Gömöri Népfőiskolai Egyesület (csipke)

A Gömöri Népfőiskolai Egyesület 1992-ben alakult putnoki székhellyel. Céljaink között szerepel a térség hagyományainak ápolása, színesítése, a népi díszítőművészet felkutatása, ápolása. Igyekszünk a térség hagyományos kézimunkáit a mai kor követelményeinek megfelelő formában népszerűsíteni. Ez azért is kiemelt feladatunk, mert az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződés után a 281gömöri településből mindössze 21 maradt a mai Magyarország területén. A jelenlegi hazai gömöri táj területével érinti a Sajó-völgyét, a Putnoki-dombságot és az Aggteleki-hegységet, így néprajzilag a Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részét öleli fel.

Munkánk során a Gömöri Múzeum adattárát, gyűjteményét használjuk fel. A kézimunkáinkat vásárokon, kiállításokon, rendezvényeken, kiadványokon keresztül mutatjuk be.

Más témakörökben is szervezünk ismeretterjesztő előadásokat, tanfolyamokat, aktívan részt veszünk a város és a térség kulturális életében.

Az Aggteleki Nemzeti Parki Termék Védjegyhasználati pályázatán két termékünk nyerte el a védjegyhasználati jogot:

Gömöri vertcsipke: Németországból Magyarországra, a felvidékre áttelepített bányászok asszonyai kezdték el készíteni a 15-16. században. Eleinte az úriasszonyok ruháit és az egyházi öltözékeket, oltárterítőket díszítették vele, de idővel szélesebb körben is elterjedt a készítése és felhasználása. A felvidéki asszonyok első sorban a lakást díszítő textíliák igényes elkészítésénél alkalmazták. A csipkekészítés eszközei: tömött csipkepárna és a verőkék. A tömött csipkepárnára kell kitűzni a mintarajzot, ami alapján készül el a csipke. Készítettek szélcsipkét és betétcsipkéket is. A felvidéki mintakincs legtöbb darabja Rozsnyón található, de őriznek néhány eredeti darabot a putnoki Gömöri Múzeumban is.

Gömöri csomóshímzés: A gömöri térség egyik legrégibb, már-már feledésbe menő hímzéstechnikája a Gömöri csomóshímzés, ami az úrihímzés mintakincsét használja fel, de nem a hagyományos sima, lapos öltésekkel tölti ki a teret, hanem apró csomókkal, amelyek optikailag apró felfűzött vagy egymás mellé rakosgatott gyöngysorokká állnak össze. Világos anyagon fehér fonállal készül a kézimunka, ami nagyon igényes, pontos kivitelezést igényel. Mi ezt a régi, de nagyon értékes hímzéstechnikát szeretnénk életben tartani, és megismertetni a szélesebb közönséggel. A díszítő motívumokat a mai kor ruháin is elhelyeztük, és termékekből kiállítást is rendeztünk. 

  • Gömöri csomós hímzés
  • Vert csipke

További Információ:

3630 Putnok, Serényi L. tér 10

Tel: 06-20-479-2226

gomorinepfoiskola@gmail.com