ANP Igazgatóság
ANPI logo

BARLANGOK ÉS KARSZTOK NEMZETKÖZI ÉVE

Közzétéve
2022. szeptember 30.

Esztramosi Pantó-barlang 


FÖLDRAJZI ELHELYEZKEDÉS


Az Esztramosi Pantó-barlang a Szalonnai-karszt területéhez tartozó Esztramos-hegy VI. és V. bányászati szintje között található. 

A fokozottan védett barlang bejáratához vezető Flórián-táró Bódvarákótól mintegy 1,5 km-re ÉK-re, az Esztramos-hegy Bódva-völgy irányába néző, ÉNy-i oldallejtőjének középső részén nyílik. A barlang hossza 470 m vertikális kiterjedése 29 m.

LEGFŐBB BARLANGTANI ÉRTÉKEK

A fokozottan védett barlang kiemelkedő értékét hipogén keletkezési módja, a képződmények rendkívüli gazdagsága, változatossága, egymásra épülése, valamint a tömeges és változatos borsókő és heliktit képződmények együttesen adják.

A BARLANG ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE

A barlang középső-triász korú, világosszürke kristályos Steinalmi Formáció metamorf mészkövében, freatikus körülmények között alakult ki. A tektonikusan preformált barlang jellegzetessége, hogy a természetes barlangüregek, tektonikus hasadékjáratok, valamint a mesterséges tárószakaszok, fejtési üregek szoros egymásutániságban követik, illetve keresztezik egymást.

A barlangból közel 1000 m3 bányatörmelék lett eltávolítva, de ennek ellenére számos ponton részben vagy teljesen továbbra is eltömi a járatokat a bányászat által idetermelt törmelék. A barlang morfológiájára jellemzőek a limonittelérek mentén kialakult limoniteres-kalciteres hasadékok, a nagyobb termeket és hasadékokat összekötő szűkebb átjárók, valamint oldott gömbfülkék. A legszebb korróziós formák az Elágazóból induló körjáratban figyelhetőek meg, a barlang ezen szakaszán a képződmények nem takarják az erősen legömbölyített, korróziós üstökkel, kőhidakkal és kis ablakokkal tagolt falakat. A képződménymentes üregek között kisebb ovális teremben inaktív, erőteljesen visszaoldott cseppkövek és kipreparálódott limonitrétegek között borsóköves visszaoldott cseppkőlefolyások és tömegesen nőtt kalcitszálak figyelhetők meg.


A barlangban jellemzők a különféle, változatos mennyiségben és kifejlődésben megjelenő képződmények egymásra települése (pl. limonitos/kalcitos kérgen, esetleg cseppkőlefolyáson borsókövek, rajta szegfűkalcitok vagy heliktitek). Az Esztramosi Pantó-barlang leglátványosabbak képződményei a külső behatásoktól védett kisebb fülkékben maradtak meg víztiszta szkalenoéderes kalcit kristályok, valamint tömeges heliktitbokrok formájában.

ÉLŐVILÁGA

Kis számú kis patkósorrú denevér megfigyelési adatai ismertek.

FELSZÍNI TERÜLETE

Az Esztramos-hegy VI. és V. bányászati szintje között található, egykori Flórián bányatáróból nyílik.

HASZNOSÍTÁS

A fokozottan védett barlang nem látogatható, a barlang csak kutatási célból kereshető fel.

Gruber Péter, Kiss Klaudia

Fotó: Egri Csaba, Kovács Richárd

envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mail
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság