Szirti sas fiókák gyűrűzése a Zemplénben

Közzétéve
2022. július 20.

Hazánk egyik legritkább fészkelő madara a szirti sas: az országban mindössze három párban, kizárólag a Zempléni-hegységben fészkel ez a fenséges ragadozó madár. 

(A korábban évekig költő negyedik párt néhány évvel ezelőtt lemérgezték költési időben. Így maradt mára a három pár).

A közelmúltban a zempléni szakemberek mindhárom ismert fészket végigjárták, hogy számba vegyék az idei szaporulatot és - ha a körülmények engedik - meggyűrűzzék a fiókákat.

Örvendetes, hogy - az elmúlt néhány évvel szemben - az idén mindhárom pár sikeresen költött. Ugyanakkor “üröm az örömben”, hogy mindhárom fészekben csupán egy-egy fióka gubbasztott.

A szakemberek döntése alapján a három fiókából csak egyre került gyűrű, mindjárt kettő is: a hagyományos, alumínium gyűrű mellett a madár másik lábára egy strapabíró műanyag jelzést is felhelyeztek, amelynek nagy méretű jelzéseit kis gyakorlattal, egy távcső segítségével bárki leolvashatja. Így a sas későbbi életéről - mozgásáról, fészkeléséről - úgy kaphatunk információkat, hogy a madarat nem kell visszafogni. A gyűrűzést követően, néhány mérés elvégzése után, a fióka visszakerült a fészekbe ahonnan néhány hét múlva már ki is repül, hogy megkezdje felnőtt életét a zempléni hegyek fölött.


Közreműködők:

Béres István - ANPI Természetvédelmi Őrszolgálata

Bereczky Attila Szilveszter - MME

Bereczky Benedek - MME

Majercsák Bertalan


Film, szöveg: Drozd Attila (ANPI Természetvédelmi Őrszolgálata)