Szalamandra Ház és Erdei Iskola, Kemping és Turistaszálló

Egész évben nyitva tartó, 60 férőhelyes szállás.

icons / multi / apartment-place
3762 Szögliget, Külterület
icons / multi / apartment-call
+36 30 / 631 1520
icons / multi / apartment-email
szalamandra.haz@anpi.hu
icons / multi / apartment-web
icons / multi / szallas / tuzrakohely
Tűzrakóhely
icons / multi / szallas / parkolas
Parkolási lehetőség
icons / multi / szallas / csak_keszpenz
Fizetés készpénzzel, SZÉP-kártyával vagy utalással
icons / multi / szallas / csak_forint
Csak forintban történő fizetés
icons / multi / szallas / barlangbejarat
Barlangbejárat a közelben
icons / multi / szallas / horgaszat
Horgásztó a közelben

FIGYELEM!

A 2016. évi CLVI. törvény módosítása kötelezi a szálláshely-szolgáltatót, hogy a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevők törvényben meghatározott adatait a Kormány által kijelölt ún. VIZA rendszerben rögzítse a törvényben meghatározott célból. 2021. szeptember 1-től a magyarországi szálláshelyen megszálló minden vendég személyes adatait a szálláshely-szolgálató a VIZA rendszerbe érkezéskor köteles feltölteni.

Az adatok rögzítése minden vendégre vonatkozóan egyformán kötelező, így sem életkor, sem más változó – pl. a szolgáltatás után fizetendő díj, kedvezmények, a tartózkodás hossza, rokoni kapcsolat a szállásadóval – alapján az adatok rögzítésétől eltekinteni nem lehet. Kérjük vendégeinket, hogy a személyazonosságot igazoló hatósági igazolványukat (személyazonosító igazolvány, útlevél vagy kártyaformátumú vezetői engedély) hozzák magukkal és a szállásadónak adják át. Ettől eltekinteni az újszülöttek esetén sem lehet!* Az igazolványok rögzítése nélkül a szállást nem áll módunkban rendelkezésre bocsátani!

Részletes információ: https://vizainfo.hu/


Ideiglenes könnyítés*:

Az 584/2021. (X. 14.) Korm. rendelet értelmében a 14. életévét be nem töltött kiskorúak átmenetileg mentesülnek az okmánybemutatási kötelezettség alól a szálláshelyeken 2022. január 1-jéig. A jogszabály kimondja, hogy a 14 év alattiak okmányát nem kell bemutatni a szálláshelyen, a gyerek adatait a képviselője – szülő vagy más kísérő – nyilatkozata alapján is rögzítheti a szolgáltató.

A rendelet a kihirdetését követő 15. napon, azaz október 29-én lépett hatályba.


Tájékoztatás

A koronavírus terjedésének csökkentése, valamint az állampolgárok egészségének és

életének megóvása érdekében ajánlott a szájat és orrot eltakaró maszk használata a

szálláshelyeken a bejelentkezés, valamint kijelentkezés során.

Kérjük szíveskedjenek maszkot viselni, tekintettel arra, hogy az adminisztráció során az

ajánlott társadalmi távolságtartás nehezen tartható be.

Együttműködésüket előre is köszönjük.


Bemutatkozás

Az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) kezelésében lévő, a szögligeti Ménes-völgy bejáratánál található Szalamandra Ház és Erdei Iskola, Kemping és Turistaszálló, a továbbiakban Szalamandra Ház, az ANP ökoturisztikai bázisaként üzemel. A 2,5 ha területtel rendelkező erdei iskola bázishely 60 fő befogadására alkalmas szálláshellyel, társalgó-étkezővel, illetve felszerelt konyhával rendelkezik. Alkalmas mind táborok, terepgyakorlatok, mind osztálykirándulások szálláshelyéül, valamint egyéni vendégek elhelyezésére is.

