ANP Igazgatóság
ANPI logo

BARLANGOK ÉS KARSZTOK NEMZETKÖZI ÉVE

Közzétéve
2022. június 10.

Meteor-barlang 

FÖLDRAJZI ELHELYEZKEDÉS

A Meteor-barlang az Alsó-hegy délnyugati oldalában helyezkedik el. Bejárata Bódvaszilastól mintegy 2 km-re ÉNy-ra, erdős környezetben, a Kis-vizes-töbör elnevezésű, nagyméretű időszakos víznyelő alján, a víznyelő sziklakibukkanásokkal tagolt keleti felén nyílik.

LEGFŐBB BARLANGTANI ÉRTÉKEK

Az Alsó-hegy legjelentősebb víznyelőbarlangja, a Titánok csarnoka az ország legnagyobb alapterületű barlangterme. A Titánok csarnokában országos szinten is kiemelkedő számú, méretű és szépségű cseppkőoszlop található.

A BARLANG ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE

Kutatását 1961 nyarán dr. Dénes György irányításával a Vörös Meteor Barlangkutató Szakosztály tagjai kezdték el. Egyhetes kemény munka után augusztus 6-án az első bejárók — Frojimovics Gábor és Kovács György — útját a hatalmas kőtömbök között már semmi sem akadályozta, egészen addig, amíg egy 10 m mélységet meghaladó aknához nem értek. A következő napokban, a szomszédos nyelőben dolgozó brigád tagjaival együtt, a függőleges szakaszokba hágcsót szereltek be, amelynek segítségével egy monumentális terembe jutottak, amit hatalmas cseppkőoszlopairól Titánok csarnokának neveztek el. A mintegy fél kilométer hosszúságban bejárt rendszer további feltárását november 4-9. között folytatták. A Titánok csarnokából kiindulva sikerült egy tágas hasadékba leereszkedni, ahol egy cseppkőképződményekben rendkívül gazdag folyosóban közel 50 m-t haladtak előre, amikor egy újabb függőleges szakasz — felszerelés hiányában — megállásra kényszeríttette őket.

A kutatás meggyorsítása érdekében 1962. január 29. és február 3. között 120 órás föld alatti expedíciót szerveztek. A novemberben be nem járt függőleges szakaszon (Agyagos) leereszkedve elérték a járat agyagos aljú kb. –155 m-en lévő mélypontját. Ezzel a Pénzpataki-víznyelőt (-150) megelőzve a Meteor hazánk legmélyebb barlangja lett, mára azonban már csak a 17. helyet foglalja el. A Meteor-barlang bár időszakosan víznyelőként működik, jellegét tekintve jelenősen eltér mind a környék, mind az általában ismert víznyelőbarlangoktól. Lépcsőzetesen ereszkedő, aknákkal tagolt járatrendszer helyett kiterjedt omladéklabirintus és egy hatalmas, cseppkőképződményekkel gazdagon díszített terem a barlang fő ismérve. Előbbi annak felső felére jellemző nyelőzónát alkotja,

amelyet csupán egy keskeny nyakszerű rész köt össze a főként omlások révén létrejött tágas alsó résszel. A víznyelőjelleg a „nyakban” mutatkozik meg a legjobban. Itt több kisebb korróziós aknán keresztül veszít szintet a vízfolyás, amely végül a Titánok csarnoka omladéka alatt tűnik el. E nagy, de jól tagolható terem kiterjedésén túlmenően méltán vált híressé cseppkőképződményeinek rendkívüli változatosságáról és gazdagságáról, amelyek révén a barlang kiemelkedő természetvédelmi jelentőséggel bír. A függő-, álló-, szalma- és retekcseppkövek, cseppkőlefolyások és cseppkőmedencék változatos szín- és formagazdagságából kiemelkednek a névadó Titánok cseppkőoszlopai, amelyeket hazánkban méretben talán csak a Baradla-barlang hasonló képződményei haladnak meg, de a teremben előforduló dekoratív cseppkőzászlók szintén külön említést érdemelnek. Előbbieknél lényegesen kisebb, ám nem kevésbé látványos képződmények a heliktitek, amelyek szépen fejlett, tömeges megjelenése országos viszonylatban is egyedülálló.

ÉLŐVILÁGA

A barlang szabad szemmel is egyértelműen felismerhető élővilágát az ízeltlábúak közül a barlangi vakrákok (Niphargus sp.) képviselik. A barlangban található guanó felhalmozódások a denevérek nyugalmi időszakon kívüli jelenlétére utalnak. Megfigyelési adatok szerint kiemelkedően jelentős a

kereknyergű patkósdenevér telelő kolóniája.

FELSZÍNI TERÜLETE

Kis-vizes-töbör tagja a Kopasz-gally – Nagy-Kopasz-gally oldalában ívesen északkeleti irányba tartó

töbörsornak, ahol a víznyelők a karsztos kőzettömegbe ívesen beékelődő nem karsztosodó kőzetsáv (Bódvaszilasi Homokkő Formáció) déli peremét követik.


HASZNOSÍTÁS

A fokozottan védett barlang, az Igazgatóság vagyonkezelői hozzájárulásával, kizárólag barlangászok számára látogatható, barlangi túra-vagy kutatásvezetővel.

Gruber Péter

Fotó: Egri Csaba

envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság