ANP Igazgatóság
ANPI logo

BARLANGOK ÉS KARSZTOK NEMZETKÖZI ÉVE

Közzétéve
2022. augusztus 18.

Kopasz-vigasz-barlang 


FÖLDRAJZI ELHELYEZKEDÉS

A Kopasz-vigasz-barlang az Aggteleki-karszton, Bódvaszilas községtől északra kb. 3 km-re található Kopasz-gally tetején helyezkedik el, 550 m tengerszint feletti magasságban. A fokozottan védett barlang hossza 220 méter, vertikális kiterjedése 37 méter. 


LEGFŐBB BARLANGTANI ÉRTÉKEK

A barlang kiemelkedő értékét az omladéktömbök élein kialakult aeroszol eredetű borsókő kiválások, valamint a barlang több pontján megtalálható nagyméretű kalcitkristályok adják.

A BARLANG ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE

A barlang bejáratát 1973-ban Szenthe István által vezetett terepbejárás során találták meg, és bejárták az akkor 5-10 m hosszú barlangszakaszt. Fordulatot az 1976 nyara hozott, amikor egy hetes tábor keretében sikerült továbbjutni az akkori végponton és további kisebb nagyobb bontásokkal feltárni a barlangot. A barlang felső triász tűzkőréteges hallstatti mészkőben, É-ÉK-i irányú hasadék mentén alakult ki. A barlang posztgenetikus keletkezésű, kialakulásának alapját képezi a befoglaló kőzet tektonikai preformáltsága, törések, vetők járják át a barlangot és a rétegződés, mely segítette a járatok kialakulását.

A törések, vetődések mentén kialakult primer hasadékokat a leszivárgó vizek korróziós hatása kitágította, illetve feltehetően keveredési korrózió hatására a barlang egészére jellemző gömbüstök, gömbfülkék alakultak ki, mely nagymértékben hozzájárult a járatok fejlődéséhez. A tektonikailag összetörtebb zónáknál omlások alakultak ki, mely alapvetően meghatározza a barlang bejárati szakaszának képét. A barlang oldalfalán több helyen kezdetleges boxwork szerkezet figyelhető meg, néhány helyen kipreparálódott kalcitér is található, első sorban a Déli-ágra jellemző. A falakon gyér vermikuláció található. A barlang baloldali ága vezet a legnagyobb alapterületű termébe, ahol nagy mennyiségű visszaoldott cseppkőképződmény található. A főtét és az oldalfalakat kisméretű függő-cseppkövek, szalma-cseppkövek és cseppkőlefolyások díszítik. Az aljzatot az eddigi törmelék helyett az agyag váltja fel, mely rendkívül ragadós természetű. A barlang ezen részére jellemzőek a szűk járatok, a kürtők és az ablakok, melyek összekötik a járatokat. Az agyagkitöltés néhány mélyedésében az összegyűlő csepegő vizek tócsákat alkotnak.

A barlang különleges értékét az omladék tömbök élein megfigyelhető aeroszol eredetű borsókő kiválások adják, melyek különleges helyzetű előfordulása bizonyítja ezen ásványkiválás keletkezési módját. A megkülönböztetett védelem érdekében 2001-ben fokozottan védetté nyilvánították a barlangot.

ÉLŐVILÁGA

A barlang bejárati részében barlangi keresztespókok élnek, a belső részekben néhány egyedből álló denevér csoport fordul elő rendszeresen.

FELSZÍNI TERÜLETE

A barlang bejárata egy jelentéktelennek tűnő berogyás alján nyílik. A bejárat környezete növényzettel sűrűn benőtt erdőben található.

HASZNOSÍTÁS

A fokozottan védett barlang, az Igazgatóság vagyonkezelői hozzájárulásával, kizárólag barlangászok számára látogatható, barlangi túra- vagy kutatásvezetővel.

Gruber Péter

Fotó: Egri Csaba

envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság