Falucskai Gusztáv (1957 – 2023)

Közzétéve
2023. november 3.

Hosszan tartó, türelemmel és erős hitben viselt betegség után, október 30-án végleg távozott volt kollégánk.

Falucskai Gusztáv 1957. április 18-án született Miskolcon. Perkupán nevelkedett egy 8 gyermekes nagycsaládban.

Az általános iskolát itt helyben végezte, majd Miskolcon a kohóipari szakközépiskolába járt, ahol kiváló szakmai eredménnyel végzett. Acélgyártó olvasztár volt a Lenin Kohászati Műveknél, kétszer nyerte el a szakma ifjú mestere címet.

 

Fiatal korában sportolt, 3 évig ökölvívó volt, de nem vágyott sport karrierre.


1978-ban kötött házasságot Kovács Máriával. Néhány évig Miskolcon laktak, majd Perkupára költöztek. Házasságukból 5 gyermek született, akiket szeretetben neveltek fel.

A kohászat után a BVK-ban dolgozott, majd a Településtisztasági Vállalatnál sofőrként, 1994-98 között volt Perkupa polgármestere, majd rokkantnyugdíjasként állattartással foglalkozott.

 

2001-től az Aggteleki Nemzeti Parknál dolgozott 2022-es nyugdíjazásáig. Itt több beosztásban is tevékenykedett. A munkatársak között "MacGyver” volt a beceneve, mert nagyon sok mindenhez értett, igazi ezermester volt. Megoldott szinte mindent helyben, maga tökéletesen szerelte és folyamatosan karbantartotta a rábízott gépeket, elképesztő módon óvta a rábízott dolgokat. Munkabírása legendás volt, minden percét tevékenyen próbálta eltölteni.

 

(Az egyik kolléga visszaemlékezése szerint: „ma is emlegetik az angol önkéntesek, hogy fejlámpával a fején még késő este is nyírta a füvet a Szalamandra Ház udvarán. Valószínűleg unatkozott a portaszolgálatban, tevékeny munkára vágyott. Ebben azóta sincs párja. Egyébként nagyon segítőkész és közvetlen kolléga volt.”)

 

Kiváló munkája elismeréseként kétszer is miniszteri elismerésben részesült.

Dr. Nagy István agrárminiszter köszönti kollégánkat

2018-ban diagnosztizálták nála az ún. ALS (izomsorvadás) betegséget, ereje fokozatosan csökkent, mígnem a hosszan tartó, de méltósággal viselt betegsége után 2023. október 30-án – mindvégig erős hitben, sorsát elfogadva – hazaköltözött a mennyek országába.  

 

Betegsége alatt versírásra adta a fejét, diktálás formájában, mert sajnos írni már nem tudott. Ezzel töltötte idejét és mindig nagyon örült, ha valaki meglátogatta.

12 unokája született, akikkel szívesen töltötte idejét.

 

Kedves kollégánk végső nyugalomra helyezése 2023. november 4-én, szombaton 13 órától lesz a perkupai temetőben.

 

Guszti bácsi, nyugodj békében!

 


A Bizonyságtételem című versét két évvel ezelőtt írta, a Búcsúzás a munkatársaktól címűt a 2022-es nyugdíjas búcsúztató rendezvényen egy közeli munkatársa olvasta fel a kollégáknak. A Visszatekintés pedig összefoglalja Guszti bácsi munkásságát.