Készítsünk madáritatót!

Közzétéve
2022. június 27.

A hőségriadó különösen aktuálissá teszi a madáritatást. Nem csak hőségriasztás idején, de egész évben nagy segítség minden élőlény számára az ivó és fürdőzővíz biztosítása. 

Madáritató létesítésével segíthetünk a körülöttünk lakó állatoknak, s újabb vendégeket csalogathatunk a ház közelébe. Sokféle anyagból és módon készíthetünk itatót (virágalátét, betonmedence, készen kapható itatók, stb.), de a lényeg, hogy az oda inni és fürödni érkezők mindig friss, tiszta ivó- és fürdővizet találjanak, s ne váljon macskaetetővé a hely. A rendszeres vízcsere mellett fontos az itató takarítása a madárürüléktől, algalerakódástól, vízbe hulló egyéb szennyeződésektől. Talajon elhelyezett edény körül a fű folyamatos alacsonyan tartása kívánatos, hogy a macskák, kutyák nehezebben cserkészhessék be a madárvendéget. Bokor, vagy fa legyen a közelben, legalább 2-3 m-re, hogy az átázott tollú madarak a fürdés után biztonságban szárítkozhassanak a macskától, kutyától tisztes távolságban. Árnyékos helyre téve a víz nem melegszik fel és nehezebben algásodik, de hamarabb megtelik falevelekkel. Az edény befogadóképessége, az itató forgalma, a hőmérséklet, stb. meghatározza, milyen gyakran kell a vizet frissíteni. Az edény legyen fokozatosan mélyülő, hogy minden madár megtalálhassa a biztonságos és számára legkedvezőbb vízmélységet. Elláthatjuk leeresztő dugóval is, de a tömör edény „biztonságosabb”, amiből vagy kiöntjük, vagy kiseperjük a vizet – ez sosem fog ereszteni. Nagy melegben, nagy forgalom mellett naponta cseréljük a vizet, kisebb edénynél előfordul, hogy egy nap alatt kifürdik a tartalmát. A madarak higiéniai védelme érdekében hetente egy-egy éjszakára kiürítjük és szárazon hagyjuk az itatót.

Egy bevált recept: Ássunk egy kb. 1 m átmérőjű, kb 30 cm legnagyobb mélységű szélétől a közepe felé fokozatosan mélyülő gödröt. Az alakja lehet tetszőleges. Keverjünk 3:1 arányban sódert és cementet annyi vízzel, hogy formázható maradjon a betonmassza, majd terítsük be a gödörbe, hogy legalább 10 cm vastag betonmedencét kapjunk. Ha vastagabb, az csak jobb. A felszínét, ha meghúz egy óra múlva cementporral megszórva, a felületbe bedolgozva simábbá, keményebbé tehetjük, így könnyebb lesz a tisztán tartása. Ha jól sikerült a munka, már másnap feltölthetjük az itatót. Lessátort telepítve mellé, zavarás mentesen figyelhetjük, fotózhatjuk, filmezhetjük az ivó, fürdőző madarakat, de ha erre nincs idő, egy vadkamera, vagy online kamera segíthet, hogy ne maradjuk le egyetlen ritka vendéről sem!

A kisfilmben látható itató az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartozó Golop községben található. A felvételen a következő fajok láthatóak: zöldike, barázda billegető, széncinege, barátposzáta, énekes rigó, kék cinege, tövisszúró gébics, házi macska, sün, zöld küllő, mezei veréb, meggyvágó, erdei pinty, balkáni gerle, balkáni fakopáncs, fekete rigó, kisposzáta, házi rozsdafarkú, kerti rozsdafarkú, szajkó.

Szöveg és kisfilm:

Serfőző József

természetvédelmi őrkerület-vezető