ANP Igazgatóság
ANPI logo

BARLANGOK ÉS KARSZTOK NEMZETKÖZI ÉVE

Közzétéve
2022. szeptember 5.

FÖLDRAJZI ELHELYEZKEDÉS

A Por-lyuk az Aggteleki-karszton, Jósvafő községtől É-ra kb. 3 km-re található a Lófej-völgy K-i meredek hegyoldalában, a völgytalp felett, 395 m tengerszint feletti magasságban. A barlang horizontális kiterjedése 90 méter, vertikális kiterjedése 16 méter.


LEGFŐBB BARLANGTANI ÉRTÉKEK

A barlang kiemelkedő értékét részben elhelyezkedése adja, ugyanis jelenleg a Lófej-völgy és a Nagy-oldal karsztterület legnagyobb szenilis víznyelőbarlangja, másrészt a barlang ásatása során előkerült paleontológiai leletek sokasága adja.

A BARLANG ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE

A barlang bejárata valószínűleg a történelmi idők óta nyitott volt. Első irodalmi említése Strömpl Gábortól származik 1912-ből. A barlang feltárása 1957-ben kezdődött meg Kun András vezetésével, aki az ÉMKE jósvafői Kutatóállomásának akkori gondnoka volt, munkáját a helyi fiatalok segítették. 1967-ben őslénytani ásatást végeztek (Jánossi D., Kordos L, Krolop E, Topál Gy.) benne, középső-pleisztocén és riss-würmm gerinces faunában gazdag leletanyag került elő, enyhe holocén keveredésével. Rendkívül nagy mennyiségű kígyócsigolya (16 500 db), valamint a fehérfogú cickány (Crocidurinae) eső hazai előfordulása kerültek elő. Kiemelkedő a mezei pocok (Microtus arvalis) csaknem egyeduralkodó volta, mely az utolsó interglaciálisra jellemző. A legérdekesebb csigafaj a gyűrűs üvegcsiga (Phenacolimax annularis), amely eddig hazánkban csak a bükki Tarkőből volt ismeretes. Fosszilisan ugyancsak innen került elő, a középső-pleisztocén rétegekből, az egyetlen Celtis mag — amely reliktumnak tekinthető — kapcsolatot teremt több hazai utolsó interglaciális üledékkel (Pl. Lambrecht Kálmán-barlang). Jelentős rétegtani szempontból két hörcsögféle lelete (Allocricetus bursae Schaub, Cricetus cr. major Woldrich).

A makrofaunában jelentős a régebbi felső-pleisztocénre jellemző hidegvérű ősló (Equus abeli) csoport. Előkerültek még egy kistermetű juhnak vázrészei. Összességében a fauna az interglaciális (rissz-würm) második felére tehető. Járatai középső triász időszaki Wettersteini Mészkőben alakultak ki, mely jellemzően vastagpados kifejlődésű és gyűrt, törött szerkezetű. Eredetét tekintve inaktív víznyelőbarlangnak tekinthető. Az egykori víznyelő vízgyűjtő területét a felszín lepusztulása miatt ma már nem lehet rekonstruálni, de a barlang kis méretei alapján csekély mennyiségű vizet nyelhetett el. A barlang járatai egy ÉNy-DK-i irányú törés mentén fejlődtek ki. A barlang két elkülöníthető részből áll. Az első része a Bejárat, Bejárati-terem, I. sz.-folyosó ÉNy-i irányú törés mentén kialakult járatából áll. A másik része ezzel párhuzamosan, de ellentétes irányba alakult ki, Ferde-terem és Lapos-terem részen, DK-i irányban. Járataira jellemző a törések mentén történt kifejlődés, mely elsősorban a leszálló, elnyelődő vizek oldó és koptató hatására formálódtak. A barlang képződményekben szegény, a legtöbb a Lapos- és a Ferdeteremben található. A képződmények általában szenilisek, csak néhány mutat aktív állapotot. A barlang egészére jellemző az agyagos, kőzettörmelékes aljzat. Mivel a barlang járatai nincsenek teljesen feltárva, ezért a korábbi paleontológiai leletekből kiindulva, további leletek előkerülése valószínűsíthető.

ÉLŐVILÁGA

A barlang bejárati részében barlangi keresztespókok élnek, a belső részekben kispatkós denevéreket figyeltek meg telelési időszakban.

FELSZÍNI TERÜLETE

A barlang bejárata egy DDK felé nyitott sziklaudvarszerű, a sziklás hegyoldalban kialakult kisebb mélyedésben nyílik.

HASZNOSÍTÁS

A megkülönböztetetten védett barlang, az Igazgatóság vagyonkezelői hozzájárulásával, kizárólag barlangászok számára látogatható, barlangi túra- vagy kutatásvezetővel.

Gruber Péter

Fotó: Borzsák Péter, Nyerges Attila

envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mail
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság