ANP Igazgatóság
ANPI logo

Gömöri Népfőiskolai Egyesület (csipke)

A Gömöri Népfőiskolai Egyesület 1992-ben alakult putnoki székhellyel. Céljaink között szerepel a térség hagyományainak ápolása, színesítése, a népi díszítőművészet felkutatása, ápolása. Igyekszünk a térség hagyományos kézimunkáit a mai kor követelményeinek megfelelő formában népszerűsíteni. Ez azért is kiemelt feladatunk, mert az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződés után a 281gömöri településből mindössze 21 maradt a mai Magyarország területén. A jelenlegi hazai gömöri táj területével érinti a Sajó-völgyét, a Putnoki-dombságot és az Aggteleki-hegységet, így néprajzilag a Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részét öleli fel.

Munkánk során a Gömöri Múzeum adattárát, gyűjteményét használjuk fel. A kézimunkáinkat vásárokon, kiállításokon, rendezvényeken, kiadványokon keresztül mutatjuk be.

Más témakörökben is szervezünk ismeretterjesztő előadásokat, tanfolyamokat, aktívan részt veszünk a város és a térség kulturális életében.

Az Aggteleki Nemzeti Parki Termék Védjegyhasználati pályázatán két termékünk nyerte el a védjegyhasználati jogot:

Gömöri vertcsipke: Németországból Magyarországra, a felvidékre áttelepített bányászok asszonyai kezdték el készíteni a 15-16. században. Eleinte az úriasszonyok ruháit és az egyházi öltözékeket, oltárterítőket díszítették vele, de idővel szélesebb körben is elterjedt a készítése és felhasználása. A felvidéki asszonyok első sorban a lakást díszítő textíliák igényes elkészítésénél alkalmazták. A csipkekészítés eszközei: tömött csipkepárna és a verőkék. A tömött csipkepárnára kell kitűzni a mintarajzot, ami alapján készül el a csipke. Készítettek szélcsipkét és betétcsipkéket is. A felvidéki mintakincs legtöbb darabja Rozsnyón található, de őriznek néhány eredeti darabot a putnoki Gömöri Múzeumban is.

Gömöri csomóshímzés: A gömöri térség egyik legrégibb, már-már feledésbe menő hímzéstechnikája a Gömöri csomóshímzés, ami az úrihímzés mintakincsét használja fel, de nem a hagyományos sima, lapos öltésekkel tölti ki a teret, hanem apró csomókkal, amelyek optikailag apró felfűzött vagy egymás mellé rakosgatott gyöngysorokká állnak össze. Világos anyagon fehér fonállal készül a kézimunka, ami nagyon igényes, pontos kivitelezést igényel. Mi ezt a régi, de nagyon értékes hímzéstechnikát szeretnénk életben tartani, és megismertetni a szélesebb közönséggel. A díszítő motívumokat a mai kor ruháin is elhelyeztük, és termékekből kiállítást is rendeztünk. 

 • Gömöri csomós hímzés
 • Vert csipke

További Információ:

3630 Putnok, Serényi L. tér 10

Tel: 06-20-479-2226

gomorinepfoiskola@gmail.com

envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
  Túrák és programok
  Túrainformációk
  Kiemelt helyszínek
  Környezeti nevelés
  A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mail
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság