Kincseket őrzünk a Zempléni Tájegységben

Közzétéve
2022. augusztus 31.

Komplex élőhely-fejlesztésre került sor a Zempléni Tájegység területén.

Összhangban a hazai természetvédelem stratégiai célkitűzéseivel, a projekt átfogó célkitűzése az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Zempléni Tájegységében található, természetvédelmi kezelést igénylő Natura 2000, védett, valamint fokozottan védett természeti területek ökológiai potenciáljának megőrzése, állapotának javítása élőhely-fejlesztési és területkezelési tevékenységekkel, ezzel összefüggésben az őshonos, védett növény és állatfajok védelme.

A projekt célja elsődlegesen a leromlott, veszélyeztetett élőhelyek helyreállítása, revitalizációja, a károsító körülmények és folyamatok felszámolása a Zempléni Tájegység kijelölt területein, a természetességi állapot és a biológiai sokféleség javítását eredményező élőhely-fejlesztési tevékenységek és azok bemutatása, valamint az ehhez és az eredmények (kedvező természeti állapot) hosszú távú fenntartásához szükséges infrastrukturális feltételek megteremtése volt.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormány által biztosított pályázati forrásból valósult meg 2017 és 2022 között. (KEHOP-4.1.0-15-2016-00028)