális kiterjedése mintegy 25 méter, vertikális kiterjedése 41 méter. A Bódvaszilas községtől északi irányban nyíló barlang eltömődött bejáratára a 70-es évek első felében figyeltek fel a kutatók. Kibontására 1973-ban került sor. A feltárók ekkor, viszonylag kevés munkával a jelenlegi végpontig járhatták be a barlangot.

A középső-triász időszaki wettersteini mészkőben kialakult egy -35 méter mélységű aknából és az annak aljából nyíló jelentős méretű teremből álló zsomboly egy megközelítőleg kelet-nyugati irányítottságú törésen alakult ki. A barlang mélypontját a Bejárati-aknán leereszkedve, majd az onnan nyíló terem alján található aknácskán érhetjük el.

A zsomboly bejárata jelentős, száz méter átmérőt is meghaladó, mély töbrök közt egy gerincen nyílik jellegzetes karsztos, sziklás környezetben. Közvetlen közelében egy másik, a November 7. zsomboly nyílása is felfedezhető. A barlang kialakulása döntően a tektonikának, majd a leszivárgó vizek oldó hatásának köszönhető. Genetikai érdekesség, hogy az Alsó-hegy zsombolyai közül csak itt alakult ki jelentős méretű terem.

A Széki-zsomboly bejáratán beereszkedve eleinte mohos falak közt haladunk a mélybe. Egyre lejjebb jutva a falakat kopott, visszaoldott képződmények kezdik beborítani, melyek az akna talpáig egyre sűrűbben tanulmányozhatóak. Az aknán ereszkedve több helyen is szűk hasadékokba nézhetünk be, az aljához közelítve egy ember számára is járható oldal-ágacskába is bemászhatunk. Ennek falait érintettlenebb és tisztább borsókövek díszítik. A zsomboly termének képződményei méltán híresek. A falakat borító cseppkőlefolyások mellett, borsókő kiválások álló és függőcseppkövek, illetve heliktitek tömegét figyelhetjük meg.

ÉLŐVILÁGA

A zsombolyban több denevérfajt észleltek, amelyekből leggyakoribb a kis patkósorrú denevér (Rhinolophus hipposideros). A barlang első aknájába időnként kisebb állatok hullanak bele.

FELSZÍNI TERÜLETE

Bejárata egy a tájra jellemző, jelentős méretű töbör felső peremén, erősen karrosodott környezetben, sziklaalakulatok között nyílik.

HASZNOSÍTÁS

A fokozottan védett barlang, az Igazgatóság vagyonkezelői hozzájárulásával, kizárólag kötéltechnikában jártas barlangászok számára látogatható, barlangi túra- vagy kutatásvezetővel.

Gruber Péter, Polacsek Zsolt

Fotó: Polacsek Zsolt