ANP Igazgatóság
ANPI logo

Nagyné Tóth Aranka - Sajókaza (méz)

1994-óta foglalkozunk férjemmel a méhészettel. Eleinte csak hobby szinten pár családdal méhészkedtünk, az évek folyamán azonban az állományunk 250 méh-családra bővült. A méhekkel való foglalkozás, a megnyugtató madárcsicsergés, a méhek zümmögése a tiszta levegő hamar a szívembe lopta magát. Így lassan a hobbyból „szerelem” lett. Soha nem tekintettem munkának a velük való foglalkozást. A telephelyem, a lakásunktól párszáz méterre található közel egy hektáron. A méhesbe sok levendulát, gyümölcsfát telepítettünk egyrészt a hűsítő árnyék, másrészt a termés miatt.

Vándorméhészet révén sokat vagyunk úton. Mint ahogyan a méhek szállnak virágról-virágra mi is úgy települünk egyik legelőről a másikra. Nagyon sok energiát emészt fel ez a fajta életmód én azonban kifejezetten élvezem. A nagyobb munkákat természetesen nem tudom egyedül elvégezni, szerencsére azonban lányaink örökölték a természet és méhek szeretetét így szívesen jönnek és segítenek amikor szükség van rájuk.

Az évente változó sokfajta méz /akác, repce, erdei, vegyes, napraforgó, hárs, selyemfű… stb./ mellett szerepel a palettánkon még propolisz-termékek forgalmazása, valamint viasz termelése. A jövőben nem titkolt szándékomban áll tovább- feldolgozni a mézet pl: mézeskalács, mézes-puszedli… stb. formában.

TERMELŐI SAJÓ-VÖLGYE TÁJMÉZ

A Sajó völgyében június elejétől július végéig nyíló vad, gyógy-és mezei virágok nektárjaiból készült méz. A felhagyott mezőgazdasági területek regenerálódásának eredményeképpen szinte érintetlen területről származó mindenféle permet és vegyszertől mentes natúr méz. Megtalálható benne a zsálya, hárs, levendula, kígyószisz, somkóró, kender, kapor, bálványfa, búzavirág, bogáncs. - azok az emberi szervezet számára hasznos összes jótékony tulajdonságaikkal együtt.

Rendkívül ritka, nehéz fáradságos munkával összegyűjtött méz úgy a méhek mind a méhész oldaláról tekintve. Összehasonlításképpen még pl.: akácból kaptáranként 10nap alatt képesek a méhek 15-35kg gyűjteni , ebből a fajta tájmézből 2 hónap alatt mindössze 0,5-1,5kg-ot, természetesen az időjárás függvényében. Viszonylag csekély hozama miatt nagy a ráfordított munka mennyisége. A kaptárakból a keretek elvétele után a fedett méhsejtek eltávolítása majd saválló pergetőben való kipergetés következik. A pergetőből lecsapolt mézet élelmiszer tárolására alkalmas hordókban helyezem el kiszerelésig.

Nem tévesztendő össze a vegyes virágmézzel, mely kultúrnövények nektárjait is hordozza magában. Pl.:napraforgó, retek, tök stb.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által ellenőrzött termék.

 • Sajó-völgye tájméz


További Információ:

Nagyné Tóth Aranka

3720 Sajókaza, Szent István út 38.

Tel: 30-860-1046

arikaza@gmail.com

envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
  Túrák és programok
  Túrainformációk
  Kiemelt helyszínek
  Környezeti nevelés
  A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság