Szászi József - Nyíregyháza (méz)

2000-ben szereztem méhész szakképesítést, ekkortól méhészkedem. Jelenleg fő tevékenységként, őstermelőként, családi gazdálkodás formájában folytatunk méz és méhészeti termék előállítást.

Erdőbénye területén 2001 óta vannak méhcsaládjaink. Kezdetben egy helyen, jelenleg négy helyen található összesen 100 méhcsalád. Csak ezeken a területeken folytatunk méhészeti tevékenységet. Egy helyi gazdálkodó engedte meg, hogy a földjeire elhelyezzük a méhcsaládjainkat. Mikor megismertük a helyi növényeket, ekkor döntöttük el, hogy más méhészeti technológiát fogunk alkalmazni, mint a hagyományos méhészkedés. Állóméhészkedés formájában - nem vándorolunk a méhcsaládokkal –télen, nyáron ugyanazokon a telephelyeken dolgozunk a méhcsaládokkal.

A helyi növények sokszínűsége, változatossága bátorságot adott nekünk, hogy megismertessük az emberekkel ezeknek a növényeknek a nektárjából készülő mézek íz-és színvilágát. A helyi növényekből készülő fajtamézek, mint például a vadszeder méz, vadgesztenye méz, menta méz, kígyószisz méz, különleges, az emberek számára eddig ismeretlen mézek voltak, melyeket azóta megismertek, megszerettek és már kötődnek a Zemplén eme csodálatos ízeihez. Minden vevőnk tisztában van azzal, hogy ezek a mézek Erdőbénye földjeiről, őshonos növényei nektárjából származó tiszta fajtamézek.

Termékeink: vadgesztenye méz; akácméz; vadszeder méz; menta méz; hárs méz; kígyószisz méz. Minden méz a helyi növények virágának nektárjából, a méheink által előállított méz.

Technológia: A méhcsaládoknál rakodó rendszerű kaptárakat - Hunor fészekkel és fél NB mézfiókkal - alkalmazunk. Ez a módszer lehetőséget ad arra, hogy minden növény nektárját és a méhek által belőlük előállított mézet elkülönítve tudjuk kezelni, így minden növény virágzásakor fajta mézet tudunk előállítani. Amint egy fajta növény virágzása véget ér, az abból származó mézet elkülönítjük és fajtánként külön-külön tároljuk. Így a növények mézének sajátos íz- és színvilágát megőrizzük. Ez a technológia folyamatos odafigyelést és többletmunkát igényel.

Erdőbénye területén és környékén a méhek által látogatott természetvédelmi területek gazdag növényvilága biztosítja a méhek folyamatos természetes méhlegelőjét, folyamatos munkáját, ami lehetővé teszi az álló méhészkedést. Mivel egész évben folyamatos hordásban vannak a méhek, ezért csak a bioméhészetekben is engedélyezett szerekkel kezeljük a méhcsaládokat.

Nem minősített, de a bioméhészet előírásainak megfelelően üzemeltetett méhészet.

  • vadgesztenye méz
  • hárs méz
  • vadszeder méz
  • kígyószisz méz
  • menta méz


További Információ:

Szászi József

4405 Nyíregyháza, Szűrszabó utca 3.

Tel: 30 397-3296

szaszijozsef9@gmail.com

Telephely: 3932 Erdőbénye