BARLANGOK ÉS KARSZTOK NEMZETKÖZI ÉVE

Közzétéve
2022. augusztus 18.

Kopasz-vigasz-barlang 


FÖLDRAJZI ELHELYEZKEDÉS

A Kopasz-vigasz-barlang az Aggteleki-karszton, Bódvaszilas községtől északra kb. 3 km-re található Kopasz-gally tetején helyezkedik el, 550 m tengerszint feletti magasságban. A fokozottan védett barlang hossza 220 méter, vertikális kiterjedése 37 méter. 


LEGFŐBB BARLANGTANI ÉRTÉKEK

A barlang kiemelkedő értékét az omladéktömbök élein kialakult aeroszol eredetű borsókő kiválások, valamint a barlang több pontján megtalálható nagyméretű kalcitkristályok adják.

A BARLANG ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE

A barlang bejáratát 1973-ban Szenthe István által vezetett terepbejárás során találták meg, és bejárták az akkor 5-10 m hosszú barlangszakaszt. Fordulatot az 1976 nyara hozott, amikor egy hetes tábor keretében sikerült továbbjutni az akkori végponton és további kisebb nagyobb bontásokkal feltárni a barlangot. A barlang felső triász tűzkőréteges hallstatti mészkőben, É-ÉK-i irányú hasadék mentén alakult ki. A barlang posztgenetikus keletkezésű, kialakulásának alapját képezi a befoglaló kőzet tektonikai preformáltsága, törések, vetők járják át a barlangot és a rétegződés, mely segítette a járatok kialakulását.

A törések, vetődések mentén kialakult primer hasadékokat a leszivárgó vizek korróziós hatása kitágította, illetve feltehetően keveredési korrózió hatására a barlang egészére jellemző gömbüstök, gömbfülkék alakultak ki, mely nagymértékben hozzájárult a járatok fejlődéséhez. A tektonikailag összetörtebb zónáknál omlások alakultak ki, mely alapvetően meghatározza a barlang bejárati szakaszának képét. A barlang oldalfalán több helyen kezdetleges boxwork szerkezet figyelhető meg, néhány helyen kipreparálódott kalcitér is található, első sorban a Déli-ágra jellemző. A falakon gyér vermikuláció található. A barlang baloldali ága vezet a legnagyobb alapterületű termébe, ahol nagy mennyiségű visszaoldott cseppkőképződmény található. A főtét és az oldalfalakat kisméretű függő-cseppkövek, szalma-cseppkövek és cseppkőlefolyások díszítik. Az aljzatot az eddigi törmelék helyett az agyag váltja fel, mely rendkívül ragadós természetű. A barlang ezen részére jellemzőek a szűk járatok, a kürtők és az ablakok, melyek összekötik a járatokat. Az agyagkitöltés néhány mélyedésében az összegyűlő csepegő vizek tócsákat alkotnak.

A barlang különleges értékét az omladék tömbök élein megfigyelhető aeroszol eredetű borsókő kiválások adják, melyek különleges helyzetű előfordulása bizonyítja ezen ásványkiválás keletkezési módját. A megkülönböztetett védelem érdekében 2001-ben fokozottan védetté nyilvánították a barlangot.

ÉLŐVILÁGA

A barlang bejárati részében barlangi keresztespókok élnek, a belső részekben néhány egyedből álló denevér csoport fordul elő rendszeresen.

FELSZÍNI TERÜLETE

A barlang bejárata egy jelentéktelennek tűnő berogyás alján nyílik. A bejárat környezete növényzettel sűrűn benőtt erdőben található.

HASZNOSÍTÁS

A fokozottan védett barlang, az Igazgatóság vagyonkezelői hozzájárulásával, kizárólag barlangászok számára látogatható, barlangi túra- vagy kutatásvezetővel.

Gruber Péter

Fotó: Egri Csaba