A Baradla-barlang és rejtett szépségei

Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja.

Ez a hatalmas, föld alatti üregrendszer évmilliók emlékeit őrzi.

Sok tényező befolyásolta a név kialakulását, hosszú évtizedeken keresztül alakult ki a mai végleges Baradla-barlang elnevezés.

A barlang óriási kiterjedésének köszönhetően a kimutatott fajszám igen magas. Tudományos igényű zoológiai munkát először a 19. sz. negyvenes éveiben végeztek a Baradla-barlangban. Nem hiszed? Olvasd el!

A barlang, illetve a bejárat előtere mintegy hétezer éve rövidebb-hosszabb ideig védelmet-menedéket nyújtott elődeinknek. Az ásatások során előkerült több ezer lelet legnagyobb része a csiszolt kőkorból való.

A Baradla-barlangrendszer meglehetősen bonyolult vízrendszeréről, és annak működésről manapság már igen részletes leírásunk van. Ám nem volt ez mindig így. Rengeteg, hosszú ideig tartó kutatómunka gyümölcse ez.

A Baradla kutatói már régen felfigyeltek a barlang különleges klímájára. Jellemzően az év minden szakában azonos hőmérséklet van a barlangban. Na de mekkora hőmérséklet? És mi a helyzet a páratartalommal?

A Baradla-barlang már 7000 éve ismert és az emberek által menedékként használt, néha lakott volt, de mint látványosság, csak mintegy 500 éve került be először a köztudatba.

360 fokos barlangi képek

Éld át a különleges barlangi élményt!

Látogass el hozzánk a családdal, barátokkal, vagy akár egyedül. Szeretettel várunk naponta induló túráinkon!

Hucul ménes, a Kárpátok pónija

Póni vagy nem póni? Ismerje meg a pónik Hulk-ját!