Megemlékezés az Assisi Szent Ferenc Emlékhelynél

Közzétéve
2022. október 8.

Az Állatok Világnapját 1931 óta Assisi Szent Ferenc emléknapján, október 4-én ünnepeljük.

A nyugati egyház egyik legjelentősebb szentjét az állatok - tágabb értelemben a természet - védőszentjeként tartjuk számon.

Kalandos élete során - megingathatatlan hite mellett - figyelme egyre inkább a természet csodái felé fordult, híres Naphimnuszában Isten teremtményeként élő természeti jelenségként személyesíti meg a Napot, a Holdat, a Szelet, a Vizet, a Földanyát...

Számos legenda maradt fenn arról, hogy értette az állatok nyelvét, prédikált a madaraknak, jobb belátásra bírta a vérszomjas gubbiói farkast... Mai fogalmaink szerint szelíd természetvédőnek neveznénk.


Aggtelek közelében, a Jósvafő irányába vezető országút mellett található kis kápolna Magyarország egyetlen védett természeti területen lévő Szent Ferenc emlékhelye. Ez az egyik helyszíne az évente megünnepelt jeles nap programjainak.

Az idei világnapi rendezvényre október 8-án került sor az emlékhelynél. A megemlékezést és az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói részvételével szerveztük.

Az emlékhelyet Buzetzky Győző, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság első igazgatója mutatta be, aki nemcsak az emlékhely létrehozásának körülményeiről beszélt, hanem az állatok különleges tájékozódó képességéről is tartott egy kis ismeretterjesztő előadást a gyerekeknek.

Az idei rendezvényre sem egyedül érkezett, elkísérte régi jó barátja és harcostársa, a 75. születésnapját ünneplő Csépányi Balázs, a Fővárosi Állat-és Növénykert nyugalmazott gyűjteményi igazgatója, aki a magyarországi hucul tenyésztés szervezője és vezetője volt.

Buzetzky Győző, az 1985. január 1-én létrejött új nemzeti park alapító igazgatója idén ünnepli 80. születésnapját.

A máig aktív, a természetvédelem világában jól ismert és elismert szakember kalandos életútjának rövid bemutatásával ez úton is nagy tisztelettel és szeretettel köszöntjük!

Itt olvasható: https://anp.hu/hir/392