A Szalamandra Ház az Aggteleki Nemzeti Park védett területén belül, mintegy 2 km-re Szögliget falutól, a Ménes-völgyben helyezkedik el, Szádvár lábánál. Tőle néhány kilométerre található Derenk romközség, melynek lakóit a ´40-es évek kezdetén telepítették ki. Emléküket egy állandóan nyitott kiállítás őrzi a hajdani község valamikori iskolájának épületében, mely egyetlenként áll még a faluban.

A Szalamandra Ház kiváló kiinduló hely gyalogos vagy kerékpáros túrázáshoz, mind Szelcepuszta-Jósvafő mind a vadregényes Alsó-hegy irányába ahol a világon a legsűrűbben találhatók a zsombolyok, vagyis a függőleges akna-barlangok. A Ménes-völgyben mintegy 15 perc gyaloglással érhető el Ménes-tó, amely egyben horgászvíz is. Itt rendelkezésre áll kiépített szalonnasütő hely, és egy tiszta vizű forrás, a Hideg-kút.

Akár kerékpárral is elérhető távolságban van a Bódvarákó mellett az Esztramos-hegyen található Rákóczi-barlang is, amely ritkaságszámba menő képződményeivel egyik földalatti ékszere az Aggteleki Nemzeti Parknak (jelenleg nem látogatható).

2010-ben májusában átadott Szalamandra Ház erdei iskola célú fejlesztése segít abban, hogy magasabb színvonalon, jobb körülmények között tudja végezni oktató-szemléletformáló tevékenységét az Aggteleki Nemzeti Park.

Férőhelyek száma: 60 fő

A foglalásokat és a vendégek fogadását a Szalamandra Ház munkatársai bonyolítják le.

A Szalamandra Házba a közös használatú helyiségekre tekintettel kutya és más háziállat nem hozható!


NTAK regisztrációs szám: KO21005255

Árak:

Turistaszállás (3 ágyas szobák zuhanyzóval valamint 6 és 8 ágyas szobák közös zuhanyzóval)

Felnőtt: 5.500.- Ft/fő/éj + 200 Ft/fő/éj (IFA)

Gyermek: (3-18 év között,) valamint nyugdíjas: 3.500.-Ft /éj/fő

3 év alatt díjmentes

Szállás minimum 2 éjszakára és minimum 20 felnőtt szállás árának megfelelő - az egész ház foglaltságára vonatkozó összesített - összeg elérése esetén foglalható (kivéve osztálykirándulás esetén, iskolás csoportok részére május, június és szeptember hónapokban, amennyiben a csoport barlanglátogatáson is részt vesz).

A teljes ház kibérlése esetén 180.000,- Ft/éj fizetendő.

Barlangtúra kedvezmény:

A ház vendégei a szállás igénybevételekor, már 2 vendégéjszaka esetén is vouchert kapnak. A kedvezmény a Baradla-barlang naponta induló túráinál használható fel 1 alkalommal és a standard felnőtt jegyből érvényesíthető. Nem vonható össze az Igazgatóság egyéb eseti akcióival, illetve nem vehető igénybe a diák, illetve az óvodás/kísérőjegy esetén.

Udvari belépő (3 év felettiek részére): 1.000 Ft/fő

Képgaléria


icons / multi / apartment-place
3762 Szögliget, Külterület
icons / multi / apartment-call
+36 30 / 631 1520
icons / multi / apartment-email
szalamandra.haz@anpi.hu
icons / multi / apartment-web
icons / multi / szallas / tuzrakohely
Tűzrakóhely
icons / multi / szallas / parkolas
Parkolási lehetőség
icons / multi / szallas / csak_keszpenz
Fizetés készpénzzel, SZÉP-kártyával vagy utalással
icons / multi / szallas / csak_forint
Csak forintban történő fizetés
icons / multi / szallas / barlangbejarat
Barlangbejárat a közelben
icons / multi / szallas / horgaszat
Horgásztó a közelben