Az év madara a kerecsensólyom

Közzétéve
2024. március 18.

2024-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egyik első nagy fajvédelmi sikere, a kerecsensólyom áll a középpontban.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979 óta minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy madárfajnak és a hozzá kapcsolódó természetvédelmi kérdéseknek. Idén, az 50. évforduló alkalmából rendhagyó módon nem bocsátották szavazásra, hanem az Egyesület jelölte ki az Év Madarát.

A magyarság eredetmondájában, Emese álmában megjelenő turult a kereszténység felvételéig szent állatként tisztelték, majd az Árpád-ház jelképévé vált.


A '70-es évek végére alig 10 költőpár maradt hazánkban. Az állomány drasztikus csökkenése a különböző növényvédő szerek túlzott alkalmazásának köszönhető, valamint az áramütésből történő pusztulásból következik, illetve a maradék állomány fészkeit a kerecsensólyom könnyen taníthatósága miatt (solymászmadár) rendszeresen kifosztották.


Eltűnésének veszélyét felismerve Egyesületünk szervezésében 1977 és 2007 között 1700 önkéntes őrizte sziklafalakon nevelt fészekaljaikat. Emellett legfontosabb zsákmányállata, a költőterületeken kipusztult ürge védetté nyilvánítása és visszatelepítése is komoly erőfeszítéseket igényelt. Az áldozatos védelmi munkának köszönhetően napjainkban a kerecsensólymok száma meghaladja a 150 párt, mely az európai állomány 60%-a. A hazai populáció kétharmada mesterséges, alumínium fészekládákban költ.


Mit tesz az MME a kerecsensólyom védelméért?

Villanyoszlopok

A magasfeszültségű vezetékhálózat egyes részein fészekládákat helyeznek ki, és a legkockázatosabb szakaszok madárbaráttá alakításán dolgoznak az áramszolgáltatókkal együttműködve.

Állományfelmérés

A kerecsensólymok gyűrűzését elsősorban a költőládáknál végzik. A gyűrűket a fiókák kapják. Emellett jeladók segítségével határolják be területhasználatukat és határozzák meg vonulási útvonalukat.

Mérgezéses esetek

Méregkereső kutyák segítik felkutatni az illegális mérgek által elpusztult egyedeket. A rendőrséggel együtt-működve számos alkalommal sikerült már felderíteni az eseteket, és bíróság előtt felelősségre vonni az elkövetőket.


Forrás: https://mme.hu/kerecsensolyom_jubileumi_ev_madara

Fotó: Csonka Péter