ANP Igazgatóság
ANPI logo

Megemlékezés az Assisi Szent Ferenc Emlékhelynél

Közzétéve
2022. október 8.

Az Állatok Világnapját 1931 óta Assisi Szent Ferenc emléknapján, október 4-én ünnepeljük.

A nyugati egyház egyik legjelentősebb szentjét az állatok - tágabb értelemben a természet - védőszentjeként tartjuk számon.

Kalandos élete során - megingathatatlan hite mellett - figyelme egyre inkább a természet csodái felé fordult, híres Naphimnuszában Isten teremtményeként élő természeti jelenségként személyesíti meg a Napot, a Holdat, a Szelet, a Vizet, a Földanyát...

Számos legenda maradt fenn arról, hogy értette az állatok nyelvét, prédikált a madaraknak, jobb belátásra bírta a vérszomjas gubbiói farkast... Mai fogalmaink szerint szelíd természetvédőnek neveznénk.


Aggtelek közelében, a Jósvafő irányába vezető országút mellett található kis kápolna Magyarország egyetlen védett természeti területen lévő Szent Ferenc emlékhelye. Ez az egyik helyszíne az évente megünnepelt jeles nap programjainak.

Az idei világnapi rendezvényre október 8-án került sor az emlékhelynél. A megemlékezést és az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói részvételével szerveztük.

Az emlékhelyet Buzetzky Győző, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság első igazgatója mutatta be, aki nemcsak az emlékhely létrehozásának körülményeiről beszélt, hanem az állatok különleges tájékozódó képességéről is tartott egy kis ismeretterjesztő előadást a gyerekeknek.

Az idei rendezvényre sem egyedül érkezett, elkísérte régi jó barátja és harcostársa, a 75. születésnapját ünneplő Csépányi Balázs, a Fővárosi Állat-és Növénykert nyugalmazott gyűjteményi igazgatója, aki a magyarországi hucul tenyésztés szervezője és vezetője volt.

Buzetzky Győző, az 1985. január 1-én létrejött új nemzeti park alapító igazgatója idén ünnepli 80. születésnapját.

A máig aktív, a természetvédelem világában jól ismert és elismert szakember kalandos életútjának rövid bemutatásával ez úton is nagy tisztelettel és szeretettel köszöntjük!

Itt olvasható: https://anp.hu/hir/392

envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mail
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság