ANP Igazgatóság
ANPI logo

Fotós varázslat a Baradlában

Közzétéve
2023. április 14.

Tavaly év végén a Baradla-barlangban tesztelte Dékány Zsolt és Berentés Ágnes az Olympus fényképezőgép család utódjának, az OM System két új OM-1 és OM-5 géptípusát. A fényképezés élményéről Dékány Zsolt számolt be:

„ Jósvafőn felvettük a barlang kulcsot, majd a Vörös-tói bejáraton át indultunk a Baradla-barlangba, a Fő-ág nagy terein és cseppkőgazdagságán túl távoli célunk a Retek-ág volt. Két fotós, két géppel… nem jutottunk messzire, mindjárt a túra elején elakadtunk az algák csodás világánál. Persze aztán megtaláltuk a fotóra kívánkozó cseppkő képződményeket is, hisz azok a Baradla-barlang ismert ékességei.

Szinte az egész napot lent töltöttük. Csend, nyugalom, ha kell sötét is. Nekem ez szokatlan, de szokatlanul gyönyörű is. A teszt lényege az volt, hogy Berentés Ági jól bevált több vakus világítására találjak alternatív megoldást. Ez pedig az Olympus találmánya, a Live Composite mód. Csak hogy mindenki értse, a vakuk fixen el vannak helyezve, és adják a főfényt, a háttérfényt, meg esetleg díszítő fényeket. Előny, hogy ismételhető végeredmény, nem kis gyakorlattal jól használható világítás, de képzelőerőt igényel. Jó mozgó témához is.

Ezzel szemben a Live Composite úgy működik, hogy kiexponáljuk a látható tartományt, mint pl. amit a ledes lámpa fénye ad, aztán amit pluszban világítunk, azok a fények mind a képhez adódnak. Olyan, mint a fényfestés, de ez jobb. A telefonnal a fényképezőhöz csatlakozva a géptől távol is kézben tarthatjuk a teljes vezérlést. Telefonon láthatjuk a folyamatosan változó eredményt, és akkor fejezzük be az exponálást, amikor elégedettek vagyunk a látvánnyal. Elég nagy tereket lehet így egy lámpával megvilágítani.”

Lássuk a lényeget, hogy milyenek lettek az elkészült képek! 


Képgaléria (kattints a képen a kis négyzetre!)

Vakus kép 01
Vakus kép 02
Vakus kép 03
Vakus kép 04


Live Composite 01
Live Composite 02
Live Composite 03
Live Composite 04


envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mail
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság