Geotóp Nap a Gömör–Tornai-karszton

Közzétéve
2023. október 12.

Kölönleges felszíni túra indul a Felvidéken, a Murány-áttörésnél.

Október 14. 10.00 

Helyszín: Beretke, Murány-áttörés; Melléte (SK)

Találkozó: Beretke, Murány-áttörés tanösvény kiindulópontja (Náučný chodník Prielom Muráňa)

Túravezető: Gaál Lajos

Hossza, időtartama: 6,5 km, kb. 4 óra

Első állomásunk Beretke község felhagyott kőfejtője, ahol az alsó miocén Beretkei mészkő bukkan a felszínre: slír összlet litorális tengerparti üledéke – organodetritikus mészkő osztrigák lenyomataival. A Peskő-barlang átjárható, tágas, de rövid barlangfolyosójában pleisztocén ősmaradványok tanulmányozhatóak. A Murány-folyóhoz lesétálva és annak mentén továbbhaladva érintjük a Rosszgyári-barlangot (amely a 2. világháborúban német parancsnoki szállás volt), a folyó túlpartján pedig 18. századi vasolvasztó maradványait pillanthatjuk meg. Innen ugyanezen az útvonalon visszatérünk a faluba. A Mellététől kb. 1 km-re található Mellétei Földtani Alapszelvénynél a Mellétei-óceán üledékei: triász és jura időszaki mészkövek, radiolaritok, palák utunk célpontjai.

Részvételi díj: 1500 Ft/fő

Információ, bejelentkezés: Huberné Kreszivnik Viktória (kapcsolattartó) +36 30 693 6034, huberne.kreszivnik.viktoria@anpi.huhttp://geotopnap.huwww.anp.hu

A túrára terepi ruházat ajánlott.

Jegyváltásra a Baradla-barlang aggteleki jegypénztárában van lehetőség. Beretkéről Mellétére autóval lehet átjutni (Gömörhorkán keresztül), ami kb. 15 km.


Képgaléria (katt a jobb alsó négyzetre):