ANP Igazgatóság
ANPI logo

Gólyahírek

Közzétéve
2022. július 15.

A fehér gólyák védelme elképzelhetetlen az áramszolgáltatók segítsége nélkül. Egyrészt a madarak az 1960-as évek végén felfedezték a villanyoszlopokat, mint fészkelési lehetőségeket, és ma már az állomány nagy része itt költ, másrészt a középfeszültségű vezetékhálózat rendkívül nagy veszélyt jelent rájuk.

Ez utóbbi vonatkozásában, csak hazánkban évente legalább 4-500 gólya pusztul el áramütés következtében a becslések szerint. (A madarak akkor szenvednek halálos áramütést, amikor az oszlopra szállva két vezetéket, illetve egy vezetéket és egy földelt oszlopelemet (pl. kereszttartót) egyidejűleg megérintenek. Ilyenkor a madár testén halad keresztül az áram, aminek következtében azonnal elpusztul, vagy súlyos, az esetek többségében gyógyíthatatlan sérülést szenved.

A kidobált élelmiszer hulladékok miatt a szeméttelepek a nagy vonzerőt gyakorolnak a gólyákra, az itt lévő veszélyes oszlopok azonban óriási pusztítást végezhetnek az összegyűlő állatok között.

Igazgatóságunk működési területén, a Sajókazai Hulladékkezelő Centrumnál is így volt, ahol a közelmúltban sikerült leszigetelni az összes veszélyes villanyoszlopot. Az MVM munkatársai a bejelentést követően gyorsan, néhány napon belül elvégezték az oszlopok madárbarát átalakítását.

A gólyák nevében is köszönjük segítségüket!


Képgaléria (katt a négyzetre!):


envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság