Projektzárás a Zempléni Tájegységben

Közzétéve
2023. március 13.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormány által biztosított 1,251 milliárd Forint pályázati forrásból valósította meg a „Komplex élőhely-fejlesztés a Zempléni Tájegység területén” (KEHOP-4.1.0-15-2016-00028) című projektjét.

Előzmények

Az elmúlt néhány évtizedben az emberi beavatkozások, illetve életmódváltozás (hagyományos művelési módok, a legeltetésen alapuló állattartás visszaszorulása), továbbá az éghajlat változás következtében a tájszerkezet jelentősen megváltozott, és az abból adódó, továbbgyűrűző kedvezőtlen folyamatok láncolatának hatásai gyorsuló tendenciát mutatnak. A melegedés, vízellátás csökkenése, szukcessziós folyamatok, idegenhonos inváziós fajok terjedése stb. a természetességi állapotok romlása, a biológiai változatosság csökkenése, a természetes élőhelyek, fajok életterének roncsolódása, csökkenése irányába hatnak.

 A területek természetességi állapotának javításához, a természeti értékek megőrzéséhez aktív, az egyes területek sajátosságainak megfelelő rekonstrukciós munkák végzése szükséges.

Bodrogzug, a beavatkozási terület látképe

Alapadatok

A projekt összköltsége bruttó 1.251.024.943 Ft

Megvalósítási időszaka: 2016. 10. 01. – 2023. 03. 31.


A KEHOP projekt tartalma

A projekt során az Igazgatóság mintegy 1316 ha rét, legelő, erdő és mocsárként, vízállásként nyilvántartott terület kezelését és fejlesztését végezte el Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Fony, Mogyoróska, Olaszliszka, Regéc, Sátoraljaújhely, Szegi, Tarcal, Tiszaladány és Tokaj települések községhatáraiban, a természeti környezet több száz évvel ezelőtti egészséges állapotának a helyreállítása, a terület ökoszisztémájának javulása érdekében. 

A projekt során az alábbi élőhely-fejlesztéseket végeztük el, illetve kezdtük meg:

Mivel a projekt célterületei eltérő táji adottsággal rendelkező területeken találhatóak - úgymint a Zempléni-hegység tömbje, a Tokaji-hegy vulkáni kúpja, a Bodrogzug ártéri világa, a Long-erdő és a Taktaköz - ezért a természetvédelmi célkitűzések elérése különböző módszereket és eszközöket igényeltek.

Bodrogzug, területkezelés

a)     A természetes (és féltermészetes) gyepek, fás legelős élőhelyek rekonstrukciója az invázióra képes, idegenhonos növényfajok visszaszorítására, a gyalogakác állományok visszaszorítására, a szukcessziós folyamatok szabályozására irányult. 

Gyepek kezelése természetkímélő kaszálási módszerekkel

b)    Az erdei élőhelyek rekonstrukciója során szintén az idegenhonos és inváziós fa- és cserjefajok visszaszorítására került sor, kiemelt feladat volt a természetes, bolygatatlan, szerkezetileg változatos és sokszínű erdők rekonstrukciójának megkezdése, az őshonos állományok szerkezetének javítása, szerkezeti változatosságok növelése.

c)  A kisvizes élőhelyek rekonstrukciója során a vizes élőhelyek feltöltődésének megállítását, a nyílt vízfelületek bővítését, az egykori lefűződött sarlómedrek megmentését, valamint a vízi élőhelyek part menti sávjában az inváziós növényfajok visszaszorítását végeztük el.

d)  A kijelölt szántóterületeken pedig az özönnövények visszaszorítása mellett, a természetközeli művelési módszereket alkalmaztuk.

Gazdálkodási központ Bodrogkeresztúron

A támogatásnak köszönhetően Bodrogkeresztúron egy olyan korszerű gazdálkodási központ létesült, mely megfelelő feltételeket biztosít az ügyfélfogadással és területkezeléssel kapcsolatos feladatok ellátására, továbbá az épületegyüttes alkalmas az élőhely-fejlesztési munkákhoz szükséges géppark tárolására. 

A projekt keretében a természetvédelmi célú kezelést biztosító gépek egész sorát sikerült beszerezni, úgymint erdészeti és mezőgazdasági erő- és munkagépeket, terepi járműveket, kézi területkezelési eszközöket. Ez a fejlesztés a Zempléni Tájegységben rendelkezésre álló géppark jelentős, minőségi bővülését eredményezte.

Bemutatási, szemléletformálási tevékenységek:

A projekt során külön hangsúlyt kapott a szemléletformáló tevékenység, elsősorban az itt élő óvodások, általános iskolások és középiskolások megismertetése a térségben előforduló Natura 2000 fajokkal és élőhelyekkel. 

Az óvodások és általános iskolások számára terepi és tantermi ismeretterjesztő foglalkozásokat tartottunk. A középiskolások szakmai napon ismerkedhettek a természetközeli gyepkezelési módszerekkel, gépekkel. Több szakmai és szemléletformáló kiadványt, játékos szemléletformáló eszközöket (pl. Natura 2000 fajokat bemutató memóriakártya), és fából készült eszközöket (pl. madárodúk, etetőtálcák, költőládák, ülőfák, denevérodúk stb.) készítettünk, továbbá kialakításra került 4 tematikus, természetismereti tanösvény is. A szemléletformáló eszközök a jövőben is fontos kiegészítői lesznek a környezeti nevelési munkának.


A projektzáró rendezvényre 2023. március 10-én Bodrogkeresztúron került sor.

Projektzáró rendezvény

A sajtónyilvános rendezvényen Veress Balázs igazgató, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője köszöntötte a részvevőket.

Veress Balázs, igazgató
dr. Koncz Zsófia, országgyűlési képviselő
dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő

A Bodrogkeresztúri Önkormányzati Hivatalban szervezett zárórendezvényen dr. Koncz Zsófia, és dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselői, valamint Rozgonyi István, polgármester kiemelte a projekt fontosságát, a kiemelkedően nagy összegű támogatásból helyben megvalósult fejlesztések jelentőségét.

Felházi László, tájegységvezető, a projekt szakmai vezetőjének ismertetője után a részvevők megtekintették a Bodrogkeresztúri Gazdálkodási Központot és az új területkezelési gépparkot.

A projekt részletes leírása: 

Sorközművelés
Rendterítő
Forgóboronálás