Gólyahírek

Közzétéve
2022. július 15.

A fehér gólyák védelme elképzelhetetlen az áramszolgáltatók segítsége nélkül. Egyrészt a madarak az 1960-as évek végén felfedezték a villanyoszlopokat, mint fészkelési lehetőségeket, és ma már az állomány nagy része itt költ, másrészt a középfeszültségű vezetékhálózat rendkívül nagy veszélyt jelent rájuk.

Ez utóbbi vonatkozásában, csak hazánkban évente legalább 4-500 gólya pusztul el áramütés következtében a becslések szerint. (A madarak akkor szenvednek halálos áramütést, amikor az oszlopra szállva két vezetéket, illetve egy vezetéket és egy földelt oszlopelemet (pl. kereszttartót) egyidejűleg megérintenek. Ilyenkor a madár testén halad keresztül az áram, aminek következtében azonnal elpusztul, vagy súlyos, az esetek többségében gyógyíthatatlan sérülést szenved.

A kidobált élelmiszer hulladékok miatt a szeméttelepek a nagy vonzerőt gyakorolnak a gólyákra, az itt lévő veszélyes oszlopok azonban óriási pusztítást végezhetnek az összegyűlő állatok között.

Igazgatóságunk működési területén, a Sajókazai Hulladékkezelő Centrumnál is így volt, ahol a közelmúltban sikerült leszigetelni az összes veszélyes villanyoszlopot. Az MVM munkatársai a bejelentést követően gyorsan, néhány napon belül elvégezték az oszlopok madárbarát átalakítását.

A gólyák nevében is köszönjük segítségüket!


Képgaléria (katt a négyzetre!):