BARLANGOK ÉS KARSZTOK NEMZETKÖZI ÉVE

Közzétéve
2022. június 3.

Vecsembükki-zsomboly 

FÖLDRAJZI ELHELYEZKEDÉS

A fokozottan védett Vecsembükki-zsomboly az Alsó-hegy fennsíkján a Szabó-pallagi vadászháztól kelet-északkeleti irányban, attól kb. 2 kilométerre nyílik közvetlenül a magyar-szlovák államhatár sávja mellett.

LEGFŐBB BARLANGTANI ÉRTÉKEK

Az Alsó-hegy legmélyebb barlangja, hosszú évtizedekig Magyarország legmélyebb barlangjaként ismerték, mára a bükki Bányász- és István-lápai-barlang után a harmadik a mélységlistán. Monumentális méretű aknák, melyek gazdagon díszítettek, korallborsókövek jelenléte.

A BARLANG ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE

Nagyméretű, látványos tájképi értékkel bíró bejárata ősidők óta nyitott. Első bejárói már 1911-ben megpróbáltak a mélybe ereszkedni, de csak később, 1927-ben sikerült elérni 91 méteres, majd 1969-ben 178 méteres mélységig. A rendkívül látványos aknabarlang ma ismert, 236 méteres mélységét 1970-re ért el. A középső-triász időszaki wettersteini mészkőben kialakult döntően függőleges, jelentős méretű aknákkal bíró járatrendszer, több jelentős törés kereszteződésében alakult ki. A barlang mélypontját nagy mélységű, hazai viszonylatban rendkívül látványos és egyedi formakincsű aknák sorozatán érhetjük el. Ismert ugyanakkor több, ezekkel az aknákkal párhuzamos függőleges barlangszakasz is, amelyek méreteikben és látványosságaikban szintén egyedülállóak.

A tágas bejárati aknája 67 méteres mélységű, amelynek alján még szinte nappali világosság van. Egy további 16 méter mély akna éri el az 1969-ben kibontott függőleges szűkületen keresztül a 90-es aknát, amely képződményei, szinte egybefüggő látványos mélysége és tágassága miatt méltán népszerű barlangi túrázó hely. Aljáról, illetve a 90-es akna 30. méterénél annak oldalából nyíló Új-részen át több aknán át érhetjük el a Vecsembükki-zsomboly 236 méteres mélységben elhelyezkedő mélypontját. Több helyen kisebb-nagyobb felharapódzó kürtő is becsatlakozik a fő aknasorba, melyek közül a legnagyobb a Hideg-álom-szakasz.

A barlangról általánosan elmondható, hogy járatainak gazdagon borított cseppkőképződményei rendkívül látványosak. Az aknák falait már a bejárat alatti felületektől mindvégig változatos alakú és színű cseppkőlefolyások, álló- és függőcseppkövek, tömeges borsókőszerű képződmények díszítik. A 90-es akna alsó zónájától a mélyebb részek felé haladva ritka korallszerű kiválások tanulmányozhatóak. A képződmények színe sok helyen vörös, elsősorban a ráfolyó és már a képződés közben is beépülő vörösagyagnak köszönhetően.

ÉLŐVILÁGA

A barlang kiemelt jelentőségű denevér telelőhely, ami miatt a téli időszakban látogatási korlátozás van érvényben. A barlang első aknájába időnként kisebb állatok hullanak bele.

FELSZÍNI TERÜLETE

Bejárata egy, a tájra jellemző jelentős méretű töbör oldalában, jellegzetes sziklaalakulatok között, jelentős szádával nyílik.


HASZNOSÍTÁS

A fokozottan védett barlang, az Igazgatóság vagyonkezelői hozzájárulásával, kizárólag kötéltechnikában jártas barlangászok számára látogatható, barlangi túra- vagy kutatásvezetővel.