Fotós varázslat a Baradlában

Közzétéve
2023. április 14.

Tavaly év végén a Baradla-barlangban tesztelte Dékány Zsolt és Berentés Ágnes az Olympus fényképezőgép család utódjának, az OM System két új OM-1 és OM-5 géptípusát. A fényképezés élményéről Dékány Zsolt számolt be:

„ Jósvafőn felvettük a barlang kulcsot, majd a Vörös-tói bejáraton át indultunk a Baradla-barlangba, a Fő-ág nagy terein és cseppkőgazdagságán túl távoli célunk a Retek-ág volt. Két fotós, két géppel… nem jutottunk messzire, mindjárt a túra elején elakadtunk az algák csodás világánál. Persze aztán megtaláltuk a fotóra kívánkozó cseppkő képződményeket is, hisz azok a Baradla-barlang ismert ékességei.

Szinte az egész napot lent töltöttük. Csend, nyugalom, ha kell sötét is. Nekem ez szokatlan, de szokatlanul gyönyörű is. A teszt lényege az volt, hogy Berentés Ági jól bevált több vakus világítására találjak alternatív megoldást. Ez pedig az Olympus találmánya, a Live Composite mód. Csak hogy mindenki értse, a vakuk fixen el vannak helyezve, és adják a főfényt, a háttérfényt, meg esetleg díszítő fényeket. Előny, hogy ismételhető végeredmény, nem kis gyakorlattal jól használható világítás, de képzelőerőt igényel. Jó mozgó témához is.

Ezzel szemben a Live Composite úgy működik, hogy kiexponáljuk a látható tartományt, mint pl. amit a ledes lámpa fénye ad, aztán amit pluszban világítunk, azok a fények mind a képhez adódnak. Olyan, mint a fényfestés, de ez jobb. A telefonnal a fényképezőhöz csatlakozva a géptől távol is kézben tarthatjuk a teljes vezérlést. Telefonon láthatjuk a folyamatosan változó eredményt, és akkor fejezzük be az exponálást, amikor elégedettek vagyunk a látvánnyal. Elég nagy tereket lehet így egy lámpával megvilágítani.”

Lássuk a lényeget, hogy milyenek lettek az elkészült képek! 


Képgaléria (kattints a képen a kis négyzetre!)

Vakus kép 01
Vakus kép 02
Vakus kép 03
Vakus kép 04


Live Composite 01
Live Composite 02
Live Composite 03
Live Composite 04