Tanösvények

Az Aggteleki Nemzeti Parkban és környékén tanösvények segítik a terület bemutatását.

  • Az élővilág zavartalansága és a saját biztonsága érdekében kérjük ne térjen le a kijelölt útvonalról!
  • A tanösvények végig járása saját felelősségre történik!
  • A kutyával túrázókat kérjük, hogy kedvenceiket pórázon sétáltassák!
  • Biztonságos túrázást és kellemes időtöltést kívánunk!

A tanösvény az Aggteleki Nemzeti Park sajátos tájképi értékeivel, a karsztos felszín formavilágával és legjellemzőbb élőhelyeivel ismerteti meg a látogatót. Azoknak is ajánljuk, akik közelebbről szeretnének megismerkedni a hagyományos tájhasználati módokkal és azok nyomaival: állattartás, szántóföldi művelés, szőlő- és gyümölcstermesztés ill. -feldolgozás, erdőgazdálkodás, szénégetés. 

A Baradla ösvény az Aggteleki Nemzeti Park legrégebbi (1983-ban létesült) és egyben leglátogatottabb tanösvénye. A Baradla-barlang aggteleki és jósvafői bejáratát összekötő, a fedett és a nyílt karszt határán kanyargó útvonalon a terület természeti- és kultúrtörténeti értékeivel lehet megismerkedni.

Az állomáshelyeket jelölő táblák mindegyikén megjelenik a tanösvény logója, egy fürkészdarázs mesefigura, amely egy-egy, a természetben található tárggyal, jelenséggel összefüggő szórakoztató feladat elvégzésére vagy játékra szólítja a túrázókat. 

Vidám, kalandos ismeretszerzésre invitáljuk a játékos kedvű családokat, gyerekcsoportokat! Az Aggteleki Nemzeti Park kincseiből 6 állomás játékait eljátszva kaphatunk ízelítőt.

A szögligeti Szárd-hegy körül kialakított útvonalon ízelítőt kaphatunk az Aggteleki-karszt sokféle növényzeti típusából, emellett a térség egyik legjelentősebb kultúrtörténeti értékét, a Szádvárt is felfedezhetjük.

Az „Év Vidéke” program keretében létesült ösvény a térség első, határon átnyúló túraútvonala. (Aggtelek – Domica)

Az ideiglenesen látogatható, interaktív ösvény a Szalonna és Perkupa települések határában működő Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomás közvetlen szomszédságában, a növényzetben kialakított labirintusban rejtőzik.

Időszakos tanösvény, amely a Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomás ideje alatt (kb. szeptember 01. és október 26. között) látogatható. A perkupai vasútállomás melletti Bódva-híd utáni első (jobbra eső) földúttól induló tanösvény az állomásra vezet.

Kellemes túra keretében mesélünk erről a különleges lófajtáról és az Aggteleki Nemzeti Parkról.