ANP Igazgatóság
ANPI logo

Polácsikné Lénárt Márta - Edelény (mézeskalács)

A mézeskalácsnak örömteremtő képessége van. A dísztorta elődje. Bőséget, egészséget, jó kívánságokat sugall. Születésnapra, névnapra, különleges ünnepekre használhatjuk, nyilván más díszítéssel és más formákkal.

2012 nyarától, nem olyan régtől készítek mézeskalácsot. Szerettem volna a lányom esküvőjére köszönő ajándékként mézeseket készíteni. Lehetőségem volt egy aggteleki tábor keretében megismerni Vranai Erikát, szlovákiai magyar mézeskalácsos hölgyet, aki a gyerekeket mézeskalács díszítésre tanította. Én is bekapcsolódtam a munkájába és annyira elvarázsolt, hogy kedvet kaptam hozzá és mára már új hobbimmá vált. Mindig is szerettem sütni és innen indult a mézeskalács sütés és díszítés iránti vonzalmam. Sokan biztattak, hogy csináljam, gyermekeimnek is nagyon tetszik, ezért kezdtem el vele foglalkozni. A jó mézes tészta elkészítéséhez türelem kell és kitartás. A dagasztáson kívül mindent kézzel készítek. Az elkészítésnek sok finom praktikája van, időigényes viszont elrontani nem lehet és nagyon finom. Jó minőségű liszttel, házi mézzel, házi tojással és mézeskalács fűszerkeverékkel készítem. 2-3 napot hagyni kell a tésztát pihenni. Aztán jön a gyúrás, sikálás utána a formázás, vagy szaggatás sütiformákkal. Díszíteni porcukorból és tojásfehérjéből készülő írómázzal szoktam. Lehet rátenni színes szóró cukrot, ehető gyöngyöket, magvakat, zöld tökmaggal is nagyon szép. A színes mézesek ételfestékkel készülnek. Kedvenceim a csipkés mézeskalácsok. Egy-egy munkadarab elkészítése 6-8 munkaórát is igényel. Precízen kell dolgozni. Készítése hosszú folyamat. Karácsony közeledtével egyre több otthonban csalogatják elő az ünnepi illatokat, hangulatot. A kedvelt édesség házilag elkészíthető, egyszerűbb változataival. A gyermekeket is be lehet vonni az ünnepi készülődésbe.

A formáknál és a díszítésnél követem a népi hagyományos motívumokat és színvilágot, de a saját elképzelésemmel kibővítve. Készítek színesebb csillagot, gombát, mackót, baglyot stb.

A mázat nejlonzacskóba teszem, pici lyukat vágok a sarkára és kezdődhet a díszítés. Kell egy kis kézügyesség és a rajzkészség is jól jön, de gyakorlással ezt is bárki megtanulhatja.

 

További Információ:

Polácsikné Lénárt Márta

3780 Edelény Borsodi út 4.

Tel: 06-30-337-9242 / 48/341-490

pl.marta@freemail.hu

envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mail
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság