Polácsikné Lénárt Márta - Edelény (mézeskalács)

A mézeskalácsnak örömteremtő képessége van. A dísztorta elődje. Bőséget, egészséget, jó kívánságokat sugall. Születésnapra, névnapra, különleges ünnepekre használhatjuk, nyilván más díszítéssel és más formákkal.

2012 nyarától, nem olyan régtől készítek mézeskalácsot. Szerettem volna a lányom esküvőjére köszönő ajándékként mézeseket készíteni. Lehetőségem volt egy aggteleki tábor keretében megismerni Vranai Erikát, szlovákiai magyar mézeskalácsos hölgyet, aki a gyerekeket mézeskalács díszítésre tanította. Én is bekapcsolódtam a munkájába és annyira elvarázsolt, hogy kedvet kaptam hozzá és mára már új hobbimmá vált. Mindig is szerettem sütni és innen indult a mézeskalács sütés és díszítés iránti vonzalmam. Sokan biztattak, hogy csináljam, gyermekeimnek is nagyon tetszik, ezért kezdtem el vele foglalkozni. A jó mézes tészta elkészítéséhez türelem kell és kitartás. A dagasztáson kívül mindent kézzel készítek. Az elkészítésnek sok finom praktikája van, időigényes viszont elrontani nem lehet és nagyon finom. Jó minőségű liszttel, házi mézzel, házi tojással és mézeskalács fűszerkeverékkel készítem. 2-3 napot hagyni kell a tésztát pihenni. Aztán jön a gyúrás, sikálás utána a formázás, vagy szaggatás sütiformákkal. Díszíteni porcukorból és tojásfehérjéből készülő írómázzal szoktam. Lehet rátenni színes szóró cukrot, ehető gyöngyöket, magvakat, zöld tökmaggal is nagyon szép. A színes mézesek ételfestékkel készülnek. Kedvenceim a csipkés mézeskalácsok. Egy-egy munkadarab elkészítése 6-8 munkaórát is igényel. Precízen kell dolgozni. Készítése hosszú folyamat. Karácsony közeledtével egyre több otthonban csalogatják elő az ünnepi illatokat, hangulatot. A kedvelt édesség házilag elkészíthető, egyszerűbb változataival. A gyermekeket is be lehet vonni az ünnepi készülődésbe.

A formáknál és a díszítésnél követem a népi hagyományos motívumokat és színvilágot, de a saját elképzelésemmel kibővítve. Készítek színesebb csillagot, gombát, mackót, baglyot stb.

A mázat nejlonzacskóba teszem, pici lyukat vágok a sarkára és kezdődhet a díszítés. Kell egy kis kézügyesség és a rajzkészség is jól jön, de gyakorlással ezt is bárki megtanulhatja.

 

További Információ:

Polácsikné Lénárt Márta

3780 Edelény Borsodi út 4.

Tel: 06-30-337-9242 / 48/341-490

pl.marta@freemail.hu