ANP Igazgatóság
ANPI logo

A természetvédelmi őrszolgálat eszközparkjának fejlesztése

Közzétéve
2022. szeptember 21.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 2022. szeptember 20-án sajtónyilvános projektzáró rendezvény keretében a bódvaszilasi Művészetek Magtárában mutatta be a projekt eredményeit, melyen részt vett dr. Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára és Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője is.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormány által biztosított 125,5 millió pályázati forrásból valósította meg „A területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának javítása az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának komplex fejlesztésével” című, KEHOP-4.2.0-15-2016-00010 azonosítószámú projektjét.

„A természetvédelmi őrszolgálat és monitorozó rendszer” című felhívás keretében, a természetvédelmi őrzés hatékonyságának javítását és a területi jelenlétet segítő eszközpark bővítését, fejlesztését célozta meg Jósvafő és Bodrogkeresztúr megvalósítási helyszíneken. 

A projekt során korszerűsítettük a természetvédelmi őrök terepi mobilitásához szükséges gépjármű parkját. A 6 db új terepjáró a természetvédelmi őrök napi területi jelenléti feladatainak ellátását szolgálja az Igazgatóság mindkét tájegységben. A Natura2000, illetve védett természeti területek általános ellenőrzési, hatósági őrzési feladatai mellett ezek a járművek biztosítják az egyéb természetvédelmi kezelői feladatok ellátását is. 

Az újonnan beszerzett monitoring eszközök – notebook-ok, GPS-ek, terepi kommunikációs eszközök, távcsövek, fényképezőgépek, hőkamerák, vadkamerák – segítségével az őrszolgálat munkatársai az eddiginél hatékonyabban végezhetik a természeti állapot felmérését, nyomon követését és a terepi megfigyeléseket. 

A projekt különleges eleme egy olyan légirendészeti támogató rendszer fejlesztése, melynek célja Magyarország országos jelentőségű védett természeti területein és/vagy Natura 2000 területein a természetvédelmi őrzés, ellenőrzés hatékonyságának növelése. A légijárművön alkalmazott, térinformatikai támogatással működő kamerarendszer fejlesztése megtörtént, üzembeállítása a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának helikopterén sikeres volt. A repülések a nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi őreinek bevonásával 2021-ben kezdődtek meg, melynek eredményeként több mint 600.000 ha terület teljes légi ellenőrzése valósult meg.


Képgaléria:

A projektről bővebb információt a http://anp.nemzetipark.gov.hu/termeszetvedelmi-orszolgalat-kehop-420-15-2016-00010 oldalon olvashatnak.

További híradás: https://kormany.hu/hirek/rendkivuli-fejlesztes-valosult-meg-az-aggteleki-nemzeti-parkban


envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mail
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság