Pecze Imre Emlékkiállítás

Közzétéve
2023. augusztus 24.

A kiállítás hétfőtől csütörtökig 08:00-16.00 óráig, péntektől vasárnapig 14:00-18:00 óráig látogatható november 05-ig Aggteleken, a Petőfi Sándor Művelődési Házban. (Deák Ferenc u. 2.)

Pecze Imre /1959 – 2017/

„Én a képeimben élek tovább...”

Így vallott magáról a festőművész, akit hajtott az elégedetlensége, ami továbbvitte művészetét. 

"A természet szeretetére akarom nevelni az embereket” - ez volt az életcélja a barlangi túravezetőnek, amit mind a túravezetésével, mind a festészetével meg is valósított. Festményeire pillantva érezzük a természet iránti rajongását, tiszteletét. Elvarázsolta a felszíni és felszínalatti világ, a karszt és a barlang..., különösen a vén, varázslatos Baradla. 36 éven keresztül mesélt barlangtúráin a vendégeknek, ”tanított be” túravezetőket. 

Aggteleken élt, dolgozott és alkotott. Varga Éva és Szanyi Péter szobrászművészek voltak a mesterei. Festészetének fő témája a természet, a gömöri táj, a barlangi világ, de vonzották a szép régi épületek, az érdekes arcok, emberek. Meg kell említenünk kedvenc témái közül az aggteleki sziklafalat, a Baradlából a Minerva sisakját, az Alabástromszobrot a polippal, a Karfiolt, a Szent László szobrot, aztán az aggteleki faluközpontot, a Tóhegyet. 

A festészeti technikák közül az olajfestés állt legközelebb hozzá. Művei főként magángyűjteményekben találhatóak, de pár közintézményben is találkozhatunk velük.

A kiállítás hétfőtől csütörtökig 08:00-16.00 óráig, péntektől vasárnapig 14:00-18:00 óráig látogatható november 05-ig.


Galéria (kattints a kis négyzetre a kép jobb alsó sarkában!)