A természetvédelmi őrszolgálat eszközparkjának fejlesztése

Közzétéve
2022. szeptember 21.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 2022. szeptember 20-án sajtónyilvános projektzáró rendezvény keretében a bódvaszilasi Művészetek Magtárában mutatta be a projekt eredményeit, melyen részt vett dr. Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára és Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője is.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormány által biztosított 125,5 millió pályázati forrásból valósította meg „A területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának javítása az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának komplex fejlesztésével” című, KEHOP-4.2.0-15-2016-00010 azonosítószámú projektjét.

„A természetvédelmi őrszolgálat és monitorozó rendszer” című felhívás keretében, a természetvédelmi őrzés hatékonyságának javítását és a területi jelenlétet segítő eszközpark bővítését, fejlesztését célozta meg Jósvafő és Bodrogkeresztúr megvalósítási helyszíneken. 

A projekt során korszerűsítettük a természetvédelmi őrök terepi mobilitásához szükséges gépjármű parkját. A 6 db új terepjáró a természetvédelmi őrök napi területi jelenléti feladatainak ellátását szolgálja az Igazgatóság mindkét tájegységben. A Natura2000, illetve védett természeti területek általános ellenőrzési, hatósági őrzési feladatai mellett ezek a járművek biztosítják az egyéb természetvédelmi kezelői feladatok ellátását is. 

Az újonnan beszerzett monitoring eszközök – notebook-ok, GPS-ek, terepi kommunikációs eszközök, távcsövek, fényképezőgépek, hőkamerák, vadkamerák – segítségével az őrszolgálat munkatársai az eddiginél hatékonyabban végezhetik a természeti állapot felmérését, nyomon követését és a terepi megfigyeléseket. 

A projekt különleges eleme egy olyan légirendészeti támogató rendszer fejlesztése, melynek célja Magyarország országos jelentőségű védett természeti területein és/vagy Natura 2000 területein a természetvédelmi őrzés, ellenőrzés hatékonyságának növelése. A légijárművön alkalmazott, térinformatikai támogatással működő kamerarendszer fejlesztése megtörtént, üzembeállítása a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának helikopterén sikeres volt. A repülések a nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi őreinek bevonásával 2021-ben kezdődtek meg, melynek eredményeként több mint 600.000 ha terület teljes légi ellenőrzése valósult meg.


Képgaléria:

A projektről bővebb információt a http://anp.nemzetipark.gov.hu/termeszetvedelmi-orszolgalat-kehop-420-15-2016-00010 oldalon olvashatnak.

További híradás: https://kormany.hu/hirek/rendkivuli-fejlesztes-valosult-meg-az-aggteleki-nemzeti-parkban