ANP Igazgatóság
ANPI logo

Tanösvények

Az Aggteleki Nemzeti Parkban és környékén tanösvények segítik a terület bemutatását.

 • Az élővilág zavartalansága és a saját biztonsága érdekében kérjük ne térjen le a kijelölt útvonalról!
 • A tanösvények végig járása saját felelősségre történik!
 • A kutyával túrázókat kérjük, hogy kedvenceiket pórázon sétáltassák!
 • Biztonságos túrázást és kellemes időtöltést kívánunk!

A tanösvény az Aggteleki Nemzeti Park sajátos tájképi értékeivel, a karsztos felszín formavilágával és legjellemzőbb élőhelyeivel ismerteti meg a látogatót. Azoknak is ajánljuk, akik közelebbről szeretnének megismerkedni a hagyományos tájhasználati módokkal és azok nyomaival: állattartás, szántóföldi művelés, szőlő- és gyümölcstermesztés ill. -feldolgozás, erdőgazdálkodás, szénégetés. 

A Baradla ösvény az Aggteleki Nemzeti Park legrégebbi (1983-ban létesült) és egyben leglátogatottabb tanösvénye. A Baradla-barlang aggteleki és jósvafői bejáratát összekötő, a fedett és a nyílt karszt határán kanyargó útvonalon a terület természeti- és kultúrtörténeti értékeivel lehet megismerkedni.

Az állomáshelyeket jelölő táblák mindegyikén megjelenik a tanösvény logója, egy fürkészdarázs mesefigura, amely egy-egy, a természetben található tárggyal, jelenséggel összefüggő szórakoztató feladat elvégzésére vagy játékra szólítja a túrázókat. 

Vidám, kalandos ismeretszerzésre invitáljuk a játékos kedvű családokat, gyerekcsoportokat! Az Aggteleki Nemzeti Park kincseiből 6 állomás játékait eljátszva kaphatunk ízelítőt.

A szögligeti Szárd-hegy körül kialakított útvonalon ízelítőt kaphatunk az Aggteleki-karszt sokféle növényzeti típusából, emellett a térség egyik legjelentősebb kultúrtörténeti értékét, a Szádvárt is felfedezhetjük.

Az „Év Vidéke” program keretében létesült ösvény a térség első, határon átnyúló túraútvonala. (Aggtelek – Domica)

Az ideiglenesen látogatható, interaktív ösvény a Szalonna és Perkupa települések határában működő Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomás közvetlen szomszédságában, a növényzetben kialakított labirintusban rejtőzik.

Időszakos tanösvény, amely a Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomás ideje alatt (kb. szeptember 01. és október 26. között) látogatható. A perkupai vasútállomás melletti Bódva-híd utáni első (jobbra eső) földúttól induló tanösvény az állomásra vezet.

Kellemes túra keretében mesélünk erről a különleges lófajtáról és az Aggteleki Nemzeti Parkról.

envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
  Túrák és programok
  Túrainformációk
  Kiemelt helyszínek
  Környezeti nevelés
  A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mail
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság